Wednesday, November 30, 2011

PERTH... Day 2


hye u ols..
kemarin ak dah update PERTH... Day 1
So, arini ak nak update PERTH... Day 2 plak.. heeeee..


18 NOV 2011
seawal 8 pagi kiteorg da berkumpul kt bawah apartment utk sarapan pg.. sarapan pagi tu ialah keow teow goreng.. gullppp... mmg telan air liur lah mase tu.. hanya berkata2 dlm hati.. "alamak.. mcm mne ni.. ak tak makan keow teow goreng.." nak tak nak terpaksa makan jugak.. sbb kang lapo! sape nk tanggung? ak dan diri aku jugak... nice jugak la!!! keow teow kat sana halus2 sket petak2 die.. tak mcm kt msia kan..lebar sket...

tepat 8.30 pg, driver bus kiteorg sampai...  name die kalau tak salah aku -----> VOWNE... haihhh uncle tu eh tak.. byk lah kau pggil uncle! kitoerg panggil mr vowne! aaaaa mr vowne ni sangat lah baek..dpastu die speaking2..harus lah kan?? die tunjuk tempat2..cerita2 tempat kt perth... mula2 kiteorg excited nk dgr..tp lastly VOWNE ckp sorg2.. plg penting VOWNE tepat pade masa! sharp!! hahaaa... mst die kutuk org msia..terhegeh2 kan!



ni bus die yg kiteorg naek utk ke mana2 sahaja... nampak mcm da buruks... tp power lg beb.. naek bukit sume masih gagah.. dlm die kemas.. tp tak taw kenapa, asal naek bus ni jek ak mst pening!!! seyes weh.. tak tipu.. kalau masuk je dlm, mst ak terus tido.. mmg tak tgk lah persekitaran luar.. hurmmmm..

pagi ni KAK IDA bwk kiteorg ke KINGS PARK  dlu... seyes tempat ni cantek sgt2!.. bersih jek.. sejuk berangin... maybe sbb dekat dgn laut... tepi2 kawasan king park ni ade perumahan.... cantek bangat!!!! owhh dun wori... ak dah usya dah umah mane 1 yg ak nak duduk time ak dah pencen nanti... wakakakaa.. bajet!





ak mintak ampun sgt2 sbb ak tak study langsung kings park ni tempat apekah... hahahaaa.. yg ak boleh nampak tempat ni sgt cantek..(even tak dpt digambarkan dgn gambar shj..) pastu tempat ni mcm ala2 tempat peringatan..sbb ade byk bunga2 org letak situ... luas ah jugak.. ahhh yg penting cantek!!!!


then gerak ke penjara..penjara ni ala2 mcm penjara JB tu la.. yg dah tak digunakan..tp org leh dtg melawat tgk ape ade kt dalam.. tp kiteorg tak masuk pon..sbb kene byr + KAK IDA  ckp ade org msuk boleh demam seminggu.. seerraaaammmmm jek! so baek tak payah msuk.. hanya tgk dr luar..




lepas tu pergi jalan2 ke FREMANTLE FISHING BOAT HARBOUR
kat sini mcm mcm bot2 nelayan la... tp cantek tempat nie... tak busuk pon mcm sesetengah tmpt kt msia..








kat bhgn depan FREMANTLE FISHING BOAT HARBOUR  ni ade laut... hurmmm boleh tahan cantek.... tp air tgh tak pasang..so kiteorg amek gmbo kt batu2 jek.. hahahahaa






dah habes kt sini..
tempat yg dinanti2 kan oleh kiteorg ialah ke FREMANTLE....!!! yeeaaahhhhh!!
FREMANTLE ni tempat shopping2 beli souvenir..... katenye murah2 lah jugak... kebetulan KAK IDA ni kerja kt kedai situ.. so beliau dah bgtaw name kedai nye apekah... AUSSIN name kedai yg KAK IDA kerja.. actually org yg jual adelah org endon.. erkkk endon? hahhaaaa...



kat kedai ni sume pon murah2... boleh la.. tp kalau tukar duet RM jd mahal lah jugak kan.. hhahhaa... 
dlm 2jam jam kot pilih2 brg sume... tak dpt nk igt berebut2 pilih brg..rambang mata nk beli ape.. best!


Odw dr situ.. Mr Vowne singgah kan kami kt tepi laut yang sangat cantek... bersih yg pasti!!!

 beb, perlu ke yg nie?? seb baek yg x bape sexy kann...












pastu gi makan kt 1 restoran nie... org melayu yg masak..




2 hari makan kt sini... dah name org melayu..mkn pon masakan melayu lah jugak..ngeh3... yelah..kate tak halal sume restoren..so terpaksa lah mkn makanan melayu jugek... heeee... boleh tahan jugak sedapnye.. errrrr...


skrg dah petang..

KAK IDA bawak kiteorg ke 1 tempat mcm tempat org sana shopping2 la... tempat sini mcm mahal2 jugak.. tp aku akan masuk bile kat luar tulis SALE!!!! muahahhaaaa.... rasenye org sana mcm xde jek tempat mcm mall2.. mcm midvalley ke.. OU ke.. suria KLCC ke.. Alor star mall ke..kluang mall ke.. hahaha.. kedai dieorg mcm kedai2 jek..tp suasana cantek tu mcm dlm Mall...






then, KAK IDA nak bwk kiteorg ke HABOUR TOWN.. katenye kt sini tempat shopping jugak.. tp mcm bju2..kasut sume tu lah...lebeh murah drpd tempat di atas..  tp bus mr vowne hanya sampai kul 5 jek ... 
so KAK IDA ajar kiteorg naek bus awam... kat sana, bus awam dieorg FREE! naek je lah ke mane2 pon..yg penting FREE.. pastu busnye baru... bkn mcm bus kt KLUANG OR SINTOK ni.... hahaaa... pastu tiap2 bustop / station ade number la.. so kiteorg yg jakun ni mmg akan refer peta la kan... KAK IDA dah ajar da.. naek bus kt number bape..then benti kat mne... so senang!



saat tunggu bus..
kat sana ade 3 jenis bus...
RED CAT..
BLUE CAT..
YELLOW CAT.. every 5 min bus akan dtg... wowww bestnye kan... klu kt msia.. setiap stgh jam or sejam baru nak lalu lg... msia..owh msia..... sob3...

YELLOW CAT


lupe nak snap pic kat HABOUR TOWN.. kat situ masa hanya 2jam.. so hanya mampu masuk kedai2 bhgn bwh jek.. kt atas x sempat... dah kene balek.. sbb bus hanya smpi kul 8 @ 9 mlm jek katenye..risau tertinggal bus utk balek, so kiteorg cepat2 lah nak balek... yeahh kt sini ak berjaya beli beberapa brg..




ye SALE......!! ak tak akan beli brg kt sana kalau lebeh dr 15 dollar.. so kasut ni kompem lah tak lebeh dr 15 dollar kan.. hik3..


Okey pasni, terus balek ke apartment.. dan kami silap turun ke bus station yg sepatutnye... dan kami berjalan kaki ke apartment.. dan kami SESAT pd mulanye.. dan akhirnye jumpe jalan balek.. hahhaa..lawak...!
sekian utk day 2...


bersambung.....

Tuesday, November 29, 2011

PERTH... Day 1



hye guys..
seyes mcm dah berhabuk kan blog ak nie.. kahkahkah admit it..bz gile2.. pastu akan post entry yg x bape nak terlatest... dah nak basi baru terhegeh2 nak hapdate kan....hikhik.. its okey.. lets start!


16 - 20 NOV 2011 lepas ak dan kawan2 drpd warga pendidik pergi ke PERTH atas 1 program di bawah fakulti pendidik UUM..  tahniah kpd pengarah projek iaitu LIYANA MD ZAIN (ex roomate ak time sem 1..harus nak mention tumpang bangga..hahahaa) sbb beliau bertungkus lumus menjayakan program besar ni.. juge kpd MT program..clap clap clap!!!  mula2 program ni nak wat mcm tertutup sbb tak sume boleh join..yelah tak kan nk sewa 1 flight kot... so ak terpilih lah utk join ni..mula2 30 org ahh akan join..tp disebabkan belanja mahal..kene cari sponsor sendiri, tu yg ramai tarik diri..last2 tinggal 17 org shj... tp tetap diteruskan jugak!!! setiap org sediakan rm2900..(tambang pergi balek, apartment, makan, melawat kangaroo) adekah berbaloi??? sangat kot!


okey 16nov2011
kiteorg tunggu bus UUM utk ke LCCT...


dalam bus

petang dah samapi LCCT..flight kul 11.50 mlm.. berejam kot tunggu..sabar2...heehhe



akui tak pernah naek flight... mcm2 terfikir... best ke tak? takut ke tak ek? kalau ape2 terjadi mcm mne? bla bla bla.... belum naek pon da cuak.. kang time scan ade bunyik2... hahahaaa.... tapi power ah aku.. pergi n balek tak kene pon bunyik.... hmmm sama ade bende tu rosak or ak mmg lucky!!! sbb member2 ak sume kene raba2 ahhh kan... hehehee...


excited? nebes?




setelah merasainye sendirik.. baru taw tak best rupenye naek flight nie!!! maybe naek MAS best kot.. setakat air asia nak harapkan economy seat lg lah kan... hahahaaa... tgk la sendirik seatnye mcm mane... sempit kot... naek bus ekspress lg selesa.. pastu, ak dok sebelah kapel dr aussie..owhh die nak balek aussie lah kan.. time flight nk pecut tu makwe tu da pgg2 da tgn pakwe die.. aku nie... errkkkk pgg tgn sendirik salah..pgg kerusi salah... hahhaaa.... so layan diri sendirik lah kan.. owhhh best jugak ahh time pecut tu!!!

pastu rase mcm nak pening2...mual2... errrrr jakun kan ko mai!!!! so aku paksa kan diri utk tidur dan terus tidur sampai ke destinasi... dlm hati, nnt balek ade tak kenderaan len slen kene naek flight???? motor boat maybe...kahkahkah...


finally i sampai ke perth...!!! yeahhhh!!! 


17 NOV 2011
okey dah sampai!!!
time ni kul 5 pagi ahh lebeh kurang... 5 pagi?? korang kt malaysia dah bgn??? masih dlm selimut mimpi ngeri kan??? haahhaaa.. kat perth dah terang okey... terus pakai bju sejuk... erkkk suhu sana dlm 17-22 celcius... kiteorg yg x biase rase sejuk lah kan.. dieorg yg da biase pki short pants n singlet je lah kan... ok fine!


kat sana ade sorang yg guide kiteorg.. name die KAK IDA... die dok sana dah lame..laki die stdy sana.. so die lah yg bawak kiteorg ke mana2... so 1st day ni kiteorg akan ke dua U... owhh lupe nak cite..objektif  program ni adalah nak tgk gaya pembelajaran, sistem pendidikan kt aussie... (lebeh kurang mcm gini lah... ) actually lebeh byk berjalan2 drpd melawat U.. so 1st day ni kiteorg hbs kan misi utama kami... iaitu melawat U.. 

U pertama terpilih adalah....



2 org tu yg bawak kami berjalan2 sekitar U ni... hensem tak?





suci bersih jek tempat dieorg... hmmm kite ade??






erkkkk tak berniat nak cite pasal U nie.. sbb tak igt!!! kahkahkah.. so puas kan tgk gambar jek??


luch time!!!
kak ida bwk kiteorg ke tak taw name tempat tu ape.. dah lupe! hahaha
kiteorg ke kawa kebabs..makan kebab lah kan..


kebab die mcm pizza... tp liat sket... tp boleh tahan sedap ahh jugak! layankan jek..even ak x suke kebab..demi tak nak lapar..makan jugak...


then ke U kedua...

















tu sume gambar kt murdoch... lawa kan? dewan kuliah die pehhhh..... kalau masuk kompem semangat!!! selesa kot kalau tidor dlm kuliah gini... (kau nak lempang laju2 ke mai??? )  pastu yg ade pool tu adelah kolej dieorg... kolej ko ade pool??? pastu kat sana budaya depa kalau nk wat discussion sume leh jek senang2 lepak bawah pokok... angin sepoi2 bahasa... selesa nye!!! meniarap kat bwh pokok atas rumput kot... wow!!! kat U malaysia ko ade buat? buang tabiat adelah... bajet rajen lah kan.. pastu free2 jek org ckp kite gile.. hahhaaaa... berbeza sgt!

okey!!! selesai dgn objektif utama kite!!! done!!
lepas ni..lg 2 hari mmg berjalan2 jek keje kiteorg...
dah letih gile2.... ptg tu terus ke apartment kami.. kat mountway kiteorg duduk.. lawa ahh kawasan die...




sebelum tu lepak2 dulu kat KINGS PARK GARDEN kt area partment kiteorg... mmg kompem cantek!!! sejuk.... tepi laut... uuwaaaaa rindu gile!



belakang tu ade laut..




okey cukup2 la tu annnn...

oooo ptg tu kami dpt jemputan drpd student yg wat PHD kt sana... incik Hisyam namenye.. family die ajak kiteorg mkn BBQ.. wow... best...! ada ayam byk.. sosej... nasi.. puding.. byk2 lg... plg tak dpt lupekan.. ak termakan kambing.. seyes x suke n x mkn kambing.. tp dah termakan! padan muka!!!! =p






skg nak show kt korang suasana dlm apartment..
hok ni apartment biase2 ah kot.. klu ade pelancong dtg mmg dok cini la kot kan..









our 1st nite dinner...
dok perth pon mkn lauk melayu? 

lepas jek habes makan... ak pon terus mandi dan tdo!!! memang lena gile2..
pastu bgn dlm kul4 utk subuh...
then tido lg...
sekali ak tersedar matahari dan terik gile...! aku pon terus jerit..
"mak.... weh korang..bgn....!!! kul bape skrg nie? kite dah kene tinggal dgn org laen ke???"
sume pon sepantas kilat bgn! dan ak terus tgk jam.. FINE BARU KUL 6 PAGI!!! (kami kene berkumpul kul 8.30 pagi...) ZZZzzzzzzzzzzzz lets continue our sleep beuty~~~~



bersambung........! =))