Wednesday, May 25, 2011

bila my membebel...








tak gune mcm2 gmbo yg menakutkan bubuh kt kotak rokok, iklan tv, iklan tepi jalan or kt tempat2 yg sama waktu dengannya... wat bazir duet je kerajaan wat kempen.. tp ade ke yg berubah??? pasni xyah le kempen sana sini.. biar yg nak mati, gi mati cepat... yg nk terkojol g terkojol cepat...
macam gmbo nie...


mula lah aku nak jinggebel jinggebel eh??? 
ahhh sekali sekala nak jugak aku luahkan perasaan!


ko x pk ke bile ko hsap rokok seolah2 ko bakar duet..??? eh lupe plak... xyah ty... bukan dieorg kesah pon.. hok hok...?


pastu ngadu kat mak ayah, duet xde... x cukup... sehari makan dah rm10... beli nota lg.. beli buku lg.. bayar duet kelas.. byr duet persatuan lg... hak tuiiiiii..!!!! tp lupe duet tu dok bako rokok sehari ntah bape batang.. huh.. pikir la oiiii... x yah nak berlagak macho sgt..... bajet la weh.... 


hhummm kat sini mmg nk cite kisah benar...  family ak mmg xde yg rokok..abah x rokok.. adik beradik of koz la x sbb 3 org pompuan sume... tp akak no2 kawen dgn hubby die yg merokok.. seyes mmg aku x gemor abg ipar.. sbb hy 1 sebab je iaitu die rokok... mmg benci sgt la time bru2 kawen tu... selamber badak die je rokok dlm umah aku yg sebelum ni bebas daripada zon rokok.. ak mmg tahan nafas kuat2 n msuk bilik menangis... 
kenape? kenape akak aku kawen dgn org yg merokok?kenapa lelaki tu??? tp klu dah jodoh x ke mana kan... k redha... 
then bile die mcm taw aku x suke die bile die rokok, sekarang mmg die da ade perubahan.. time die rokok je die mst kuar umah.. dok luar... okey aman siket... skrg pon aku dah mula terima die sbg abg ipar... sape lah aku kan nak xmaw terima die.. bkn aku bini pon die kan kan kan..



sekarang pulak akak aku dah ade 2 anak yg comel.. sepasang! luv them so much...


tapi....
aku macam nak terduduk bile aku tgk insident nie... akak aku klu die balek kt umah aku mmg die tolong mak aku masak2 la kt dapur.. hal anak die mmg serah 80% pd hubby die.. kebetulan hubby die pon reti jaga anak bile anak nangis or ape2.. tp disebalik tu, aku perhatikan, bile die merokok je, anak kecil lelaki yg berumur 1thn setengah tu sangat suke pergi kt papa die...  then papa die sambil rokok sambil dukung anak die.. errrrrrrrrrrr.... adakah anak itu pon dah tertagih bau asap rokok papa die??? Ya Allah... apekah sume nie?? aku rase nak datang n amek je budak tu time tu.. tp sape aku??? tbe2 je... =((




mak aku pon selalu risau pasal menantu die yg 1 tu... da ckp da dgn akak aku tu soh nasihat laki die.. akak aku pon dah berbuih... laki die ckp da kurangkan dah... ITU ADALAH ALASAN SUME LELAKI YANG PERNAH AKU DENGAR SELAMA NI BILA BICARA TTG ROKOK... omong kosong!!! sigh~~~~
siyes mmg ak ni jahat sket.. akan pandang slek bile taw org tu hsp rokok.. tp aku msih open jugak...
hurmmm contohnye... budak kozmate aku.. dak laki hanya ade 6 org je drpd 49 org... yg 1 nie mmg aku taw dah lame die smoke... lg 1  pon taw sbb ade bau die bile msuk kelas... paling x sangka ade sorg tu pon hsap jugak... aku taw masa kt belakang pentas masa aku ade masuk lakonan drama bulan lepas... mase dieorg tgh hsap rokok, aku sorg2 je lalu kt situ sbb nak amek brg kt blakang.. dieorg pon mcm x sangka aku dtg situ... terus aku mcm terkaku n wat2 x nmpak.. x suke.. menci la org yg rokok2 nie...


kepada yg merokok, boifren die rokok, laki die rokok..abg adik ayah die rokok, korang tolong lah nasihat sket pasangan korang tu betul2 stop k.. skrg ni duet sangat bernilai.. bukannye keje nak bakar duet je bang oi... ku seru kamu kamu sume BERHENTI  merokok.. kasihanlah kt family, gf, wife, anak pinak ko tu!!! 
nak seribu daya, x maw seribu dalih... ade penyelesaiannye... cube dan cube lah...


maaf jika tercalarkan hati sape2 yg membaca.. sekian, wasalam... peace!!! =))


6 comments:

  1. fuh~ dr awal sampai akhir baca, aura stress tu mmg xabes! hehe. tenang mai, tenang..~ :P

    nway, ape kate mai cadangkan abg ipar mai tu beli substitute rokok? mcm.. nikotin ape tah tu, try la.. itu pon kalau dia mmg ade keinginan nk berhenti la kan. hehe

    xpe mai, nnt cari husband yg xmerokok ok! ;)

    ReplyDelete
  2. taw xpeeee... geram jugak kdg2.. hehee

    tulah pasal... ade kt iklan pon msg2 yg rokok wat xtaw jek pon...

    heee insyaAllah bf x rokok..hrp die lah hubby kite nnt...amin3..

    ReplyDelete
  3. kat skola ni ckgu2 llaki slambe badak je mrokok dlm clas,dlm kwsn skola...kite y kat sblah ni lemas tul rse..huhu..
    jgn tkejut klw kata ckgu pmpuan pn ad y mrokok..
    mcm ni cmne nk larang stdnt jgn mrokok??!!
    haishh..

    ReplyDelete
  4. fara: errrr susahnye kannnn.... nnt my jd cikgu kaunseling lg beban nk pikul mslh cmnie... xtaw nk wat pe klu budak2 zmn skg kecik2 pon da rokok.. ahhhh menci rokok!!!!

    cikgu pon lg 1 bengong... x tunjuk cth yg baek..ssh ah gni..

    ReplyDelete
  5. tu la...sakit ati tgok ckgu2 ni..
    siap offer kat stdnt lg rkok tu...haishh...rosak..rosak.

    ReplyDelete

student tanye cikgu jawab =))