Friday, March 23, 2012

resepi cupcakes =)



hye guys assalamualaikum!!!


awak.... arini kite bangun pagi2 sebab nak join 1 program ni..kelas masak memasak.. ahahhaa bukan2.. kelas belajo wat cupcakes!!! kite join je ni suke2.. kwn2 yg ajak.. ehemmm haah kite x bape minat sgt program ilmiah motivasi ke ape..kite lebeh minat kt aktiviti mcm masak2,gubah2, jahit2 n ape jek lah yg fun!! boring la asyik hadap bende bacaan,motivasi bagai jek..heee




ehem cupcakes ehh?? mula2 igt belajo wat cupcakes cenggini.....






 or yg cenggini ke...



cenggini ke....


kite nak sangat belajo yg dperbuat drpd fondant..(camtu ke eja?? haha)
bole ahh kite wat utk kite kawen nnt..or org2 yg nk tunang..hahaha.. tp rupe2nye yg mcm biase2 jek.. tp xpelah..leh tambahkan ilmu kan.. sbb selalu buat gune mixer.. tp kali ni mmg pure tradisional..just gune senduk utk kacau..haaaaaahahhaa...

awak nak belajar buat cupcakes yg boleh dikatakan simple n senang dibuat??
meh kite share resepi yg org td ajar ye...



ni bahan2 n radas nye..heee



1. mula2 kacau 2 biji telur + 300 gm gula pasir.. kacau sampai kembang + putih.. 
** klu gune manual haruslah lebeh kurang 15 minit.. tapi klu gune mixer awk jgn la pukul smpi 15 minit plak..nnt acuan tu dah kembang kang die turun semula..klu gune mixer dlm 5-10 minit jek..



2. bila dah kembang + putih, sile masukkan 200 ml susu pekat n kacau lagi..
* kite selalu kt umah akan bubuh siket esen vanila utk hilangkan bau telur td..



3. bila dah sebati, sila masukkan 400 gm tepung gandum..masukkan sikit demi sikit.. + serbuk bikarbonat
* kalau bole tepung tu mst lah di ayak bersama sesudu kecik serbuk bikarbonat.. supaya sebati serbuk bikarbonat tu..



4. masukkan pulak 100 gm serbuk koko.. 
*eceli bg kite x yah la nk bubuh byk sgt serbuk koko..takut akan membuatkan kek or cupcakes tu jd pahit..
*klu ikut resepi yg ni, lepas bubuh tepung n koko acuan akan jd likat sket..tp dun wori k




5. masukkan 200 ml minyak masak..eh, awak jgn pulak letak minyak masak yg digunakan plak yek..hahha + sile masukkan juge 200 ml air mendidih. n kacau lg...
* klu ikut resepi kakak saye, die selalu ingatkan soh letak secubit garam..



6. dah siap!!! pastu masukkan la kt dlm cup cup yg comel tu... pastu bakar selama 20 minit (bile cucuk dgn lidi dah x melekat kt lidi, maksudnye cake da masak). suhu 180 darjah celcius!





tadaaaa!!!  comel tak?? kakakakaaa... pastu kan, pastikan oven yg kite gune tu betul2 cukup kepanasan die tau..klu x nnt cake kite x cantek pembakarannye.. 1 more thing, klu bole, elakkan bakar gune kedua2 tingkat dlm oven tu.. sbb nnt cake kite x cukup suhu kepanasannye.. so bersabarlah..gune 1 tingkat jek k..



lepas cakes da siap d bakar, tunggu 5-10 minit utk hias atas die tu.. kite mcm frust jugak la sbb igtkan td belajar cara fondant or gune krim betul yg kaler pink ke biru ke ape ke.. tp die sediakan krim yg selalu kite minum ice blended tu jek.. sigh... dah la krim tu cepat caer..lg memburukkan cupcakes kite adelah.. so, kite xmaw pon bubuh krim ice blended tu.. kite hias je cupcakes kite gune kaler rice tu...





okey ni member grup kite td.. hehehehe..!!

SELAMAT MENCUBA KAWAN2 =)
okbai

No comments:

Post a Comment

student tanye cikgu jawab =))