Saturday, July 16, 2011

JOM JOIN BELAJAR BUAT ROTI & PIZZA

hye sume..

kali ni nak share stori mori pasal BENGKEL ROTI DAN PIZZA..
eh, bkn ak yg pergi belajo.. tp ak teman kakak ak pergi mengajar..
al-kisahnye akak ak ni bkn lah chef kan.. tp die pandai buat dan berpengalaman mengajar orang yg berminat nak mengikuti bengkel die.. kata org x salah kalau kite nak share ilmu kan kan kan... =)


sebelum ni akak ak pon da byk wat bengkel.. selalu buat kat rumah die jek.. means peserta yg dtg ke rumah.. ataupun kakak ak wat kt umah mak ak kt kluang or umah mak mertua die kat pontian... skrg nie akak ak da iklankan bengkel die kt tenet.. so sape2 bole search lah...  semalam dpt offer kat bangunan PWTC bahagian tourism Malaysia.. wat time rehat.. org laki gi semayang jumaat.. so peserta wanita yg berminat leh join..


alhamdulillah semalam ade dalam 25 orang peserta.. tempatnye wat kt meeting room dieorg...sgt kondusif.. kah3.. habes 1 building bau pizza n kari ayam yg akak ak wat.. pasal yuran plak.. x de la mahal sgt.. rm20 per person.. berbaloi lah jugak.. sbb peserta bkn shja dpt tgk sendiri depan bijik mata dieorg cara2 wat pizza n roti, tp dieorg bole try wat, dan dpt mkn pizza, roti tu sume...


dieorg kenyang! aku n kakak ak jugak yg telan air liur bg & tgk dieorg makan dgn lahapnye... siap tapau pulak!  dieorg ade jugak pelawa kiteorg mkn sekali.. tp "eh x pe lah.. makan lah.. kiteorg nie da jemu dah mkn..dah selalu sgt buat kt rumah..." hik3... padahal lapo gile! aku rase nak seludup  je 1 pan pizza... 
tp mane boleh.. dieorg dah bayar yuran kan... so kiteorg beli brg, ajar dan dieorg boleh rasa sendiri lepas belajar...





tu die kakak aku... nama die linda

ecehh pembantu lah sgt... boleh  ah kan... 


ini adalah eset penting.. bread maker!!! bole menguli dan terus bakar dan terus jadi roti yg sgt gebu! 
kiteorg x gunekan mesin yg besar2... cukup la kt umah ade sebijik.. 4 in 1... bakar roti bole.. bakar kek bole.. bakar kueh raye bole.. toast boleh.. grill bole...hehehhee


para peserta

haaa yg ni dieorg tgh try buat.. tgk jek x gune.. praktikal harus ade..





antara pelbagai jenis dan reka bentuk yg dipelajari peserta..
kdg2 kite reti makan jek kan.. tp tp taw korang cara nk bentuk2 kan die..


canteknye lah pic.. lupe nak crop... haaha
yg ni roti wholemeal.. bgs utk kechatan dan diet... penuh bijirin



ak suke lah kakak ak yg nie... die ni serba serbi  pandai.. memasak, wat kuih, menjahit..sume lah reti.. ak suke sgt kalau dtg rumah die.. sbb mcm2 ilmu ak boleh dpt.. die pulak jenis x kedekut ilmu..ape tah lg dgn adik die yg kiut neh.. opsss..=p mak ak pon reti mcm2... tp hok pizza nie mak x reti lah kan...
nak jd mcm kak nda! masa cuti semester mcm ni mmg ak akan kumpul pelbagai ilmu utk masa dpn ak nnt.. ecehh.. sbb seronok jugak kalau pandai mcm2.. nnt bole kasi hubby n anak2 makan.. x perlu beli lagi.. ckp mcm org bajet berkaliber..! LOL

p/s:  makan roti yg beli kt kedai harga yg 60sen..50sen tu x elok sebenarnye.. bahan pengawetnye dipercayai gune pengawet utk org mati... brand ape? dirahsiakan atas sbb menghormati syarikat tersebut..