Wednesday, June 29, 2011

current duty

salam sejahtera sume...
hari ni hari ke3 proses membuat sample biskut raya... bisnes yg semalam ak cte adalah ak dan kakak aku nak try jual biskut raya.. even baru berjinak2 tp harap2 nye dpt sambutan dan order drpd pembeli... actually ni adalah 2nd plan pengisian ak sempena cuti sem nie.. on d spot kot plan.. seb baek kakak aku very spoting.. mula2 mak n kakak ckp aku ni minah jenin.. hahahhaaa.. ko xtaw ak dah berangan mcm2... tp harap2 minah jenin ni x mcm mat jenin k..

sekarang tggu kakak balek drpd umah kawan die.. ade event sket.. dan skrg jugak ak tgh jaga anak die yg umur 3 thn.. fuhhh sbe bake budak kecik ni lom bgn tdo... jap lg mula lah ak nak wat drama supaya die x menangis cari mama die.. hehhe..

pasni nak buat tat gulung... semalam dah buat chocolate chips, biskut kcg peas, n tat mangkuk.. kawan2 sume, doa2 kan lah bisnes ku ini berjaya k.. amin... =))

Tuesday, June 28, 2011

berita terkini

haasyuuummmm!!! ayoooo dah berhabuk.. dah berkulat dah belog ni dah lame ak da hapdate2... tp mmg betol ahh nak menaip entry ni perlukan mood.. klu xde mood tu, jgn harap le nak bukak blog.. ngeh3... owhh actually ak bz sket sejak kebelakangan nie... skg ak dok umah kakak kt cheras.. al-kisah dtg cni sbb nak kerje sempena cuti sem.. alasan xmaw keje kt kluang sbb sume keje akan balek kul10mlm.. pastu takut nak balek umah mlm2 drive sorg2.. so klu dok umah kakak, kt cni mlm mcm siang rite? sbb tu berani... tp malangnye, hy bertahan 3 hari..!!!!! how come u mai??? wahahhahaahahaa....


 meh ceq nak habaq sket... apesal le ceq berhenti kerje?? hurmmm ak keje kt kedai cenderamata... name

Monday, June 20, 2011

my dah pandai...

bile refer tajuk kt atas tu, mmg sah lah ak nak cerita al kisah aku drive kerete sendiri kan..
cerita bermula begini:


- sejak dicabar oleh semua org disekeliling aku, akhirnya ak bertekad drive sendiri.. selalu mst ade org teman kt sebelah.. 1 day ade meeting kat sekolah, WAJIB  dtg, so terpaksa beranikan diri drive sorg2..  


- sebelum ni, mmg nak larikan diri jek drpd drive kt jln sibuk2.. 
sejak jalan dgn shazwani my bff & ade plan jahat masa tu, tros berani bwk jln sibuk2..


- sebelum ni, mmg x reti lah bab parking memarking nie... yg taw nye bwk jln straight jek.. wakakaka.. oowhhh skrg da pndai dah... ko nak parking camne? serong? masuk? kecuali parking tepi! bye!


-sebelum ni, asal hujan je fobia...
sejak terperangkap tgh drive hujan, skrg da berani dah bwk kete time hujan lebat pon.. tp kene slow lah sket.. jln licin.


- semalam, nak pergi KL.. mula2 nak sgt my bf yg teman bwk kete..
disebabkan tbe2 ade hal penting, so die x dpt teman..
hurmmmm, nak x nak terpaksa lah drive sendiri dr kluang-KL
wah, da reti potong2 kete laen..
yg penting da reti bwk sendiri lahh jauh2!





so, kesimpulannye, org yg baru dpt lesen, dpt kete, mmg MESTI  hidup berdikari.. 
kene rase semuanye sendiri baru lah berani..
sekian!

Monday, June 13, 2011

demam AF da kebah

berakhir sudaaa rancangan realiti yg bernama AF nie.. kenape die x berhenti smpi AF10 ek? apesal 9 jek?? korang taw sbb ape? ak xtaw.. sbb tu ty... heeee...

owhh tahniah kpd HAZAMA sbb jd juara mlm td.. hurmmm mmg da agak dah die yg menang.. klu die x menang maw sume org mengamuk kot... sbb finalis yg laen sume biase2 je pon...

tahniah.. no 1
suara mmg sodappp berbanding yg laen... nmpak lawak.. i like..

kenape LENA  no 2??? kenapa x FINA??? menci menci menci!!!! LENA tu ak tgk mcm menggoda je lebeh.. suara biase2 jek... FINA  lg best kot.. cume 1 bende je ak x suke FINA... kaki die suke goyang setiap masa... mmg lah habit.. tp pompuan cam x elok la dok tergoyang2... cikgu2 kt AF x tegur ke ek... 

tahniah no 2.. 
tp nak FINA yg no 2...!
suara ko menggoda..
tp ak tgk ko pndy menari...

fina no 3..
suara power.. i like.. u muda lg... jgn kerek2 k bile kuar nnt..

azri kene tegur dgn ramli ms.. erkkk mmg patut pon... sape sebenarnye yg bg ideoa duduk n diri kt ats piano tu ek... jgn ckp uncle sapu sampah tu eh... hahhahaaa.. seyes mst azri bengang n sedey py... xpe lah... take it sbg pengajaran k...


kesian ko azri... suara ko mmg mcm tu tp org laen sume ckp ko tiru faizal tahir.. ape lah dieorg tu... 



owhhh erul.. abah ku suke erul!!! tp dgn gaya ko mcm gini, ak yakin ko nnt mst lg glemer berbanding azri kot.. heeee

akak fina eh??? aida?
muka cantek tp suara hampeh... patut lah kene gugur...


x sabar nak tgk mari menari pulak!!
like lisa!

ok papai!


Sunday, June 12, 2011

keje part time owhh keje part time...

keje part time owhh keje par time!!!


kenape susah sgt r nak cri keje sementara cuti 3 semester bulan neh? actually ak dah try beberape kedai. eceh konon nak tgk market tggi or x.. 1st try kt kedai 100 style oulet kat kluang mall, kedai jual baju kat econsave, kdi buku popular kt kluang mall, homes, butik peace n mcm2 lg..


nak dijadikan cerita sume kedai nak amek aku.. sebab aku dah tipu dieorg yg aku nak full time, dah x belajar lg (owhh betapa rendah diri membodohkan diri tipu lepas SPM lgsung mmg x sambung belajar).. bile boss ty ade transport x if dtg keje... aku jawab yes! so mmg terus dapat lah... tapi.........


1- 100 style oulet : position- salesgirl, gaji- rm650, masa- 10am-7am / 1pm-10pm, no lunch time, no solat time! nak makan sila makan kt belakang kaunter cashier saje.. wut d hell????

2- kedai buku popular : position - cashier, gaji- rm800, masa- 10am-10.30pm, break- 12pm-1pm & 6pm-7pm, see??? no solat time again...

3- kedai baju : position-salesgirl, gaji rm750, masa 10am-10pm, break - boss said anytime

4- butik peace - position- salesgirl, gaji rm500, masa 10am-10pm, waktu rehat x ty tros sbb gaji kecik tp mase bekerja lame nak mampus!

5- homes: sunyi sepi x kol semula aku!


uuwaaaaaa!!!
kenape sumenye harus balek pukul 10 malam???? umah ku jauh... takut wo nak drive sorg2.. kang nmpak bende2 yg x sepatutnye camne??? (lom ape2 dah pk -ve).. eh harus lah!!!


xde kah keje yg balek 5ptg ke... 6 ptg ke... huhuhuuuuuuuuuu...
klu x keje, mst boring dok umah... klu keje sume balek lambat... how how how??????


baru ku sedar, nak cari rezeki ni bukan sesenang abc & sesedap buah oren.. patut lah rmi yg menganggur xde keje.. klu x kental & tabah jgn harap nak dpt keje.. sebab tu dari kecik lg mak bapak soh belajar sungguh2... klu lepas SPM x masuk IPTA/IPTS mmg lah susah.. at least klu ade dip or degree tu trjamin lah siket masa depan kite cik oi.... syukur alhamdulillah ak bakal guru thn depan.. sekurang2 nye hanya tggu KPM anto surat skolah mane yg ak akan posting.. daripada kene cari kerje " cik, ade kerja kosong x kat sini? "  if ade xpe, klu xde??? haru beb... so skrg ade mase lg nak belajar sungguh2.... yg mane tgh stdy kt skola, stdy lah spy dpt result SPM yg elok2 at least lepas nk masuk U.. yg tgh stdy kt U tu, jgn byk mane sgt... pointer kasi jaga k...


eh, td kan aku tgh fenin nk cri keje part time.. apesal ak pegi bersyarah pasal belajar sungguh2?? muhasabah diri kot... layankan jelah... still berharap ade kerje yg sesuai utk aku..cari duet pocket nk gi aussie!!!

program GM terbaek

assalamualaikum pembuka bicara... dah pukul 1 pagi.. tp mata masih blom mengantuk.. haishhh jgn le wat hal mata oi... x suke la stay up sorg2..heeee


fine..! da lebeh seminggu kot x update blog.. cian blog saye.. sunyi sepi.. sumenye sbb kesibukkan yg melampau smpi nk jenguk blog pon x menyempat.. bajet menteri la pulak..muahahaaa...


ape ntah yg aku buat.. hurmmm sebenarnye aku diamanahkan utk menggalas tanggungjawab sbg s/u dlm 1 program di sekolah menengah kat kluang... ade lah sorg cikgu nie die kenal dgn aku... so die mtk tolong aku tlg die menggerakkan program nie.. pd awalnye mmg sukar lah nak cari mentor (fasilitator). hahhahaa bukan nak maen nyanyi2 la.. tp nak mengajar / membantu student PMR & SPM belajar selama 3 hari 2 mlm... even mmg x cukup dgn masa yg sgt singkat, tp pihak sekolah berharap semua mnetor & protege dpt saling berhubung smpi ke menara gading.. amin3..


kekangan pd awalnye klu sume org xtaw, aku lah yg plg susah hati.. sbb nak ajak member join ni bkn sesenang belajar abc.. ade yg praktikal, ade yg keje, ade yg ade hal msg2.. so xleh nak paksa2 klu dieorg mmg x nak join.. so di sini ak nak ucapkan jutaan terima kasih kpd kwn2 yg sudi menjoinkan diri dlm program nie...


even penat, tp puas bile tgk student2 hepi & dpt input yg dikehendaki sekolah.. owhhh aku mmg x mengajar dlm program nie.. sbb aku handle bhgian pengurusan... hurmmm cian jgk aku taw.. sbb x dpt anak buah.. so mcm xde kepuasan.. tp.... puas lah bile tgk program ni berjalan dgn lancar.. hehehe...


student tgh exam.. shhhhh

thx kawan!




prep

mlm muhasabah diri..

ala2 cikgu..


membuat soklan exam kt student2... kelam kabut kot cari soklan yg sesuai.. hehehe.. yg pasti sume dah bejaya jwn..betul or salah belakang kira.. yg penting sume org ade peningkatan.. tahniah!!!

season 3??? harap2 ade..
byeeeeeeeeee

Friday, June 3, 2011

nasi ambeng mariii

owhh semalam bersamaan 2hb jun 2011 rumahku syurgaku wat majlis bacaan yassin kirim arwah sempena nak bulan puasa nie... actually bile2 mase pon kite boleh wat majlis ni kan.. tp kebetulan cuti sekolah ni, akak2 dan aku pon ade kat umah, jd mak abah pon wat lah semalam... seperti biase, hidup cara kg2 nie sume masak sendiri drpd kuihnye sehingga lauk pauk nye...

Dimulakan dengan dua hari sebelum kejadian... mak menghukum ku utk buat 3 buku kek.. 2 kek marble.. 1 kek oren.. isk3