Friday, June 3, 2011

nasi ambeng mariii

owhh semalam bersamaan 2hb jun 2011 rumahku syurgaku wat majlis bacaan yassin kirim arwah sempena nak bulan puasa nie... actually bile2 mase pon kite boleh wat majlis ni kan.. tp kebetulan cuti sekolah ni, akak2 dan aku pon ade kat umah, jd mak abah pon wat lah semalam... seperti biase, hidup cara kg2 nie sume masak sendiri drpd kuihnye sehingga lauk pauk nye...

Dimulakan dengan dua hari sebelum kejadian... mak menghukum ku utk buat 3 buku kek.. 2 kek marble.. 1 kek oren.. isk3



eh eh i ade 2 org pembantu cilik yg sangat menyibuk tolong aku kt dapur.. smug~


selamat jalan ye cik kek marble..


kek marble & kek oren sediakan dijamu

seawal 6.40 pagi ak dah bgn... kene kemas umah & menyapu sbb jap lg jiran2 nak dtg rewang.. owhh mak lepas subuh dah ke pasar beli brg2 nak wat masak2... ayam mahal gile wooo... seb baek beli lebeh 20ekor so leh dpt diskaun sket... hurmmm.. aku 3 beradik kene masak kat dapur utk lunch jiran2 yg rewang..

curik tulang jap g join anak2 sedara masuk dlm kereta.. hehehe

family aku ni keturunan jawa, jadi menu NASI AMBENG  tu mmg wajiblah.. penduduk sini kebayakannye org melayu, jadi sume org suke mkn nasi ambeng..

antara adegan rewang..


berlangsungnye majlis selepas maghrib...

 muahahaaa... ini warga dapur.. me & kakak

nc ambeng yg dibungkus utk tetamu
siap kire.. 60 bungkus sume licin...

rupe kalu dlm dulang... sori agak berselerak sbb mkn sendiri punye.. heee


alhamdulillah sumenye berjalan dengan lancar... tiap2 tahun beginilah majlisnye...  letih mmg letih.. tp happy sbb sume adik beradik dapat berkumpul sama... mak aku lah yg paling letih dr hari sbeelum smpi da ke sudah..mengemas x sudah... ehh aku pon tolong lah... saket tumit n pinggang ni gak kot.. okey papai!!!!


3 comments:

  1. see.. nasi 2 menakutkan...... :S

    weh2, ko pndai x wt? aku nk gak try.. ngeh3..

    ReplyDelete
  2. erkkk pandai wat apekah?? nc ambeng? ko nak try wat??

    ReplyDelete

student tanye cikgu jawab =))