Friday, May 27, 2011

ketuk2 dapur edisi coklat

assalamualaikum..


smlm ade ckp kan aku ade wat coklat drpd coklat... heee
kalu dok umah akak ak, asyik2 wat mcm2 yg bukan2 je.. wakakakaa... x de la.. anak2 die gile kat coklat, kek coklat or ape2 yg berunsurkan coklat... so akak ak ni suke mencube pelbagai bende.. selagi anak2 die suke, selagi tu lah die suke try buat... da dpt bygkan kn nnt if kite da jd ibu2.. haha jgn la asyik keje membeli jek.. mst r ade siket kepandaian wat ape2 hok?? so mari tgk hasil nye.. senang jek... kejam mata pon bole..ecececeee nmpak benor nipu nye...


step 1 : potong kepingan coklat... die ade mcm2 jns coklat taw.. jgn tersalah beli..kang pahit lak... yg ni murah je..rm3.90 je sepapan...


step 2 : then kite melt kan coklat tu atas air panas.... kacau beserta siket air susu segar...


step 3: da cair, kite masukkan dlm acuan.. acuan tu murah jek.. rm2.50 je sepapan... leh la letak kcg hazel or ape2 jns kekacang yg korang suke... jgn kacang panjang sudaaaa..heeee


step 4: sejukkan dlm peti sejuk... pastu kuarkan.. klu da sejuk, senang je die terkeluar dr acuan tu,... klu susah, ade la something wrong nye tu.. hik3..


dah ckp kan kcg goreng wat nye... x yah la beli cadbury lg pasni.... dok kayakan kedai jek... kayakan diri sendiri lak pulak k...

nak cube? cube la...
papai!

Thursday, May 26, 2011

majlis bacaan yassin

hye blogger!!!

seminggu ni ak dok kl umah akak sulung ak... semalam umah die ade wat majlis bacaan yassin org pompuan.. ni sume geng2 akak aku le.. dieorg gilir2 tiap2 minggu wat majlis bacaan yassin kt umah masing2.. so semalam adelah giliran umah akk aku.. dieorg py event wat pukul 10 pagi.. agak unik sket ahh.. a;asan wat kul 10 pagi sbb tgh hari nak amek anak sekolah, ptg lak anak pon ade skolah agama, malam nak layan hubby.. boleh gitu? so 10 pagi x ganggu sape2... hahaha.. okey gak gitu kan... 


seawal 5.30 pagi akak aku da bgn utk masak2... aku haruslah bgn awal jugak.. tp kul6.15 pagi.. heee... lepas je subuh turun bawah gi dapur.. menu nye ialah : nasi putih, daging masak kicap, ayam paprik, sayur lemak labu, tauhu telur, pecal,  kuih muih, tembikai, air oren, air teh o panas, dan pisang berangan.. fuhhhhhh....


korang layan je la eh gegambo sume nie... tapi sangat2 lah lupe nak snap pic time org tgh baca yassin... lupe setengah mati... so gmbo makanan je yg ade..hihi

ayam paprik, sayur lemak labu, pecal..

kueh koci, kek coklat, bingka roti, tempikai, yg ade anak panah merah tu roti kek akk aku yg buat.. sume hand mate okeys... 

akak ak yg pki tudung maroon tu..heee

jemput makan sume...


owhhh ni selingan... semalam mase ak tgh sibuk cuci pinggan cawan kt dapur, adelah sorg kawan akak ni dtg basuh tgn kat sink even dah tersedia pon cucur basuh tgn kt luar...
 
 
mula2 ty lah ni adik lin eh? ha'ah...
belajar kt U eh?     ha'ah...
lg bape thn hbs?       3 thun mkcik... heee
ooooo da nk hbs da...        ye... ha'ah..
umur bape skg?         22 thn skg nie..


makcik: lin...  leh la kite wat menantu... anak kite yg 25 thn tu smpi skg xde kawannye lg.. 
adik awak da ade kawan? (mean bf la...)
akak aku: dah ade da die tu.... (smbil gelak2)
makcik: yeke... xpe la...

makcik oiii, jgn le jujur sgt klu nk meminang pon.. wakakkakaaaa.... tp u look spoting la... kih3..
xpe la makcik eh, kite da ade boipren la... makcik lambat la... hehehhee... 

owhhh jumpe pic die.. jeng jeng jeng...

hehehe....

okey dats all...
tggu entry esok k... skg tgh wat coklat kecik2 ... esok ak update lg k...
tungguuu....




Wednesday, May 25, 2011

bila my membebel...








tak gune mcm2 gmbo yg menakutkan bubuh kt kotak rokok, iklan tv, iklan tepi jalan or kt tempat2 yg sama waktu dengannya... wat bazir duet je kerajaan wat kempen.. tp ade ke yg berubah??? pasni xyah le kempen sana sini.. biar yg nak mati, gi mati cepat... yg nk terkojol g terkojol cepat...
macam gmbo nie...


mula lah aku nak jinggebel jinggebel eh??? 
ahhh sekali sekala nak jugak aku luahkan perasaan!


ko x pk ke bile ko hsap rokok seolah2 ko bakar duet..??? eh lupe plak... xyah ty... bukan dieorg kesah pon.. hok hok...?


pastu ngadu kat mak ayah, duet xde... x cukup... sehari makan dah rm10... beli nota lg.. beli buku lg.. bayar duet kelas.. byr duet persatuan lg... hak tuiiiiii..!!!! tp lupe duet tu dok bako rokok sehari ntah bape batang.. huh.. pikir la oiiii... x yah nak berlagak macho sgt..... bajet la weh.... 


hhummm kat sini mmg nk cite kisah benar...  family ak mmg xde yg rokok..abah x rokok.. adik beradik of koz la x sbb 3 org pompuan sume... tp akak no2 kawen dgn hubby die yg merokok.. seyes mmg aku x gemor abg ipar.. sbb hy 1 sebab je iaitu die rokok... mmg benci sgt la time bru2 kawen tu... selamber badak die je rokok dlm umah aku yg sebelum ni bebas daripada zon rokok.. ak mmg tahan nafas kuat2 n msuk bilik menangis... 
kenape? kenape akak aku kawen dgn org yg merokok?kenapa lelaki tu??? tp klu dah jodoh x ke mana kan... k redha... 
then bile die mcm taw aku x suke die bile die rokok, sekarang mmg die da ade perubahan.. time die rokok je die mst kuar umah.. dok luar... okey aman siket... skrg pon aku dah mula terima die sbg abg ipar... sape lah aku kan nak xmaw terima die.. bkn aku bini pon die kan kan kan..



sekarang pulak akak aku dah ade 2 anak yg comel.. sepasang! luv them so much...


tapi....
aku macam nak terduduk bile aku tgk insident nie... akak aku klu die balek kt umah aku mmg die tolong mak aku masak2 la kt dapur.. hal anak die mmg serah 80% pd hubby die.. kebetulan hubby die pon reti jaga anak bile anak nangis or ape2.. tp disebalik tu, aku perhatikan, bile die merokok je, anak kecil lelaki yg berumur 1thn setengah tu sangat suke pergi kt papa die...  then papa die sambil rokok sambil dukung anak die.. errrrrrrrrrrr.... adakah anak itu pon dah tertagih bau asap rokok papa die??? Ya Allah... apekah sume nie?? aku rase nak datang n amek je budak tu time tu.. tp sape aku??? tbe2 je... =((




mak aku pon selalu risau pasal menantu die yg 1 tu... da ckp da dgn akak aku tu soh nasihat laki die.. akak aku pon dah berbuih... laki die ckp da kurangkan dah... ITU ADALAH ALASAN SUME LELAKI YANG PERNAH AKU DENGAR SELAMA NI BILA BICARA TTG ROKOK... omong kosong!!! sigh~~~~
siyes mmg ak ni jahat sket.. akan pandang slek bile taw org tu hsp rokok.. tp aku msih open jugak...
hurmmm contohnye... budak kozmate aku.. dak laki hanya ade 6 org je drpd 49 org... yg 1 nie mmg aku taw dah lame die smoke... lg 1  pon taw sbb ade bau die bile msuk kelas... paling x sangka ade sorg tu pon hsap jugak... aku taw masa kt belakang pentas masa aku ade masuk lakonan drama bulan lepas... mase dieorg tgh hsap rokok, aku sorg2 je lalu kt situ sbb nak amek brg kt blakang.. dieorg pon mcm x sangka aku dtg situ... terus aku mcm terkaku n wat2 x nmpak.. x suke.. menci la org yg rokok2 nie...


kepada yg merokok, boifren die rokok, laki die rokok..abg adik ayah die rokok, korang tolong lah nasihat sket pasangan korang tu betul2 stop k.. skrg ni duet sangat bernilai.. bukannye keje nak bakar duet je bang oi... ku seru kamu kamu sume BERHENTI  merokok.. kasihanlah kt family, gf, wife, anak pinak ko tu!!! 
nak seribu daya, x maw seribu dalih... ade penyelesaiannye... cube dan cube lah...


maaf jika tercalarkan hati sape2 yg membaca.. sekian, wasalam... peace!!! =))


Thursday, May 19, 2011

sem 6 done!!


alhamdulillah selesai sudah final sem 6... seyes kali ni susah2 py subjek.. tips yg d bg nampak gaya melencong entah ke mana... terpaksa lah sesi goreng menggoreng selama 2jam... ak yakin jiran sebelah menyebelah meja pon goreng sbb terbau hangit nye.. hehhee... hurmmmm xtaw betul ke x aku jawab ketujuh2 subjek kali nie.. dah berusaha, berdoa, tawakal... harap2 sume lectr sejuk hati dieorg bg markah kt aku byk2..hehhee... dean list? okey plisss jgn mengharap ye sem nie... mak, abah, boyfie, sume dok ckp2 mai bole..mai bole... sori klu x dpt ape yg kamu2 sume nak... kite tggu je la nnt k...


esok balek kluang terchenta!!!! x sabar nak balek tarik beg gi busten.. hehheeh eza my room8 & her bf akan tolong anta ak ... mekaceh eh.... hehheee...


brg2..harta krun sume dah angkut bwk g stor... jaga diri baek2 ye syg2 dok 3bln kt situ.. hik2... okey td da ade jamuan ala2 perpisahan.. naci putih, ayam paprik, ayam msk kunyit, tomyam ayam.. (sume ayam???) hahhaa... thx kpd zana my room8 belanja... owhhh thx jugak kt aifa also my room8 mlm semalam tolong urut kak mai py tangan sbb saket sangat... kate die tgn aku darah x mengalir.. okey layan~~~ tp mmg seyes best kene urut... hik3...


rasenye ni je nk share sempena hari sebelum tamatnye sem6 aku.... okey sem depan kompem x best sbb da kene praktikum dlm sem, wat sesi kaunseling dgn klien.. owhhh sapelah yg malang dpt bersesi dgn aku ek.. wahahaha... so.... dengan ini nak cakapppppppppppppp.... bubye sem 6!!!!!!


tata!

Tuesday, May 17, 2011

...

hye hye.. assalamualaikum...

yeahhh dah hampir 80% siap kemas brg msuk dlm kotak!!! lusa ade lg 1 paper dannnnnn pastu cabut balek!!! nape ek klu kt U mst asyik x sabar nak balek? padahal kt sini lg ramai kawan..leh borak2..leh gurau2.. leh jalan2... tp ape2 pon tetap excited nak balek umah... ikutkan, klu kt umah aku tu, bukan ade sape2... ade mak abah jek... sangat sunyi kot klu kat umah... hahhaaaa... xpe xpe.. kata org, "hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri" hhehehee... rase x sabar nk habeskan belajar n tinggalkan kedah... fuhhhh... 

eh cuti kali ni 3 bulan... ak x pernah keje sambilan..so kali ni mcm nk cube2 cri keje... hahahhaha econsave! wait for me k... cube naseb....;)) owhhh lupe! 6,7,8 jun 2011 nie, ak kene tolong seorang cikgu sekolah wat 1 program mengajar budak2 PMR & SPM... harap2 program kali ni berjaya seperti tahun lepas... amin3... nantikan entry utk program ni nnt k.. insyaAllah jadi wat...

okey... nite!

Monday, May 16, 2011

HAPPY TEACHER'S DAY



16 MEI  muncul kembali..
wahai guru- sekalian, SELAMAT HARI GURU  mai ucapkan kpd guru sekolah rendah, sekolah menengah, matrikulasi dan pensyarah2 di uum...
tanpa guru, 

Sunday, May 15, 2011

crying

even esok ade lg paper, aku nak jugak luah perasaan kat sini..


haruslah menangis bile hati terluka.. sumpah x suke bile org bagi harapan palsu tp langsung x reti nak pujuk elok2... =((  if sy nangis, awak langsung x taw kan... okey fine...  ha'ah mmg ak mudah menangis klu da x tahan sgt.. owhh lg berjurai2 bile nangis sambil dgr lagu sedey... huhuhuhuhhuuuu... sampai lupe td pki eye liner gi exam... habis mata ku jd panda!


bye!

Saturday, May 14, 2011

xde tajuk


hye hye... moshi moshi + sawadikap...
ecececee... yelaa da pakai yukata + topi tarian siam, harus lah mulakan selamat dgn moshi + sawadikap kan kan kan... heeeeeeeee

xde nak cite panjang pon entry kali nie.. cume sj nk lepaskan rindu taip2 kat sini.. hehee
actually hy hari ni sj cuti utk x de exam.. esok da ade paper semula dah.. adoiii x habes exam nye.. menci menci... tension je dgr ade budak smlm da last paper... ahhhhhhhh jeles!

Tuesday, May 10, 2011

pancit

bermula hari ini, esok, lusa tulat (10hb study hard, 11hb,12hb,13hb paper) fuhh semangat.. kenape lah harus berderet.. semput.. pancit oi....

sekian... bye..

Monday, May 9, 2011

ade news wehh

weeee~~
malas btol nk stdy ptg2 mcm ni... Ya Allah tiupkan lah hidayah Mu kpd ku...
semoga ak sedar bahawa exam ak berderet xde rehat setiap hari...
nnt da x sempat cover bru sebok nk merungut kan...
mai sila sedar mai... hehehee


owhh ade news weh..
ak mmg jenis x bace paper.. fine cakaplah ak bakal cikgu yg xtaw isu terkini...
ha'ah mmg malas gile nk beli + bace paper.. klu beli pon kompem ak selak2 jekk.. sigh~


tp news ni ak jumpe kt fesbuk yg tlh di post oleh kozmate aku.. hehehe..


bace sini


 anda malas nk klik?? k bace kt bawah nie....

Kerajaan kaji hantar guru Bahasa Melayu ke luar negara: TPM
Daripada Misiah Taib

2011/05/09

COPENHAGEN: Kerajaan bersetuju meneliti cadangan untuk menghantar guru Bahasa Melayu bagi mengajar kanak-kanak warga Malaysia di luar negara dalam usaha arah memartabatkan bahasa itu, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, cadangan sama pernah disuarakan warga Malaysia yang menetap di London sebelum ini.
"Kita boleh mengkaji perkara ini kerana ia sesuatu yang baru. Kita perlu teliti kerana ada implikasi kos. Kita kena teliti berapa ramai anak Malaysia di luar negara perlu diajar bahasa Melayu dan di mana kelas kita nak adakan?
"Kita juga perlu kaji bolehkah Kementerian Pelajaran menghantar guru ke sini, atau kita bawa orang kita di sini ke Malaysia untuk dilatih dan mereka boleh balik semula ke sini untuk menjadi tenaga pengajar, kerana mereka menetap di Denmark," katanya pada sesi dialog selepas makan malam bersama lebih 100 rakyat Malaysia di Denmark di sini.

Perkara ini dibangkitkan Malaysian Danish Association (MDA) yang kebanyakan ahlinya bekerja serta menetap di Denmark dan bimbang anak mereka tidak tahu langsung berbahasa Melayu dan tidak mengenali budaya negara asal.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berada di sini untuk menghadiri Mesyuarat Ketiga Menteri-Menteri Pelajaran ASEM (ASEMME3).

Sehubungan itu, Muhyiddin meminta MDA mengemukakan butiran terperinci dan beliau akan kaji sama ada kementerian boleh menghantar tenaga pengajar ke sini.
"Dari segi buku teks, kementerian bersedia menghantar buku Bahasa Melayu secara percuma dari Malaysia untuk kemudahan kanak-kanak Malaysia di luar negara," katanya.


hehehhe mcm best kan...
tp time ni klu kene ngajo kt overc pon nk pastikan ak dah kawen! ok mmg gediks...


dah jgn nk berangan ye.... tu baru cadangan...
jom pi mandi + makan
then g study!

byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Saturday, May 7, 2011

study


nampak ke gmbo tu?
mcm x je kan..


9 mei-11 mei-12 mei- 13 mei- 15 mei- 16mei- 19 mei

sgt suke kan tarikh tu..
huhu =((


skg bru rase sgt menyesal sbb x wat ulangkaji sejak sem1 lg... silap, sejak bulan 1
hehhehe over!


dah cukup! xde mase nk update lame2...
buku dah kate mari!


gudluck utk diri sendiri!
bye!


Tuesday, May 3, 2011

sintokkian's bloggers lom kenal aku


salam sejahtera cemua..
haishhh kenape ak mcm sgt ketinggalan zaman ek..
dulu hok yg sintoqe blogger pon ak kurang aktif, 
skg dah ade baru... sintokkian's bloggers la pulak..
tp mcm geng2 tu sume lom kenal aku je lagi..
sigh~
xpe2.. org low profile mmg cenggini.. hik3..


actually da 4 ari dah ak ade kt umah tercinta di kluang johor..
sempena stdy week
cuti utk meghilangkan stress kt UUM..
owhhh igt x stress ke dok U?
stress pasal esenmen, lectr, kawan2, menu lauk pauk yg dah membosankan...
bile dok umah jmpe fmly rase mcm lega sket..


harus lah bawak buku tp x sentuh!!!
mst korang yg x balek umah stdy gile2 ek.. betol ke???? wakakaka...
opssss terasa sudaaa
tp if betol2 da start stdy, tahniah k!
ak ni baru berjaya wat 1 note for 1 chapter...
berjaya dgn jaya nye kan if dok umah??
hehehehee...


tp ak x cuti lame la... 5 ari jek..
esok maw pulang sudaaa
sbb taw, klu dok umah lame2, ak bkn stdy betol2 pon..
so pasni balek U, WAJIB sambung stdy!!!


................................................................................

owhhh cuti nie, haruslah kuar dating jap dgn my boifie...hik3..
mkn2, tgk wayang mmg perkara wajib la kan.. same la mcm korang kan klu kuar dating.. kan kan..


ok for d 1st time ak berjaya heret beliau ke song box kt klg mall
hehehe... sbb sblom ni die ckp x reti nyanyi la ape la...
see, skg die pulak lebeh2 nk nyanyi... smug~


owhhh bulan lepas kn my boyfie dah grad..
clap clap clap!
ari tu janji nak bg die bunga..
tp skg laen cite la pulak..
dah xmaw dah bunga.. nk bende yg boleh tahan lame..
cessss demand jugak org nie...


nak start keje dah dis month!
ngadu xde belt..
ok fine jom serbu pakson cri belt...


tadaaaa!!!
1 set present okeys...
(belt+wallet+pen)
huisssshhhh of koz lah sbb ade diskaun ak mapu beli..
klu tak, harapannnn la...
heeeeeee



mungkin ni aje yg mampu dikongsi bersama dgn korang..
siyes rase down dgn blog ni bile ak follow org, tp org x follow semula..
=(( so sad...
tp xpe la.. ak wat blog utk diri aku, utk cite stori2 aku yg x bape best, yg penting wat mmg sj2 wat..
tgk la, mne ade ak wat blog sambil2 nk cri duet dgn nuffnug bagai.(actully x reti) hehhehee...


okey esok suda maw balek ke kedah tercinta... (erkkkk)
hrp2 perjalanan sumenye lancar..


p/s: gudluck utk my boyfie, gudluck utk diri sndiri yg nak final, & gudluck utk kwn2 yg final jugak..
all d best!!!!


buh bye!!!!