Tuesday, October 25, 2011

Tinggal kenangan.. "miss u makcik"


bismillahirahmanirahim...

soalan pertama, patutkah ak tulis entry ni?


mungkin ini cerita pertama & terakhir yg boleh ak coretkan utk salah seorang daripada insan yang ak hormati dan sayangi sebelum ini dan selamanya..


tak terungkap dengan kata2 gembira apabila seseorang itu boleh menerima dan merestui ak berkawan dengan anaknya... 
kali pertama detik perkenalan iaitu tahun 2006 adalah permulaan perkenalan ak dengan mak hanis.. 
mmg berdebar lah kan.. dah la time tu baru habes SPM.. muka mcm sgt2 tak matured lah lg kan.. dah ade angan2 nak bercinta cintun dgn anak org pulak.. hehehhe.. 


ok sambung..


kenal dan kenal.. akhirnya kami da mesra.. ak pon kadang2 bile cuti mst akan dtg singgah umah hanis..


mak hanis...ak panggil makcik (ye lah lom kawen panggil makcik lah kan..hehhee).
beliau sangat2 lah seorang yang ramah.. kalau dtg umah die, mcm2 yg diborakkannya.. kalau makcik beli ape2 pon sume pon nak tunjuk kat ak.. pastu ak pon siap try2 la kasut makcik tu.. hhhehee.. 

"makcik beli kt pasific mai.. (ok ak lupe makcik beli kt ne..).. leh pakai kalau nak tgk hanis kt jepun nnt" (time tu hanis stdy kt japan)..


pastu makcik ni terer jahit baju... tp sejak ak kenal mak hanis ni mak die da benti jht baju plak.. tak sempat nk try tempah kt makcik ek.. hehhee...


pastu makcik ni pandai jahit manik kt baju.. siap bgtaw ak kalau kaler gini..sesuai manik kaler gini... then mcm2 lg.. tp time tu kenape lah ak tak terus amek benang n manik n menuntut ilmu tros??? 
ko mmg rugi mai... =((


rajen plak masak2.. kalau ak dtg tgh hari mst makcik ty...

"mai da mkn?"
"erkkk lom lg makcik.."

kahkahkah... tak sengaja pon dtg time mkn....hehhehe.. pastu kentang kentung lah makcik tu masak kt dapur... 


dlu ak x reti drive kete.. kalau ziarah mak hanis mst dtg naek bus tambang jek.. (kesian tak aku? hak3)
pastu kalau ak da nak balek, mst makcik tahan2 tak bg ak balek... sbb makcik dok umah sorang2.. ayah hanis kerja.. so mst makcik boring dok umah sorg2...
ak nak kuar tggu bus, pernah sekali mak hanis tu ikut jugak tggu ak sampai naek bus.. terharu sgt2..


makcik pulak seorang yg pentingkan pelajaran anak2 die... anak2 die sume berjaya.. kagum!
dgn pelajaran aku sekali selalu makcik amek berat... sebelum ak dapat matrikulasi, sebok jgak la mkcik tu cari ape2 kt paper.. bile ak da dpt matrikulasi, makcik belanja ak KFC! kiteorg jalan kaki pergi KFC..mkn kt sana... pastu bg ak hadiah brooch tudung... beli kat avon...hehhe... ade lg ak simpan smpi skrg.. tq makcik..=((

bile da msuk U, makcik bg hadiah lg.. 2 pasang baju.. ak suke sgt baju tu... kaler hitam pink... 
pastu kalau hanis kol mak die, mst ty ak kt U mcm mne... belajar ok ke tak..


hurmmmmm...... 


mak hanis disahkan saket kanser payu dara sejak tahun 2007
setelah buat operation n kemo alhamdulillah kesihatannya kian pulih.

tp kata org, ingatkan  panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari..
tahun lepas makcik disahkan pula kanser paru2.. =((
seisi keluarga pon tak senang mendengarnya... 
hanis kt japan ape lg... risau n selalu bersedey...
sehinggalah hanis hbs stdy n balek malaysia, mujur mak hanis masih bertahan menahan saketnye..

pd bln rejab yg lalu, doktor sah kan kanser makcik da merebak ke otak pula..

masa tu ak ikut hanis tgk makcik kt hosptial JB..
hanis n akak die g jmpe doc..
ak kt bilik bersama makcik n abah hanis..

"mai nnt tlg ceriakan hanis ye... hanis kdg2 susah hati dgr makcik saket.. kalau mai ceriakan die, die okey sket.."

hmmm tak tertahan air mata ak mengalir time tu... tak taw nk ckp ape...just angguk2 jek.. tak sampai hati dgr lg..


makcik menahan saketnya sehinggalah menjelang nak ramadhan.. time tu ak bwk kueh ry yg ak buat &  jual dgn akak aku tu..

"pandai mai buat kueh... lom ry pon makcik da bole makan kueh ry ek..."

hy senyuman jek yg boleh ak balas...& tak ambil pusing pon ayat makcik tu..


 time ni lah makcik ad ty2 ak nak tak tunang dgn hanis.. ry ni ke.. or ry hj ke...
erkkk sumpah tak taw nk jwb ape time tu... sbb tak pernah plan pon dgn hanis ape2...


cerita diteruskan sehingga bln ramadhan.. time ni makcik da x maw mkn lg... hy bubur n air jek yg bole telan..=((

ye mai mintak maaf.. sbb mai tak sempat lg nak maen masak2 kt umah makcik nk bg makcik rase hasil masakan mai..(even taw mst x dpt full mark..)
tp time pose tu, ak kol kakak aku, nk belajar buat sup mashroom buatan sendiri.. bkn gune paket2 campbell tu okey!  tp bidan terjun lah kata kan... tak praktis ape2 tros jek maen bedal try buat.. hasilnye agak cair sket... hehehhe

ak dtg ziarah makcik time tu n bwk lah sup tu... dpt la mkn beberapa suap sbb mmg makcik da tak lalu nk mkn ape2..


makcik ade ckp,
"makcik tak dpt dtg umah mai tunang... makcik dah tak kuat..tak larat.."

hmm sedeynye dengar time tu... kesian makcik..makcik yg usulkan kami tunang, tp makcik yg tak dpt dtg..
takpe..mai redha...


time cuti haritu sempat jugak la beberapa kali ak dtg umah ziarah makcik.. seyes sedey tgk makcik... sangat berbeza makcik yg sebelum ni seorang yg peramah..ceria.. dan sekarang terlantar di atas katil.. plg kesian tgk abah hanis.. sampai tak cukup tidur bersengkang mata jaga isteri tercinta.. along hanis pon nampak sangat risau dengan keadaan mak tersayang.. hanis pulak selalu mengadu takut kehilangan mak tersayang.. mereka gagah melayan kerenah makcik yang selalu merintih menahan kesakitan.. tak dpt bayangkan jika situasi mcm ini berlaku kepada ak.. =((

ak ada picit2 kaki makcik yg sedang terbaring di katil.. mungkin apabila ada org picit2 kan kaki makcik rasa selesa da rase sedap... bila dah picit2 kaki n tgn tu makcik pasti akan tertidur sekejap.. jadi mungkin makcik boleh rehat sebentar daripada menahan kesakitan jika makcik tidur..



akhirnya 15 oktober 2011, tarikh yang kalau boleh tak mahu diingat sampai bile2 menjadi sejarah dlm hidup hanis, family n aku..
makcik menghembuskan nafasnya yang terakhir mlm tu...

mcm sangat2 tak sangka akan kehilngan makcik..

mai mintak maaf sangat2 sbb tak dpt hadir menziarahi makcik utk kali terakhir.. 
niat di lubuk hati yg dalam nak sangat balek kluang..
tp ada tanggungjawab yg berat di sini yg perlu ak laksanakan..
mai hanya mampu  hadiahkan al-fatihah & bacaan yassin di sini..
semoga roh makcik di tempatkan dalam kalangan orang yang beriman.. insyaAllah..


antara perkara yang menyedihkan ialah semasa majlis pertunagan yg lepas, makcik tak dapat datang dan bukan makcik sendiri yang sarungkan cincin di jari manis ak.. terima kasih kepada mak ngah hanis sbb sudi menyarungkan cincin sebagai pengganti kepada makcik..

yang paling sedey..... ak tak sempat nak panggil makcik dengan panggilan 'EMAK'.. =((



 see... wajah ceria makcik... me miss u...=((

kepada kawan2 sekalian, marilah kita sama2. sedekahkan al-fatihah kepada 
arwah mak hanis.. siti arpiah bt suhaimai@suhaimi



-salam kenangan utk makcik-