Friday, November 4, 2011

TIPS jimat minyak time tengah gawat




diakui ak baru jek ade kete sendiri.. dan oleh sebab itu ak kene mula belajar cara2 mengendalikan kete dengan baek.. for ur infomation last week ak baru jek belajar cara2 pam tayar kerete.. kahkahkah.. kesian ko mai! jakun tahu tak???  


okey kite teruskan!



maybe sume org pon dah taw kot cara2 nak jimatkan minyak kete korang.. tp bg yg tak tahu or missing some tips.. jom bace tips2 di bawah : Antaranya......


1) apb lampu isyarat bertukar hijau, korang tak perlu bergerak laju. lebeh kuat korang tekan pedal minyak, maka lebeh byk myk digunakan. so, sebaiknya korang tekan perlahan2 & korang boleh menjimatkan byk petrol drpd sebelum ni.


2) jika korang melihat lampu isyarat bertukar merah, cepat2 tekan pedal brek drpd menunggu sehingga mencapai ke hujung jalan. (jgn brek emengency) pijak brek secara perlahan agar kereta korang dapat berehat seketika & ini menjamin ketahanan pad brek..


3) JANGAN amalkan tabiat follow kenderaan laen kt depan.. yelah kdg2 kite suke follow kete kwn kite kalau kite tak taw jalan kan? so pasni x yah k! sebab? selain tak selamat, perbuatan ni membazirkan myk kete krn setiap kali kete di dpn menekan brek, korang terpaksa memijak lebih cepat. then, korang terpaksa menekan myk utk mengejar + mengekori kete tu semula. 


4) TAK PERLU memulakan enjin dan biarkannya panas terlalu lama. 


5) kita tak perlu menghentikan enjin pada setiap masa tetapi sekurang2nya matikan enjin sekiranya menunggu kawan yg tak sampai2 tu! (contoh la kannn)


paling best :
6) JANGAN beli makanan melalui DRIVE THRU.. sebab? lebeh lame korang tunggu, lebeh byk wang perlu dihabeskan utk mebayar minyak menggoreng ketulan ayam.. kakakkakakaaah!


7) tayar kete JANGAN sampai kurang angin okey...


8) JANGAN isi myk time tengahari.. ia lebeh mudah disejat.. isi lah time pagi2 okey..



p/s: kalau ade lg tips berguna yg korang taw, sile bgtaw kt ak k.. sharing is caring.. muahahhaaa..!


okey..papai!


join blog contest..kartun paling comel

 hye u ol !

ari ni i terpilih utk wat blog contest..hik3.. (selalu gak join tp x pernah dpt ape2..hahhaa)
just nak isi masa lapang jek nie..

okey kali ni tuan py blog suruh i pilih kartun yg i rase paling kiut..

owhh yg ni kartun dr tuan py blog..

kiut kan???



dan yang ini, pilihan saye...

tantarataraaaaa!!!!



si comel kucing  TOM yang sering dikacau oleh sang tikus!


kah3... i tgk pon da tergelak tgk Tom nie... 

nk letak lg 2 gmbo Tom bole tak?

meowwwwwwwww!



okey cukup2... 


korang yg laen maw join jugak tak?? klu nak klik sini ye


sekian, papai!