Tuesday, October 25, 2011

Tinggal kenangan.. "miss u makcik"


bismillahirahmanirahim...

soalan pertama, patutkah ak tulis entry ni?


mungkin ini cerita pertama & terakhir yg boleh ak coretkan utk salah seorang daripada insan yang ak hormati dan sayangi sebelum ini dan selamanya..


tak terungkap dengan kata2 gembira apabila seseorang itu boleh menerima dan merestui ak berkawan dengan anaknya... 
kali pertama detik perkenalan iaitu tahun 2006 adalah permulaan perkenalan ak dengan mak hanis.. 
mmg berdebar lah kan.. dah la time tu baru habes SPM.. muka mcm sgt2 tak matured lah lg kan.. dah ade angan2 nak bercinta cintun dgn anak org pulak.. hehehhe.. 


ok sambung..


kenal dan kenal.. akhirnya kami da mesra.. ak pon kadang2 bile cuti mst akan dtg singgah umah hanis..


mak hanis...ak panggil makcik (ye lah lom kawen panggil makcik lah kan..hehhee).
beliau sangat2 lah seorang yang ramah.. kalau dtg umah die, mcm2 yg diborakkannya.. kalau makcik beli ape2 pon sume pon nak tunjuk kat ak.. pastu ak pon siap try2 la kasut makcik tu.. hhhehee.. 

"makcik beli kt pasific mai.. (ok ak lupe makcik beli kt ne..).. leh pakai kalau nak tgk hanis kt jepun nnt" (time tu hanis stdy kt japan)..


pastu makcik ni terer jahit baju... tp sejak ak kenal mak hanis ni mak die da benti jht baju plak.. tak sempat nk try tempah kt makcik ek.. hehhee...


pastu makcik ni pandai jahit manik kt baju.. siap bgtaw ak kalau kaler gini..sesuai manik kaler gini... then mcm2 lg.. tp time tu kenape lah ak tak terus amek benang n manik n menuntut ilmu tros??? 
ko mmg rugi mai... =((


rajen plak masak2.. kalau ak dtg tgh hari mst makcik ty...

"mai da mkn?"
"erkkk lom lg makcik.."

kahkahkah... tak sengaja pon dtg time mkn....hehhehe.. pastu kentang kentung lah makcik tu masak kt dapur... 


dlu ak x reti drive kete.. kalau ziarah mak hanis mst dtg naek bus tambang jek.. (kesian tak aku? hak3)
pastu kalau ak da nak balek, mst makcik tahan2 tak bg ak balek... sbb makcik dok umah sorang2.. ayah hanis kerja.. so mst makcik boring dok umah sorg2...
ak nak kuar tggu bus, pernah sekali mak hanis tu ikut jugak tggu ak sampai naek bus.. terharu sgt2..


makcik pulak seorang yg pentingkan pelajaran anak2 die... anak2 die sume berjaya.. kagum!
dgn pelajaran aku sekali selalu makcik amek berat... sebelum ak dapat matrikulasi, sebok jgak la mkcik tu cari ape2 kt paper.. bile ak da dpt matrikulasi, makcik belanja ak KFC! kiteorg jalan kaki pergi KFC..mkn kt sana... pastu bg ak hadiah brooch tudung... beli kat avon...hehhe... ade lg ak simpan smpi skrg.. tq makcik..=((

bile da msuk U, makcik bg hadiah lg.. 2 pasang baju.. ak suke sgt baju tu... kaler hitam pink... 
pastu kalau hanis kol mak die, mst ty ak kt U mcm mne... belajar ok ke tak..


hurmmmmm...... 


mak hanis disahkan saket kanser payu dara sejak tahun 2007
setelah buat operation n kemo alhamdulillah kesihatannya kian pulih.

tp kata org, ingatkan  panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari..
tahun lepas makcik disahkan pula kanser paru2.. =((
seisi keluarga pon tak senang mendengarnya... 
hanis kt japan ape lg... risau n selalu bersedey...
sehinggalah hanis hbs stdy n balek malaysia, mujur mak hanis masih bertahan menahan saketnye..

pd bln rejab yg lalu, doktor sah kan kanser makcik da merebak ke otak pula..

masa tu ak ikut hanis tgk makcik kt hosptial JB..
hanis n akak die g jmpe doc..
ak kt bilik bersama makcik n abah hanis..

"mai nnt tlg ceriakan hanis ye... hanis kdg2 susah hati dgr makcik saket.. kalau mai ceriakan die, die okey sket.."

hmmm tak tertahan air mata ak mengalir time tu... tak taw nk ckp ape...just angguk2 jek.. tak sampai hati dgr lg..


makcik menahan saketnya sehinggalah menjelang nak ramadhan.. time tu ak bwk kueh ry yg ak buat &  jual dgn akak aku tu..

"pandai mai buat kueh... lom ry pon makcik da bole makan kueh ry ek..."

hy senyuman jek yg boleh ak balas...& tak ambil pusing pon ayat makcik tu..


 time ni lah makcik ad ty2 ak nak tak tunang dgn hanis.. ry ni ke.. or ry hj ke...
erkkk sumpah tak taw nk jwb ape time tu... sbb tak pernah plan pon dgn hanis ape2...


cerita diteruskan sehingga bln ramadhan.. time ni makcik da x maw mkn lg... hy bubur n air jek yg bole telan..=((

ye mai mintak maaf.. sbb mai tak sempat lg nak maen masak2 kt umah makcik nk bg makcik rase hasil masakan mai..(even taw mst x dpt full mark..)
tp time pose tu, ak kol kakak aku, nk belajar buat sup mashroom buatan sendiri.. bkn gune paket2 campbell tu okey!  tp bidan terjun lah kata kan... tak praktis ape2 tros jek maen bedal try buat.. hasilnye agak cair sket... hehehhe

ak dtg ziarah makcik time tu n bwk lah sup tu... dpt la mkn beberapa suap sbb mmg makcik da tak lalu nk mkn ape2..


makcik ade ckp,
"makcik tak dpt dtg umah mai tunang... makcik dah tak kuat..tak larat.."

hmm sedeynye dengar time tu... kesian makcik..makcik yg usulkan kami tunang, tp makcik yg tak dpt dtg..
takpe..mai redha...


time cuti haritu sempat jugak la beberapa kali ak dtg umah ziarah makcik.. seyes sedey tgk makcik... sangat berbeza makcik yg sebelum ni seorang yg peramah..ceria.. dan sekarang terlantar di atas katil.. plg kesian tgk abah hanis.. sampai tak cukup tidur bersengkang mata jaga isteri tercinta.. along hanis pon nampak sangat risau dengan keadaan mak tersayang.. hanis pulak selalu mengadu takut kehilangan mak tersayang.. mereka gagah melayan kerenah makcik yang selalu merintih menahan kesakitan.. tak dpt bayangkan jika situasi mcm ini berlaku kepada ak.. =((

ak ada picit2 kaki makcik yg sedang terbaring di katil.. mungkin apabila ada org picit2 kan kaki makcik rasa selesa da rase sedap... bila dah picit2 kaki n tgn tu makcik pasti akan tertidur sekejap.. jadi mungkin makcik boleh rehat sebentar daripada menahan kesakitan jika makcik tidur..



akhirnya 15 oktober 2011, tarikh yang kalau boleh tak mahu diingat sampai bile2 menjadi sejarah dlm hidup hanis, family n aku..
makcik menghembuskan nafasnya yang terakhir mlm tu...

mcm sangat2 tak sangka akan kehilngan makcik..

mai mintak maaf sangat2 sbb tak dpt hadir menziarahi makcik utk kali terakhir.. 
niat di lubuk hati yg dalam nak sangat balek kluang..
tp ada tanggungjawab yg berat di sini yg perlu ak laksanakan..
mai hanya mampu  hadiahkan al-fatihah & bacaan yassin di sini..
semoga roh makcik di tempatkan dalam kalangan orang yang beriman.. insyaAllah..


antara perkara yang menyedihkan ialah semasa majlis pertunagan yg lepas, makcik tak dapat datang dan bukan makcik sendiri yang sarungkan cincin di jari manis ak.. terima kasih kepada mak ngah hanis sbb sudi menyarungkan cincin sebagai pengganti kepada makcik..

yang paling sedey..... ak tak sempat nak panggil makcik dengan panggilan 'EMAK'.. =((



 see... wajah ceria makcik... me miss u...=((

kepada kawan2 sekalian, marilah kita sama2. sedekahkan al-fatihah kepada 
arwah mak hanis.. siti arpiah bt suhaimai@suhaimi



-salam kenangan utk makcik-


Thursday, October 20, 2011

masuk bilik mak abah kene mintak izin


anda taw tak sebenarnya kita dilarang masuk ke dalam kamar mak abah kita sesuka hati?


rasa mcm bilik mak abah tu adalah bilik no2 kite la kan..
yela, kita mmg selalu je masuk sbb nak bual2 dgn mak sambil baring2.. kan kan?


pernah jugak dulu masa sekolah ade belajar dalam subjek pendidikan agama islam pasal hal ni..
tp wat tak taw je..

so sekarang dah taw!
ada 3 waktu yang diwajibkan oleh syariat seorang anak perlu meminta izin sebelum masuk ke dalam bilik ibu bapa :


1. sebelum subuh - waktu peribadi ibu bapa & waktu ni ibu bapa seperti belum sedia untuk berjumpa dengan anak-anak.


2. sebelum zohor- ketika ini adalah waktu ibu bapa sedang berehat & sedang wat persediaan untuk solat zohor.

3. selepas isyak - waktu ini adalah waktu ibu bapa bersantai & bersiap sedia untuk tidur.



ni sekadar hiasan..


harap maklum~

Wednesday, October 12, 2011

i think i miss them


hye u ols..

tak taw nak update apekah..

but i think i miss them..
who??


hurmm 1st..
of coz my mak.. mak, kite da jemu mkn kt sini.. nak mkn mak masak.. no prob tak sampai 2 minggu kite balek ye..  & tak sabar nk dengar gosip2 kt sana...(anak beranak suke gosip?? ish3).. tak tak.. mak saye baek lg... saye jek nakal..=p



2nd...

my fiance.. & also his snowvy..

rindu.. mcm da lame tak jumpe.. kan kan..  =((



3rd..
my niece...

see... muka paksa rela utk bergambar.. haih budak2...  hahhaa



4...

my kawan sampai mati..

sgt nak hang out dgn korang.. nak karok sampai 2 jam..
nak tgk wayang..
nak mkn fast food
nak window shopping..
nak gosip2..

dun forget, cuti nie korang harus jd klien sesi kaunseling dgn ak k.. =p

me with shazwani


me with atiqah & shikin


sume rindu akan terubat bile tiba masa nya cuti midsem.. tak sabar nak cuti... !!!!!

bye!

Sunday, October 9, 2011

hukum mengucapkan takziah


HUKUM MENGUCAPKAN TAKZIAH


Takziah dari segi istilah bererti menyuruh seseorang dengan bersabar dan mendorongnya dengan pahala yang dijanjikan, memperingati daripada dosa, mendoakan bagi si mati dengan keampunan dan mendoakan bagi orang yang terkena musibah dengan mendapat penggantinya. (Mughni al-Muhtaj: 1/481)


Sudah menjadi kebiasaan di kalangan masyarakat untuk menziarahi keluarga si mati atau orang yang terkena musibah. Amalan ini amatlah digalakkan oleh Islam.


Hukum Takziah

Takziah itu sunat diucapkan kepada mereka yang ditimpa musibah, sebagaimana Nabi s.a.w. bersabda yang maksudnya : "Tiadalah seorang mukmin yang mengucapkan takziah pada saudaranya yang ditimpa musibah, melainkan Allah s.w.t. memberikannya pakaian daripada pakaian kehormatan di hari qiamat." (Hadis riwayat Ibnu Majah)


Adapun takziah itu sunat diucapkan kepada ahli keluarga musibah pada keseluruhannya, sama ada terdiri daripada orang dewasa lelaki dan perempuan atau pun kanak-kanak yang berakal. Akan tetapi tidak boleh mengucapkan takziah itu kepada perempuan yang muda melainkan sesamanya perempuan, suami atau pun mahramnya. Ini kerana ditakuti akan mendatangkan fitnah.


Waktu Dan Jangka Masa Takziah

Sunat mengucapkan takziah kepada ahli keluarga musibah sebelum dan selepas menguburkan si mati. Adapun lebih afdhal mengucapkan takziah itu selepas menguburkan si mati kerana kesibukan ahli keluarga pada menguruskan mayat si mati. Berlainan halnya jika ahli keluarga itu terlalu sedih dan resah sebelum dikuburkan mayat tersebut, maka afdhal didahulukan takziah itu bagi menghilangkan kesedihan dan keresahannya.


Ucapan takziah kepada ahli keluarga musibah itu, hendaklah tidak melebihi kira-kira tiga hari lebih kurang. Kerana dalam jangka masa tiga hari itu, ahli keluarga musibah pada kebiasaannya hati mereka sudah mula tenang dan tidak merasa sedih dan resah lagi. Makruh mengucapkan takziah kepada ahli keluarga si mati selepas berlalunya tiga hari agar tidak menimbulkan lagi kesedihan mereka. Jika salah seorang di antara orang yang mengucapkan takziah dan orang yang diucapkan takziah itu tidak ada pada masa tersebut, maka harus diucapkan takziah itu selepas tiga hari.

harap maklum..=))

Saturday, October 8, 2011

25 perkara kalau nak cinta dgn saya..





perlu sangat kah nak taw ttg orang kt atas ni? x kire..nk tulis jugak!
kata org,  x kenal maka x rindu CINTA..


1. utk penegtahuan korang, kat umah sume orang kol me 'CUMIE'. nape Cumie? tak taw.. ty r my mom.. saudara mara ke org kg ke xtaw pon my name is  NORMAIZATUL FARAHIN.. ntah2 dieorang pikir name sebenor ak ni NUR CUMIE.. SITI CUMIE.. CUMIE CIKI? yakkssss gile x sedap... wakakkaaa.. eh tp CUMIE.. mcm kiut jek name tu.. kan kan.. sile agree!

2. yup i'm 22 years old.. dun ever say me form 1 or form 3.. dah fed up taw x..

3. memiliki 3 ORG ADIK BERADIK.. sume pon pompuan... kami selang 9 & 10 tahun... jarak gile kan? syabas mak abah..kakakkaa... motif?

4. sukekan masakan yg PEDAS2.. rase owhhh puasnye klu pedas.. muak nye klu tawar2.. tp sgt x suke makan cili/lada begitu shj.. sometimes mkn nc goreng yg x pedas... " errr sape yg masak nc grg tadika ni?"

5. manje ke??? kdg2 la... haruslah MANJA... x kan nk lurus jek..

6. sori i dah x available for any guys.. coz i tlh diCINCINI oleh seekor kumbang yg comel sweet.. kih3..

7. i'm very FRIENDLY.. of coz la... hdup ni mst maw ade kawan.. tp x suke kwn yg byk songeh.. leceh kan nk kawan dengn org gini..hoho..

8. reti masak ke x ko ni mai? haihh MASAK SIMPLE2  CAN LOR.... msk ganas2 nnt dlu... step by step ... before kawen insyaAllah pandai masak sume.. u nak mkn ape? beressss....

9. seorang yg CEREWET... mak, abah, kak nda, annie, hanis selalu ckp ak cerewet.. errr yeke??

10. yes I AM TEACHER TO BE... counselor also can... owhh so worried nk jejak kaki ke sekolah nnt.. bebudak zaman moden ni nakal2 belaka..

11. ak rasa ak ni TEGAS ahhh.. eh tegas ke garang?? lain la... AK TEGAS! klu garang ak mmg failed.. buang karen jek garang2 nie.. x de sape cuak pon... x gentar2...

12. tantaratara...  LOVING & CARING lah konon.. ade jugak lah... klu tak masakan i sanggup tunggu n bertahan dgn PJJ... percintaan jarak jauh.. eceh...

13. DENDAM TP PEMAAF... mcm mne tu? yela.. klu ada org yg buat taik, haruslah ak benci org tu... tp if org tu berbaek, haruslah ak pon baek dgn die..

14. JELES? ha'ah...

15. luv PINK....

16. CENGENG..GEMBENG? sesuai sgt lah tu dgn aku... siket2 nk nangis.. NYAMPAH aku! (nyampah dgn diri sendiri.. boleh gitu?)

17. yes.. i have MINMIN... the kiut car of the world.. thx to my abah & mak sbb belikan.. even tak canggih..tak power mane..tak mahal.. tak bape nk pick up klu potong kete depan... tak pe! asalkan ak dah x naek bus lg utk ke mane2.. eksen lebeh ko mai!

18. ha'ah ak ni PENAKUT... tak suke kena tinggal.. siang tak pe.. malam jangan!

19. i  huv 4 niece, 1 nephew... they kol me UNTIE CUMIE.. hehhee

20. gile  SHOPING.. plg pelik suke shopping cadar... asal nmpak mcm comel jek mst nak beli.. nak watpe ade cadar byk2 mai? tukar every week eh? okey...

21. every nite BEFORE TDO MST DGR LAGU dlu.. da jd mcm 1 terapi tido plak ek..

22. suka NYANYI... tp utk sendirik sendirik je ar...

23. awak taw tak  sy TAK PERNAH MEMILIK TUDUNG KALER PUTIH..ape lg memakai nya... sbb klu pki tudung kaler putih ak rase mcm ak ni huduh sangat.. haha

24. TAK GILEKAN BRG BERJENAMA... tp klu kdg2 mampu utk beli, beli r jugak.. tp selalunya lebeh selesa beli ala kadar jek.. haihh tp klu ade org sudi sponsor.. amek jgn tak amek... hehehe..

25. last but not least.... seorang yg suke KEBEBASAN tp tak nak over bebas... maksudnye ak ni tak sosial sgt... masih bole dikategorikan sbg pompuan melayu ke-2 terkahir..  lallalalaaa~



am i look matured ??

give ur best komen peliss...

papai....

Sunday, October 2, 2011

jom datang bilik kaunseling saya


Apa itu kaunseling?

*Suatu proses perhubungan menolong yang sistematik berasaskan prinsip psikologi. Ia dijalankan oleh kaunselor profesional bagi membantu perkembangan dan penyesuaian peribadi klien yang baik dan menyeluruh. Pertemuan adalah secara sukarela dan berterusan sepanjang hayat berlandaskan Etika Kaunseling.


Blocher (1974) mendefinisikan kaunseling sebagai suatu proses untuk menolong individu supaya ia menjadi lebih sedar tentang dirinya dan bagaimana ia dapat bertindak balas dalam alam persekitarannya. 
 
 
Corey (1977) sepertimana dengan Blocher menekankan tentang proses di mana seorang klien diberi peluang untuk menerokai aspek diri  dan kehidupannya yang menimbulakn masalah pada dirinya. 
 
 
James (1982) pula mendefinisikan kaunseling sebagai suatu proses pembelajaran yang lebih menekankan kepada proses membantu individu untuk mencapai kehendaknya, membimbing dan menilai potensi yang ada pada diri individu.


kadang2 sesetengah orang ni kalau dengar sesi kaunseling mst takut kan? kononnya kaunselor boleh bace fikiran die lah.. leh psiko orang la.. huiiiii gerun nak dtg blk kaunseling..

bukan mcm tu lah sygku.. kiteorg ni kaunselor tak pernah pon belajar mcm mne klu tgk muka org tu terus boleh baca fikiran die.. haih sori kami bukan tok bomoh ye...hhehehee... 

tp kami diajar bagaimana nak berhadapan dengan orang yg kebuntuan, orang yg perlukan khidmat mendengar secara profesional..sebab kami ada belajar teori kaunseling, teknik kaunseling, proses kaunseling, & ade etika kaunseling yang tersendiri..

bab etika kerahsiaan adalah sangat dipandang berat oleh semua kaunselor.. jadi, anda tidak perlu takut untuk berkongsi cerita kpd kami ye.. 

kalau kat sekolah, bilik kaunsling sering dijadikan tempat para pelajar bertanya kan? tanya pasal kerjaya lah... U mne yg sesuai la.. kan kan? same mcm kami di fakulti ni.. walaupun kami masih dilatih, tp kami telah didedahkan dengan maklumat sedemikian.. cuma yang paling penting pada sem ni ialah, kami disuruh menjalani sesi kaunseling & ujian psikologi bersama klien sekurang-kurangnya 140jam..

jadi, kawan2 semua, marilah tolong saya. kata org, hari ni awak tolong saya..esok lusa saya tolong awak. (bole gitu? hehehhee)

marilah datang ke bilik kaunseling saya & 5 orang lg rakan kongsi..

LOKASI : BANGUNAN PUSAT PENGAJIAN & PEMBANGUNAN SOSIAL (dulu dikenali sbg fakulti pembangunan sumber manusia FPSM)

NO BILIK : 119

MASA : 8.00 AM - 5.00 PM



ruang untuk sesi kaunseling

ruang rundingan

welcome everybody..

games

dats me


sudut ilmu

kaunselor ter'over'

berhati2.. dlm ni byk borang klien

...............................................................................................

jom  jalani sesi kaunseling bersama saya, NORMAIZATUL FARAHIN BINTI SATIMIN- kaunselor pelatih anda =))

insyaAllah kita boleh berbincang bersama mengenai cerita & masalah yang sering membelenggu dlm fikiran..

jgn stress..jgn takut..kaunselor anda boleh membantu..
sekian~