Saturday, December 29, 2012

my wedding preparation #1

Assalamualaikum and very good evening people..


pejam celik pejam celik rupanya tinggal 8 minggu nak kawen.. eh, mai nak kawen!!???
jangan ditanya sebab aku pon macam tak caye.. biar je masa berlalu sampai tiba hari dan waktunya. time tu baru nak gelabah kot. mesti ada orang akan cakap "eh, anak kak Jainah tu dah kerja ke? da nak kawen? macam muda lagi je.." bla bla bla.. apa korang nak ngate, ngate lah.. family and aku akan jawab JODOH DAH SAMPAI.  since aku form 4 dah couple dengaan hanis. dah agak lama hubungan ni. jadi tak salahkan kan nak halalkan apa yang belum halal?  So,  think carefully. 


ahaa..sementara aku tak kerja lagi,  [ incik KPM cepat la panggil kiteorang interview..kami nak masuk sekolah cepat-cepat..nak gaji..nak gaji..nak duet...!!] so, aku berpeluang buat persiapan kawen apa yang patut. memula sekali lepas sahaja habes grad, terus daftar kursus kawen. OK DONE!



then, langkah seterusnya terus serbu jakel untuk beli kain chffon baju nikah for me and him. rasanye kalau nak tempah kat taylor memang beli kain adalah perkara first kene buat kalau tak kau memang gigit jari sebab taylor tak sanggup jahit last minit then kau sarung lah baju raya tahun lepas je. wakakaka.. aku beli bulan 10, januari nanti baru siap. waaaa lame nye? its normal. ada sorang taylor dekat-dekat dengan rumah aku ni, tahun ni kau bagi kain, lagi 2 tahun pon belum tentu dia siapkan. sadis tak? itu kejam. so, ill so excited tunggu baju nikah siap. not totally siap, sebab lace kat lengan + pinggang nak jahit sendiri. Shawl + veil? langsung tak sentuh lagi. ada tu haaa dalam locker! lalallallaaa... RELAX.. KAN ADA LAGI 8 WEEKS.. pingsan~



Pastu projek pertama aku adalah buat munga telor. Ngade tak munge telor nak buat sendiri? buweekkkk.. kononnya taste aku and hanis ni kira same to same la.. tak minat munga bling-bling penuh kilat-kilat tu sebab kebanyakan kedai kat Ayer Hitam tu memang jual munge bling-bling. So, mari ke Nilai 3.. owhh tak sangka material munge pon lebeh kurang same.. cuma ada 1 kedai ni nama ZC. kedai ni memang memenuhi citarasa aku and hanis.. munge-munge yang dijual banyak diperbuat daripada kertas like tisu paper.. ape ek nama betul dia? hahaha.. 





alamak kabur plak.. yang kat  vase atas tu ye kawan-kawan.. tapi camtu lah ala-ala munge yang paling memikat hati..macam sweet je.. sebatang RM4.50.. owhh kalau beli 100 batang? pingsan~ Bila dah usya-usya munge tu, maka jeng jeng jeng.....




terhasil lah munge telor ini... tak lah sama sebijik. aku dah kurangkan bahan siket..kalau kedai tu bubuh 4 reben, aku bubuh 2 reben je.. ngeh3.. 2 bulan jugak ahh aku siapkkan dengan jayanya.. itu pon tak hari-hari buat..bila kene bebel dengan mak baru sebok cari reben.. gunting pon sampai tertanggal uollsss.. err cane?



then, wat HIV test + hantar borang nikah.. alhamdulillah lulus! wahh gitewww macam amek final exam pulak kan. eh, aku sampai kul 2 pagi kot study.. time tu lah nak double check bacaan Qunut, al-fatihah, segala rukun2 sume.. jenis-jenis air bagai.. hahha memang ntah darjah berapa kan belajar.. selami ni macam wat tak endah je kan. bagus jugak Johor ni.. dengan cara ni kita macam check balek betul ke bacaan kita sebelum ni? jangan hentam keromo je cik oiii.... nak jadi wife/hubby/mommy/daddy, so bab agama ni perlu ditekankan. eceh.... eceli bacaan dah betul, cume bila ada orang nak check kita tu yang jadi nebes... muahahhaaa...pastu terus deal dengan tok kadi yang nak nikahkan kita..InsyaAllah da booking dah. after solat jumaat nanti.. 



next? beli barang hantaran.. alhamdulillah da beli da semua kecuali cokelat. bole tak beli sekarang? ke bole lemau? okey tak yah beli dulu.. yup totally barang sume beli kat SOGO. sale kan.. muahahhaa senang.. 1 hari beli je sume terus.. DONE!



lagi? beli goodies untuk guest. yang tu serah kat kakak-kakak and mak la.. aku ikut je.. tapi untuk goodies je memang duet habes banyak jugak ahh.. so yang ni in progress la..awal lagi kan? nanti akhir jan or awal feb baru start packing semua la kan. RELAX dulu..



owhh kad kawen? bunting/banner? kad kawen sangat lah simple! hard cover je tempah kedai.. tapi Mai yang gedik ni nak jugak pasang tagging + reben bagai. ye bakal penganten sanggup ikat reben sendiri. so nanti kad-kad korang tu aku yang decorate taw! muahahhahahaaa... kalau tak comel jangan kutuk, yang pasti jangan buang! gitewwww? bunting/banner plak abang ipar sponsor..katernye..harap-harap tantek la ye!


tapi-tapi, best la menDIY everything untuk majlis sendiri. baru rasa kepuasan. kalau cantek boleh ahh bangga senyum sorang-sorang. kalau huduh boleh ahh jerit histeria. cer kalau sume nye tempah. pastu buruk. ko nak nangis?  duet da terbang daaaa....kalau ikutkan, baju penganten + pelamin pon aku nak buat sendiri..!


camne plak dengan bridal? owhh yang ni memang nightmare la.. paling menakutkan uollssss...  masa survey tu memang mulut manis di bibir.. meyakinkan sungguh.. bila da deposit, contact nak discuss lagi terus tak angkat call, nak jumpa kat kedai pon asyik busy mengandam je.. pelisss la.. masuk januari ni memang aku nak push die! kalau korang nak tahu, semua bridal same je kot..maaf kalau anda adalah mak/pak andam atau anak mak/pak andam. tapi dieorang sume ni nak ikut kate die je.. eh, yang nak kawen sekarang aku ke kau?kite nak macam gini, sure nanti haslnye jadi lain.. its normal.. be ware!  for my bridal, aku macam da dapat rasa je maybe aku akan nangis kot nanti hanya disebabkan bridal. huhu..



SPA? facial? errr setakat ni spa tak wat lagi. maybe tak akan buat kot.. aku mandi munge + susu sendiri aci tak?  nak suruh la anak-anak sedara aku mandikan + gosok-gosok badan aku guna sabun buih banyak-banyak.. jimat pon jimat.. wakakaka.. LOL..  kalau facial tu baru je wat last week.. eceli dapat vaucher murah sket la. memula macam malas ahh nak layan bende alah macam ni. tapi bila hanis suruh try, so aku try la.. sumpah tak nak buat lagi! memula tu dia cakap 2 jam ahh.. so aku macam bayangkan yang best-best je kan.. mesti dia urut-urut muka aku sedap-sedap. yup sejam pertama tu memang best la..sampai macam nak tido je kan. bila masuk second hour terus dia stim muka aku..then disebabkan alhamdulillah muka ni tiada jerawat, maka selamatlah tak kene picit dengan dia.  takde jerawat tapi ada blackheads la pulak kan. haah aku memang ada blackheads area hidung.. normal ahh kan balckheads kat hidung.. lalallalalaaaa... tapi seyes sakit wa cakap sama lu.. sampai terkeluar jugak ahh air mata ni tahan saket.! then, die soh aku tambah duet plak sebab nak buat hard and soft mask. ggrrrrrr.... sukati ko lah..cepat ahh siapkan muka aku ni..da nak masuk jam ke 3 da tak siap-siap.. isk3. Conclusion adalah menyakitkan dan menghabiskan duet je if nak wat every month.. boleh plak die tanya "awak guna pencuci apa before ni?"  " i guna safi balqis perfect 10 je.."  then die balas " owhh produk ape tu?" ZZzzzzzzzzz. malas aku nak layan cina ni.




rasa macam dah kebas pulak punggung ni duduk lama-lama. okey lah nak tidur la. kita sambung next entry boleh? hehe.. see ya!

Tuesday, December 18, 2012

Shawl Cotton Batrisya rm 36 ONLY


Assalamualaikum guys..


Kali ni tuan tanah kedaung nak update Shawl Cottton Batrisya..

mari jenguk ke page Scarf Story


Shawl Cotton Batrisya daripada material berkualiti iaitu daripada cotton polyester. Corak-corak Tribal, Aztec & Paisley yang tengah hot pada  masa kini. Sangat mudah dibentuk & digayakan. Memberi impak comel & ayu...! 



RM 36 including postage uolsssss




CODE SSB04
STATUS: SOLD OUT




CODE SSB03
STATUS: AVAILABLE





CODE SSB02
STATUS: SOLD OUT



CODE SSB007

STATUS : SOLD OUT



CODE SSB05
STATUS : AVAILABLE


CODE SSB01
STATUS: AVAILABLE





CODE SSB006

STATUS: AVAILABLE


happy shopping! =)


Monday, December 3, 2012

baja owhh baja

hye guysss


langsung tak terfikir one day aku akan jejak kaki masuk kebun kelapa sawit.. kat kampung pontian mak abah memang ada beberapa hektar kebun kelapa sawit..sence abah da pencen, abah memang gigih usahakan kebun beliau.. owhh macam mana lah abah boleh terlintas idea soh aku ikut gi kebun?? agaknya jeles tengok aku tak kerja dok rumah ke? huissshhh KPM cepat lah panggil aku posting sekolah.. huuwaaaaaa..  mak cakap alasan paling kukuh adalah abah tak nak upah orang baja kelapa sawit sebab dieorang tu menipu je kalau kerja pastu cas mahal..!







pastu aku memang tak pernah tahu mana satu kebun abah? kebun mak? pagi tadi sampai-sampai je ayat pertama adalah
"mak bila kita nak balek?"
balek mende, after zohor baru balek.. 1st time membaja pokok.. hmm terer jugak ahhh... =p



ini adalah satu pengalaman. kata orang pengalaman itu mengajar kita erti kehidupan yang sebenar. realiti adalah nak cari duet bukanlah mudah.. 
yes agree!
tapi tapi tapi sekali je boleh tak abah? tak maw ikot lagi.. hee




okbai.. need rest..



Monday, November 19, 2012

Tudung bawal 5Tones Scarf story

Hye guyss Assalamualaikum..!



uhuiii nebes pulak rasa nak menaip kali ni.. Kepada Tan Sri / Puan Sri / Dato'  / Datin / Tuan / Puan / Encik / Cik.. (kenapa poyo je kau Mai?)  beta nak promote page terbaru beta.. korang semua jom lah LIKE and cuci-cuci mata kat page tu.. jom LIKE sini




SCARF STORY


eceli idea bisnes online ni memamg totally muncul daripda aku sendiri.. sebab sekarang aku memang kategori menganggur. sementara tunggu posting ni patutnya kita isi dengan buat kerja-kerja part time or full time lah kan. disebabkan aku 'rajen' nak cari kerja lain, maka aku belih minat  kerja di rumah sahaja.. mana tau boleh mendatangkan sedikit duet.. tak gitu yang arif? hewhewhew.. tapi rupanya kalau nak bisnes ni bukan sesenang ABC 123 kan! harus banyak bersabar dan sabar.. Zzzzzzzzz.. dengan berkat kesabaran, usaha dan doa In shaa Allah Scarf Story pasti berjaya..! berjaya..! berjaya..!




eh korang, jom lah try pakai tudung bawal 5tones nie.. sure rasa sangat gojes. lu caya lah sama gua..! kompem rasa comelsss je memanjang.. =)


owhhh aku tak nak just fokus kat gugurl je, eceli kat lelaki or cowok-cowok ganteng pon boleh tengok-tengok and beli order kat page ni.. kadang-kadang orang lelaki ni malu-malu kucing nak masuk kedai tudung nak belikan kat special GF dieorang kan.. so korang si cowok ganteng, order online adalah salah satu cara untuk korang beli and hadiahkan kat GF/tunang/wife korang.. gitewww aku promote.. kih3


uolsss tudung ni sangat mudah dibentuk.. trust me..!  bukan jenis lembik-lembik yang kene tiup arah atas fuuhhh ffuhhhh time pakai tudung tu ye..




SSO1A
SOLD OUT




SS02A
SOLD OUT




SSO3A
SOLD OUT




SS04A
SOLD OUT




SS05A
SOLD OUT




SS06A
SOLD OUT





SS07A
2 AVAILABLE



SS08A
1 AVAILABLE

Yang ni bawal 5tones ala-ala eskem padle pop uolss..
eceli terlalu banyak kalerfull yang lain..tapi untuk batch A ni hanya 2 jenis bawal padle pop 
senang dibentuk uollss... try la beli ye... =)



SS010A
SOLD OUT





SS09A
SOLD OUT


tantek and kiutt kan?? setuju je, kalau tak aku sentap.. ngeh3.. okey pape hal korang boleh order di sini or terus sahaja refer kat page Scarf story tau.. TQ atas kerjasama anda uollss.... 




WASSALAAM...


Tuesday, October 30, 2012

cerita sayang kita.


hye guysss..


kite memang sayang sangat kat dia.. tak kesah lah kalau orang cakap dia tak hensem tapi bagi kite dia lah paling hensem selain Aaron Aziz.. eh..! hehhehehe. 6 tahun sebelum ni kite selalu kene tinggal dengan dia.. memula die study 2 tahun kat UM time tu kite form4 & form5.. pastu kite masuk matrik dia fly Japan pulak.. punyalah PJJ nye kiteorang.. nak msg, 1 sms 50sen.. time tu kite kat matrik tak ada lappy lagi. so kiteorang gigih nak contact jugak maka sms je la yang bole.. 3 hari kompem untuk topup rm10.. kau kiralah sendiri kalau sebulan.. smugggg. pastu setiap hari jumaat malam dia akan call dari Japan.. gitewwww. kalau seminggu sekali tak call kira majuk laa! setahun sekali dia balek ahh time raya aidilfitri.. cuti dalam sebulan lebeh gitu balek semula Japan.. time dia nak balek naek flight aku tak akan hantar dia sebab aku takut KLIA tu banjir kilat sebab kat rumah pon semalaman aku nangis.. cengeng tak??? pastu bangun pagi-pagi mesti tengok kat awan..mana tau kalau ada flight lalu atas bumbung bole bubye bubye.. tapi takde lah awakkkk... =(



dan sekarang da setahun lebeh dah dia balek Malaysia..yeayyy no more PJJ..!!! 




eh, kita bangga ada abang macam ni..! abang sayang, time kacih tolong cat kan bilik kite..  rasa nak peluk dinding tiap-tiap malam tido.. hehehhee... me mish you.. =)




Saturday, October 27, 2012

Kenangan manis terus jadi pahit

hye guysss assalamualaikum..



Selamat Hari Raya Qurban kepada umat muslimin dan muslimat semua.. yeayyy finally dapat guna lappy yang besar dan laju.. baru semangat siket ceq nak online.. kalau idok, dok guna lappy 1Malaysia yang abah dapat tu hmmmm macam hareeemmmm lembapss nak mampui.. sepenuh kesabaran kalau aku nak guna.. nak klik pon memakan masa 10saat..  eh lappy yang ni lappy pinjam..heee harap maklum



entry kali ni kite just nak mention a.k.a  heboh-heboh  yang kite dah KONVO..!!! setelah 4 tahun berhempas pulas mengheret beg roda ulang alik naik bus balek kampung dari Johor-Kedah.menimba ilmu dan siapkan esenmen finally grad jugak aku..! eh, kau memang keje balek kampung je eh Mai? Haah..asal ada kesempatan dan kekosongan kelas je kompem aku hilang cabut balek kampung.. naseb baek rumah aku kat johor..kalau aku dok Changlun je memang aku tak dok kolej ahhh.. gitewwww?






segulung sekeping ijazah digengganman ku.. ehe3



sumber kekuatanku.. sumber kewanganku.. sumber segalanya.. 
this for you mom and dad.. always love you





dia driver kami, dia penemanku, dia bakal hubby ku.. i love you..!



owhh baru taw hari konvokesyen adalah hari yang paling memenatkan dan memengsankan. dulu-dulu masa baru sem 1 dah berangan dah nak semua ahli keluarga aku datang time aku konvo nanti.. WAJIB. last2 cuma mak abah n hanis je yang datang... naseb baek jugak akak2 tak datang. dengan bebudak kecik lagi memang pengsan lah kan. dari pagi sampai petang! tak payah! nasihat aku kat korang yang akan grad nanti, tak yah lah usung family and bebudak kecik ramai-ramai. yang masuk dewan cuma 2/3 orang. yang lain kene tunggu luar..panas/hujan yang sangat menyesakkan pernafasan. kene tunggu orang yang konvo setel semua benda. owhh pingsannn! anyway, yesss aku dah konvo!! lega sangat.. tapi sekarang rindu jugak ahh zaman study.. seyesly zaman study kat U adalah zaman yang paling best dalam dunia sebab? relax and enjoy! peliss korang masuk U! anak-anak murid peliss masuk U okeys.. =)



ehemmm lepas je balek dari konvo, mak abah terus balek johor. tapi aku stay dulu kat rumah kakak di Cheras sebab weekend nya tu nak kursus kawen dengan Hanis kat area Alam Damai. nak dijadikan cerita, ahad last kursus tu da malam.. balek makan malam je letih sangat-sangat. lepas bual-bual and online fesbuk terus naik atas bilik.. nak ditakdirkan lagi, aku pun bukak jam, bukak cincin, letak hand bag semua kat bawah (ruang tamu). sebelum ni memang tanggal semua kat bilik. ye lah kan, letih sangat, rasa nak pengsan terus pastu tanggal semua kat bawah. akak aku pon sama, balek dr mkn kat mcD terus je letak hand bag kat atas meja makan. 



pagi Isnin tu aku tak bangun subuh sebab cuti ABC. pukul 6.30 aku perasan anak sedara masuk bilik sebab mandi nak pergi sekolah. aku pon 


"owhh dhira mandi.." then gedebuk tidur semula..


tak sampai 10 minit aku dengar suara Dhira, "Auntie, bangun...laptop auntie kene curi."


aku pon mamai " ha..?" terus bangun lari turun bawah. 


sampai bawah kakak aku macam dah nak nangis cakap, "Cumie, laptop kita semua dah tak ada, hand bag aku kene curi.."

sah memang betul. laptop aku tasa meja sofa dah tak ada.. terus akak aku tunjuk kat dapur, pintu and pagar dah ternganga besar. 


lepas tu, aku terus teringat "hand bag kiteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..!!!!" 


okey bye dah selamat kene curi pastu terus nangis. syukur jam n cincin tak di amek.. kalau kene jugak memang aku pengsan..! jadi, hasil curian adalah : 3 buah laptop, 1 buah tablet, 2 hand bag, 1 wallet abang ipar, 1 jam tangan abg ipar. jumlah setiap hang bag n wallet kau jangan cerita lah.. memang aku lah yang paling jatuh miskin hari tu.. kau pernah main Saidina/ jutaria? pastu kau muflis? duet kat tangan habes? ahaa macam tulah yang aku rasa pagi time tu. aset berharga aku hilang macam tu aje.. baru je akak and hanis  bagi duet sebab aku konvo..kira present konvo leteww, pastu lesap begitu sahaja.. laptop 4 tahun guna time study U tu.. jarang rosak.. hand bag hantaran tu.. sebab tu seminggu aku tak lalu makan, tak lena tidur..!!! 





sila abaikan keadaan belakang rumah yang macam berlumut. seyesly rumah taman selalunya pintu belakang tak pernah dibuka. akak aku memang jarang buka pintu sebab nak elak tikus cencurut masuk. kalau nak diikutkan sebenanya belakang ni rumput tinggi gila..petang sebelum kejadian akak and abang ipar bersihkan belakang ni thats why licin. lepas tu malam kejadian memang hujan lebat.. semakin lena dibuai mimpi lah kami.. kau nampak tak dawai pagar tu terbuka luas..cantek je pencuri tu potong and gulung ke tepi.. demnnn!! then, macam mana cara dia masuk?? pintu coklat tu senang kacang lah kan nak umpil.. grill tu, dia ketuk sampai cantuman tempat kita mangga tu terbuka.. pelik kan, kiteorg memang tak dengar die buat keje.. so, kesimpulannya di sini, jika malam hujan lebat, kau jangan nak tidur lena sangat ahh.. sebab para pencuri suka akan suasana hujan begitu kerana memudahkan dia buat kerja..! 



p/s: syukur alhamdulillah aku dah konvo... syukur sekali lagi sebab pencuri tak naik atas dan apa-apakan kami. especially aku tidur sorang and bilik tak berkunci.. kau bayangkan jika dia naik atas...... okey stop. don't imagine anything..! ngeriiii...


Thursday, September 27, 2012

Kawaii-ii Shop Giveaway

hye guys assalamualaikum..!



korang minat tak benda yang comel-comel?  bubuh kat tudung ke, baju ke, kain ke.. kalau nak beli yang dah siap jahit tu kadang-kadang mak aiii mahal.. (tu bagi orang yang malas tapi berwang). kalau yang rajen macam aku (eh?) selalu suka jahit menjahit sendiri.. macam mana nak dapat benda comel tu? jom lah like page ni.. klik sini  kat page tu ada apa? ehemmm klik lah sendiri ye... rahsia kecomelan ada di situ.. gitewwww 



anyway, aku nak join giveaway page tu.. cara-caranya mudah sajaha...korang pon boleh join juga..






Disebabkan kaler pink tade... maka ffuuuhhhhh ffuuuuuhhhhhhh nak silver pelissss... (kalau ada rezeki, maka adalah kan..)  peace!!  T_T


Thursday, September 20, 2012

Confusing

hye guys assalamualaikum..


lagi 20 hari aku akan konvo.. yeaayyyyyyy now i'm graduated..! yup  i can't believe that i have finished my degree.. cayaa lah Mai... dah 5 tahun kau duduk kat utara.. setahun kat matrik perlis, 4 tahun kat kedah.. berdikari sangat... buueekkkk..! ehemm sila nantikan entry konvo aku after 9 oktober 2012 ye.. hewhewhew..








seperti yang dijanjikan dalam ikatan cincin (pertunangan), katanye dalam perbincangan tersebut iaitu pada 3 september 2011 yang lalu, majlis penikahan boleh dibuat selepas si bakal peranten perempuan habes belajar.. maka esok aku kawen! ahamboihamboi.... cantek muka kau kan! eceli si peranten perempuan ni memang tak sabar nak jadi ratu sehari..gedikks bebenor kan?


 tapi tapi tapi, aku tak tau macam mana nak mulakan ayat,  "mak, kita nak kawen.." gullpppp...

 awal tahun  hari tu masa kat dapur sambil masak-masak dengan mak, 

mak tanya "kau bila agak-agak plan nak kawen?" 

kaget dengan soklan tu maka cepat-cepat aku jawab "eerrrr mane kite tau.." (eceli pura-pura tak tau)


okey sekarang aku da habes belajar dan tahun 2012 semakin hampir menutup tirai. tapi mak tak tanya pulak soklan macam hari tu.. erkkkkkk mak, cepat lah tanya anak mu ni bila nak kawen!!!!!! mungkin kali ni, mak aku plak saja tunggu bila agaknya aku nak minta izin nak kawen.. uiiiiiii lemah lutut den camni.. baru sekarang aku perasan yang aku ni masih kecik lagi..umur 15 tahun gitu..next month baru nak amek PMR exam.. sighhhhh.. kaum keluarga and kawan-kawan semua dok tanya bila aku kawen kan? pastu jawapan aku mesti "errr tunggu kad kawen @ errrr tak tau..@ insyaAllah awal tahun depan @ doa2kan je kami cepat kawen" padahal langsung belum ada preparation. paling penting tak bincang pon lagi dengan parent.. oowhhhh pengsan sekarang!! 



owhh tambahan lagi (penanda wacana sangat..kau mai), aku tak posting lagi. bagus kawen before posting ke after ek? huhuh KPM cepat ambil kiteorang jadi cikgu pelisss..  namun begitu (wacana again..hik3), aku sedar aku takde duet poket lagi..pastu ada hati nak kawen kan.. puuiiiii... okey walau apa pun terjadi, aku mesti kene keje jugak after konvo ni.. nantikan muka aku di kluang mall or econsave sama ada as a sales girl or cleaner.. maybe! hahaha.



eh, eceli kau ni Mai ade plan tak dengan hanis tu?? jawapannye dah ada! Si Dia siap dah beli munge telur dah untuk kenduri belah dia.. aku???? makkkkkkkk cepat lah tanya kite bila nak kawen??!!!!! nebesnya aku.. kawan-kawan semua, boleh tak bagi idea camne nak mulakan mintak izin nak kawen? that is the point of this entry.. okey good nite guysss.. T_T



Saturday, September 15, 2012

us

hye..!



11 SEPTEMBER  + 15 SEPTEMBER adalah bufday kami. 
maka, HAPPY BIRTHDAY lah kan..!




both love..



Tuesday, September 11, 2012

cikgu maizatul baik

hye guysss

eceli tajuk entry tu macam over pulak.. okey 6 September 2012, maka tamatlah riwayat internship aku di SMK Bandar Baru Sintok, Kedah. Macam tak percaya akhirnya aku praktikal jugak kat kedah negeri kesayangan aku tu..gitewwwww.. =p pastu paling tak percaya aku praktikal kat sekolah sebelah UUM yang selalu student UUM lalu-lalang sebelum masuk pintu gerbang UUM.. eh, kau tak tau student sekolah ni ramai anak pensyarah tau. hahha motip? 


perasaan kau ape Mai bila nak tinggalkan sekolah tu???!!! ehem secara jujurnya memang excited ahh sebab nak habes praktikal.. siapa pun tak sabar nak balek kampung masing-masing kan.. pulang ke pangkuan family, makan free, tengok tv, kene buat RPH panjang berjela, kene observe oleh pensyarah yang cerewet..errrrr plaing letih kene buat sesi kaunseling then wat report..! Tapi, of koz lah ada perasaan sedey nak tinggalkan dieorang semua.. kelas 2 Teja? Memang degil ahh kan, kadang-kadang alahaiii malasnya aku nak masuk kelas dieorang. sumpah aku selalu masuk lambat 5 minit.. tapi tu tanggungjawab aku kene ajar BM.. aku paling puas kalau ajar dieorang ringkasan.. Harap-harap dieorang memang boleh score ahh ringkasan. yang lain tu kau jangan nak harap sangat la..sebab dieorang memang malas belajar. setakat aku ajar 3 bulan, ni komen dieorang:



student: sejak cikgu ajar kami BM ni, tebal dah buku kami.

me: pasai apa?? (hamboii aku cakap loghat kedah sekarang...)

student: cikgu sebelum ni tak ajar pon..




okey memang sekarang aku rindu sekolah.. !




" Holla . nih cikgu kaunseling kami . Kemarin dia last kat sekolah kami . so sad . hmmm , dia cikgu merangkap kakak kami . lpas nih dah tak jmpa dia dahh . )" - Syifaa 2012






aku memang takde duet sangat, tapi tetap nak bagi dieorang hadiah kenang-kenangan.. eh, aku memang suke mende-mende comelll ni...




dun wori korang, cikgu tak akan lupakan korang k.. tanpa korang tak siaplah internship cikgu.. yang degil-degil + nakal-nakal tu cikgu doakan korang dapat hidayah supaya berubah.. !!! 
byeeeee...see uollssss again..! 


Monday, September 3, 2012

3Sept2012

hye guys assalamualaikum..!


3Sept2012.. 

genap setahun cik Normaizatul Farahin + incik Hanis syahmi dicincini.. 
(bak kata Epin kawan aku,2011.. haha)




hey fren..! still remember this pic?? 
semua pon tunjuk 3 kan... means 3rd Sept..!! hikhikhik





walaupun pertunangan ni berlaku secara tiba-tiba (ketika itu), namun ia sangat membawa makna kepada hubungan kami.. semoga ikatan ini akan terus kekal hingga ke jinjang pelamin..insyaAllah..




okey Mai stay up semata-mata nak post entry ni kan..? yup..!
gudniteee!




p/s: internship aku akan habes lagi 3 hari..

Thursday, August 30, 2012

Entry Raya 2012


hye guys Selamat Hari Raya Aildilfitri..!


harap masih belum terlambat untuk memohon beribu kemaafan jika ada terkasar bahasa dan tingkah laku kat kawan-kawan semua.. semoga kita boleh merasai nikmat bulan Ramdhan dan kemeriahan bulan Syawal di tahun akan datang.. amin... eceli raya kali ni macam tak puas sangat duduk rumah.. seminggu raya rasa macam teramat lah busy nyeee.. sumpah aku tak sempat layan cerita kat TV.. konon sebok memasak ke cane nie? mungkin..! hewhewhew..



disebabkan raya kali ni aku sebok berpraktikal kat sekolah di Sintok, jadi tak ada langsung preparation for raya untuk diri sendiri.. baju raya pon biasa-biasa sahaja. ehemmm..! kasut raya naseb baek ada orang sponsor.. kalau tak sila pakai kasut yang selalu pakai pergi sekolah k..


sebelum..



 selepas?

tak tipu je,,yang atas tu anak sedara aku.. semoga nanti dia besar stay cute macam auntie die ( muntah sekarang..! )






ye kita tak maen lah ketupat adabi ke nona ke.. hahaha.. rasa berlagakss gila tak? eceli kata mak, kalau raya biarlah buat ketupat betul-betul.. setahun 2x je..(termasuk raja haji). dua hari sebelum raya mak and abah akan bertungkus lumus anyam ketupat..kalau akak-akak dah balek dieorang plak yang akan tolong. habes aku buat apa? keje aku tolong ketatkan and ikat ketupat tu jadi 2-2 or 5-5.. lepas tu tugas aku akan masukkan beras dalam sarung ketupat ni.. dah power dah aku...kompem korang makan ketupatnya tak keras sangat or tak lembik sangat...=)


my small family
(Keluarga Haji Satimin)


hari raya pertama... tahun ni langsung tak janji nak pakai kaler baju yang sama.. maka terhasillah kaler silver, pink and marron.. hahaha..! by the way, aku tak suka gambar tahun ni.. sebab snap nak cepat-cepat keluar rumah untuk balek kampung kat Pontian + camera tak best..! tapi tetap nice..! i lapss uolsss..




my luvly siblings..


My Fiance sayangss~


hari raya kali ni bisnes kueh raya macam tahun lepas tutup..! haha akak aku tak nak berbisnes jika aku tak ada.. ngade tak?? balek je johor terus masuk dapur buat kueh raya.. ko mampu macam aku jemah?



cornflakes honey with milo..
eh yang syok nya kali ni, Hanis Syahmi tolong kite buat kueh raya laaa.. ihikihikihik.. yang menabur kaller rice + coklat rice tu dia lah.. ;)




hari raya ke-3, mood rajen semakin membuak-buak..
orang laen dok beraya, aku kat dapur pulok.. misi buat beskot chocolate chips untuk makan sendiri + bagi kat hanis sayhmi...! mak aku kejam, tak nak langsung tolong.. rupa-rupanya lenguh jugak tangan menguli adunan beskot ni.. errrrrr... memang bersalut habes adunan dengan tangan aku.. ahahhaaa.. baru lah namanya air tangan aku kan..!
sedap nya kau jangan cakap la.. lebeh sedap dari chipsmore or famous almous gituuu... lalallalaaa..







bila da balek kedah ni rasa macam dah tak mood raya.. rindu kampung sangat-sangat.. tak puas raya ahhh...!
apa-apa pun seminggu je lagi aku dok sini..yessss!!! peliss masa berlalu dengan cepat.. ehemm bukan tak sabar nak tinggalkan kenangan kat sekolah tu and especiali sayang sangat-sangat kat budak-budak yang rapat dengan aku.. tapi ketidaksanggupan berjauhan dengan family & hanis syahmi melebebihi segalanya.. eh, jauh lah sintok-kluang..! tak boleh tiap-tiap bulan oohhh.. huhu



can't waittttttttttttttttttttt...!!
okbai



Tuesday, August 7, 2012

Memang nak kena lesing

hye guyss..!


minggu paling dasyat bila kene observe bertubi-tubi oleh penyelia BM n kaunseling..! haih dari minggu awal hari tu x nak usya aku, sekarang ni baru gigih kan??!! dan secara normalnya, if lecturer nak datang observe memang haruslah rasuah bebudak kelas ni berlakon jadi baek, jadi bisu.. sighhh dengan depa ni kalau tak inform awal-awal ada orang nak datang tengok, dieorg bukan reti jaga nama baek aku..! ade lah sekali tu aku nak buat set induksi tentang makanan ringan..(nak ajar buat ringkasan tajuk makanan ringan katenya..). so time dieorang tengah perhimpunan pagi tu aku pon senyap-senyap menyelinap masuk dalam kelas 2 Teja untuk sembunyikan Maggie and kotak Apollo. dengan harapan nanti aku nak maen sembunyi-sembunyi and dieorang kene cari barang tersembunyi.. konon..! belum sempat aku masuk kelas sambil hangkut bebuku latihan, bebudak 2 Teja dah pergi kat bilik aku.. "CIKGU.... KENAPA CIKGU LETAK MAGGIE KAT MEJA HANIPP???" memang tak boleh harap langsung lah bebudak ni..!!!! hancur plan aku taw tak.. huh..! so far bebudak ni boleh berlakon dengan baek kalau pensyarah datang observe.. sekali je lagi untuk minggu ni.. tolong lah korang bagi kerjasama dengan cikgu..! pelisss...  aku dah tak larat nak berdoa soh dieorang lembut hati belajar dengan aku.. ko faham-faham je lah budak kelas last ni.. tengah aku membebel ajar buat ringkasan, tiba-tiba sorang budak pompuan ni pegang kain baju aku.. "CIKGU, CIKGU BELI KAT MANA BAJU NI? BUTIK PEACE EH??" eh, kau memang nak kene lesing dengan aku kan..! ko geram tak Jemah??? okey cukup story untuk malam ni sebelum high blood pressure aku semakin menjadi-jadi.. gudnite..!