Tuesday, May 29, 2012

nothing to say


hye guys assalamualaikum..


aku selalu cuba control ayu control diri aku daripada meluahkan/taip-taip benda-benda yang di luar emosi yang tak stabil.
aku harap jugak tak ada sape-sape pon yang akan baca entry kali ni. ye lah, aku bukan blogger popular pon.. cam FL, pantang je ada entry baru dari die kelam kelibut semua orang nak baca kan.. termasuk lah aku..hik3..
tak nak meluahkan ayat-ayat sedey sebab macam kawan aku cakap, kalau kita cerita perkara sedey di khalayak ramai, tak semua orang akan tumpang sedey dengan naseb kita malah kita pulak akan diketawakannya. 


humm cuma aku nak cakap yang aku stress fikir tentang tesis, tentang praktikal, tentang semua yang berkaitan dengan sekolah..!
sebab tu aku curik-curik masa pergi tengok wayang, pergi makan kat luar, pergi karaoke ke..
sebab nak release tension!
kalau aku stay je kat dalam U ni, kompem aku semakin meroyan.. 


YaAllah semoga semua yang berlaku ada hikmah nya..
harap sangat..


 last class for my degree
cop cop cop.. muka orang hepi ke seteresss ni??!!

oksekian..

Monday, May 28, 2012

entry gila

hye guys..

tak sampai seminggu je lagi.
tak ready langsung
macam mana nak ajar BM kat budak-budak nie. ??? 
sesi kaunseling lagi???
program lagi???
motivasi lagi????
emaakkkkk!!!! nak lari siam lah gini..!
takutnyeeeeeeeeeee....!
budak-budak sekolah ni respect aku tak?
dieorang suka aku tak??
boleh ke aku??? hmm???


no answer! okbai


Saturday, May 26, 2012

jom kayuh beskal

hye guys...


i mish my fiance.. i mish my beskal..
petang tadi konon-konon nak kuruskan perut.. kuruskan peha dengan aktibiti kayuh beskal kat taman rimba, putrajaya..   eceli beskal kami memang simpan kat rumah akak Hanis kat putrajaya. so kalau nak maen beskal kene lah datang putrajaya..


kapel



hye syng..!


MF la..


konon-konon berani nak turun bukit.. tak payah over.. terus aku turun dari beskal.. sorong lagi selamat.. 


okbai..! 

Friday, May 25, 2012

puding caramel

hye guys assalamualaikum..!


hari ni mood buat dessert.. eceli ak x pernah makan caramel pon..tapi aku kan si comel yang rajen cuba mencuba.. ihik3.. 






1st try ni.. kira lulus lah ni kan?? hik3.. okbai

Friday, May 18, 2012

part time job

hye guyss...!


hari jumaat yang mulia ni, awal pagi lagi aku dah bangun.. misi hari ni adalah keje part time.. (tinggalkan sebentar hal tesis).
eceli kawan aku yang keje cafe MISC tu call tanya aku nak keje bungkus nasi tak? bila die cakap bawak kawan lagi 3 orang aku pon terus lah tanya my roomate dan kawan lain. dieorang nak pulak, so kami on..!


Pak Ndak selaku owner cafe cakap datang tepat-tepat pukul 8 pagi.. ohoiii pukul 8 lah baru aku gerak bawak Minmin.. janji Melayu katenye.. tapi naseb baek sampai je cafe ada nasi tomato sahaja..lauk ayam masak merah + sayur kobis tak siap masak lagi.. naseb baek..!



alahai keciknya aku kat gambo nie.. hahhaa.. okey me with my roomate, Diyana


nabila + jue..! (macam makcik cafe..)




1450 pack tau..! gile gigih.. katenye orang dari Matrikulasi Changlun yg tempah nasi ni..


kaki tangan pinggang seyes macam nak patah.. i need spa seyesli..!
aku tukang bubuh ayam masak merah..
nabila bubuh sayur
diyana + jue bubuh nasi tomato.
si lelaki baju kuning + sepul tukang tutup mangkuk + kira cukup x 1450.. 
fuhhhh letih eden..! tapiiiiiii syok!!


maceh Pak Ndak kasi kiteorang bungkus lauk mana yang kiteorang berkenan for lunch. memang kiteorang bungkus lauk-lauk yang sedap..pakej air + buah siap kau..! 
owhh harap-harap dapat gaji secepatnye!


eh, aku masuk tabung k gaji-gaji aku..  (baru sekali dua dapat gaji Mai oi...)


okbai..

Thursday, May 17, 2012

worried

hye guys assalamualaikum..!!

hari ni dah hari kamis, 17 Mei kan? tinggal 2 minggu je lagi hari yang ditunggu-tunggu..(tak aku tak pernah tunggu time nie) harus intership...!! sem lepas pihak tertentu cakap boleh buat praktikal kat kampung sendiri tapi akhirnya kene buat kat area Utara  + Kelantan sahaja.. menci  + jeles sangat.. dieorang yang umah kat sini suka letewww... aku dan kawan-kawan yang merantau terpaksa bersusah payah untuk ke sekian kalinya.. 
takpe-takpe aku redha.. Tuhan suka orang yang redha..! hehehee.. senyum siket Mai.. =)


dah dua tiga hari ni aku macam dah habeskan banyak masa termenung sana termenung sini.. ahhhhh enuf..!! 
lepas ni dah kene study balek sume benda yang dah belajar.. psikologi..! sesi kaunseling.! tatabahasa..! KOMSAS..! (pengsannnn...)


dan aku nak hapdet siket..! kemarin yang lepas aku pergi makan-makan kat Kuala Perlis.. alah yang tepi laut tu.. pergi dengan budak-budak edu akaun.. okey lain kali pergi dengan kawan-kawan edu kaunseling pulak k..! =)




sempat benti tepi jalan.. padahal kawan-kawan laen tunggu + risau kiteorang tak sampai-sampai.. hik3.. sori la ye..


muka aku letih macam sedang berpuasa tunggu time berbuka puasa je.. padahal idok


 peace..!


mesti tercari-cari kan mana lah makanan kiteorang.. malam tu kiteorang order ikan siakap bakar 3 ekor, ikan siakap 3 rasa sekor, sotong goreng 4 set, kerang bakar 4 set, sayur kailan 4 set, ulam-ulaman 4 set dan air sirap + teh o ais 2 jug.. total rm318.. (pengsan sekali lagi...!) eh tapi bahagi 18 orang kira sorang rm18 gitu la.. hehe..






okey sudah..! 


p/s: apelah naseb aku kat sekolah nanti?? mari berdoa.. 

okbai..
 




Wednesday, May 16, 2012

wordless Wednesday

hye guys assalamualaikum..







cikgu.. jasa mu dikenang sampai bila-bila..!


Monday, May 14, 2012

entry untuk MAK

hye guys assalamualaikum..!

semalam aku teman kawan-kawan aku pergi amek kek kat bakery.. entah katenye nak celebrate bufday lecturer dieorang kat dalam kelas harini.. so kat bakery tu aku nampak ramai gila orang beli kek. semua pon tulis SELAMAT HARI IBU kat atas kek tu... tibe-tibe rindu kat mak aku pulak.. seyesly aku tak pernah belikan kek sempena hari ibu untuk mak aku.. Ya Allah teruknya aku..kan???


tapi aku dengar-dengar sebenarnya tak boleh sambut HARI IBU.. yang tentang itu aku tak mau terang kenapa sebab aku tak layak untuk memberi penerangan tentang itu.. cuma yang aku faham kita tak boleh sambut apa jua jenis perayaan yang orang kafir sambut.. 


okey bagi aku dan orang sekarang pon cakap hari-hari adalah HARI IBU..! HARI BAPA..! HARI ..okey tak tau nak tulis hari apa lagi.. hahhahaa..! disebabkan tak boleh sambut hari ibu, eh HARI IBU semalam.. hari ni hari laen.. so hari ni aku nak buat entry pasal mak aku.. okey tiada kaitan langsung dengan HARI IBU ke hape k.. cuma mood IBU itu timbul bila nampak orang beli kek semalam..



this is my lovely family..!

macam dah lama tak jumpe ramai-ramai macam ni.. last jumpa time bulan Mac kot time jalan-jalan kat Langkawi.. yup aku ade 5 orang anak sedara yang begitu riuh rendah jadinya rumah aku kalau semua balek..bbuuwaaaa.!!! aku adelah orang yang paling suka kacau-kacau dieorang dan paling marah-marah dieorang kalau dieorang buat sepah..!! ggrrrrrrr




mak...!
 
 

di sini aku nak buat pengakuan yang aku memang anak bongsu..orang cakap anak bongsu ni manja, semua benda kalau mintak or tak mintak pon boleh dapat. eh, tak jugak yek!! ehem, macam aku lah.. mak aku ni garang! kalau cakap pon ganas jek.. tak caya tanya ah kawan-kawan aku yang dah kamcing dengan mak aku.. SHAZWANI, kau jawab kau jawab..! hahha.. dulu kan, time aku zaman sekolah rendah or menengah aku selalu kene marah kalau time dapat result exam.. memang padan muka aku lah kan sape suruh tak score. haha kalau tang nak bagi report card memang paling sadis dalam hidup aku.. kalau time sekolah rendah boleh tahan lagi lah.. 

balek sekolah jek soalan first yang aku terima:

mak: nombor bape kau pikul kali ni?
aku: nombor 3
mak:  jskdhwiuehsnxjksadjanjkajkniahfiwehabzzzz!!! (mulalah nak marah-marah aku sebab turun dari nombor 2 ke nombor 3..!)


time sekolah menengah jangan harap lah.. lebeh mengganas.. sebab admath failed.. fizik dapat C..nombor berbelas!

aku paling cuak kalau nak tunjuk report card.. mak aku dalam bilik tengah lipat kain. aku ni dari bilik aku nak ke bilik mak aku yang hanya bersebelahan jek makan masa 20 minit kot baru nak sampai bilik mak aku.. mana tak nye.. baru nak sampai pintu aku patah balek..mengucap jangan cakap lah..dah 10x kot.. baca selawat dah 20x tetap darah gemuruh.. bbuuwaaaaa ..!! lepas dah tunjuk report card memang sah berjurai air mata aku masuk bilik.. pastu tak makan semalaman sebab takut keluar bilik.. aku memang benci zaman sekolah!!! sumpah...!!!

pastu korang tau duet poket aku masa sekolah dapat bape? 40sen untuk sekolah rendah, rm2 untuk sekolah menengah..(rm2 itu adalah termasuk makan + tambang bas) keciwa gila kalau tadah tangan dapat segitu jek.. jeles dengan orang laen tau! ini ke anak bongsu yang korang cakap manja tu??? pikirkan lah.. hahahha


tapi, mak aku mengganas time aku sekolah je. lepas dari tu mak aku cool.. dah tak marah aku dah.. hehe sebab akhirnya anak die ni masuk matrikulasi..masuk U.. hehhe. aku tau mak bukannya benci anak die pon.. sayang sangat-sangat. tak kira lah kesalahan tu besar ke kecik, tapi mak akan maafkan jugak. walaupun mak aku suka membebel, suka sangat sekat kebebasan aku tapi aku tetap sayang mak aku..!


sampai sekarang ni kan umur aku dah 23 tahun mak aku asyik risau je kalau aku keluar jumpa kawan-kawan. baru pukul 4 petang dah sebok kol aku tanya bila nak balek.. kalau aku naek kereta lagi lah..asyik keje mengekol aku jek..hadoiiii... kadang-kadang aku rasa aku macam umur 13 tahun.. tapi aku sedar mak aku risau kat aku sebab mak sayang aku.. ehemm biarlah sekarang orang risau pada kita. lepas ni kalau mak dah tak ada, siapa lagi yang nak risau n sebok-sebok pasal kita? isk3
tapi yang aku pelik kalau aku keluar dengan tunang aku mak aku paling tak risau..! balek lewat pon tak pe.. aik?? begitu pulok..??




lagi satu, masakan mak lah yang paling tip top..! kalau time raya kan bertukar-tukar makanan dengan jiran tetangga.. jangan harap lah kiteorang nak makan makanan jiran..ape-ape pon makan masakan mak dulu..! memang "bertuah punya budak.".  mak jugak lah yang bagi duet untuk aku.. mak tak kerja..tapi mak ade duet simpanan siket-siket.. walaupun tak banyak tapi mak tetap bagi aku duet.. pastu segala makanan keinginan aku kalau balek rumah mesti mak tunaikan.. roti jala, mee kari, kuih macam-macam jenis kuih aku ngidam, tempe goreng pon aku ngidam mak aku buatkan jugak.. hohoi...! everything okey!!

mak, doakan kita berjaya ye.. doakan kita dapat kerja..nanti kalau kita dah ade duet sendiri kita bagi mak duet k.. janji..! (biar aku tulis sekarang ni macam ni.. nanti kalau aku lupe diri, bila aku bukak blog aku ni pastu baca entry ni nanti aku boleh sedar diri siket..!) ehem.. dah..nak stop taip..macam dah nak nanges jek ni.. 


kita sayang mak!! tak kira ape jua, mak sentiasa dalam ingatan kita.. Ya Allah tolong panjangkan umur mak dan abah aku sebab aku nak sangat balas jasa mereka..

sekian..






Thursday, May 10, 2012

photo review from Japan

hye guys..!



photo review..!!


cer teka ni gambar bilik sapeee??


hahaha ni bilik tunang saye, incik Hanis.. gilee lawaaa..!
ni time die tahun 1 gitu kot masa duduk japan.. 
konon2 admire gile lah kan kat sorang  pompuan tu.. sampai dinding tv sume bubuh gambar pompuan tu.. 
siap ada teddy..! ni mesti pompuan tu yang bagi..  
eceli pompuan tu paksa incik Hanis tido dengan teddy.. 
 eh tapi incik Hanis sendiri suruh pompuan tu pos teddy dari Malaysia -Japan sampai pompuan tu kene cas pos mahal gila kat pejabat pos..sigh~


ape-ape pon.... me love you! 

okbai

Tuesday, May 8, 2012

SELAMAT PENGANTIN BARU kakak iparku

hye guys assalamualaikum..!


5.5.2012
yuhuuu nak kepohci siket tentang akak Hanis's wedding.. 
tapi tak larat nak menaip pepanjang kot.. bubuh gambo jek okey kot.. giituuuu.. kot?

tema wedding adalah HIJAU + COKLAT
i noe what the penganten likes.. ehemm, she likes something simple but unique..!
tak caya? jom kite propa.....


 welcome guys..! =)

 uhuk3.. sori terpaksa mengkopi gambar dari fesbuk akak..! hehe
tantek kan penganten??? ini time selepas nikah.. alhamdulillah selamat sudaaa


munge telor kristal handmade from penganten..!




souvenir yang chomel..  me loikeeee it


guestbook corner..



hiasan meja makan.. (ingin di mentionkan : kerepek popia gulung dan batang buruks diisi oleh aku dan penganten di pagi hari kejadian beserta ikatan ribbon..=p)


 kuih muih yang dipotong dan dihias oleh aku juga.. haihh harus mention! haha



meja makan penganten yang simple but very niceeeee..!


 cake yang simple juga tapi sangat comel + sedapp di dalam tak sedap yang luar. haha


kenapekah muka begitu?? hahahha...


owhhh muka bahagia..kih3


penganten bersama dayang-dayangs nye....!


bagai pinang dibelah 2 3 4 5 6 7....infinity.. sama cantek sama padan.. gituuu..!



 penganten bersama adiknya

kini cik Mai bersama sepupu sepapat family incik Hanis..




dah setel pon sumenya.. sangat bertuah sebab tak hujan pon 5.5.2012.. pilihan tarikh yang sangat tepat sebab esoknye teros hujan mencucurah-curah.. Alhamdulillah..
tapi malam sebelum kejadian hujan lebat gila.. malam tu aku tido sebelah penganten.. penganten siap mengigau cakap risau pasal kanopi.. errrrrr boleh gituuu??  kakakkakaaaa...!


ape-ape pon SELAMAT PENGANTEN BARU to akak + Aizat
semoga bahagia ke anak cucu hingga ke syurga..amin...!



kami berdua? errrr coming soon.. insyaAllah.. okbai.. lalallalaa



Monday, May 7, 2012

Entry untuk Mai

hye guys assalamualaikum..!

entry ini hanya untuk bacaan si owner blog iaitu aku yang kekadang jahil dalam segenap perkara.. baru tadi aku ditegur dalam komen di fesbuk..ehemm seyesli komen ak hanya sekadar lawak..sori kepada si pembaca yang menganggap komen aku itu mengguris hatinya..huhu.. ha'ah aku ni kekadang jahil pasal bab-bab agama. ceramah agama pon kekadang malas nak attend.. biasalah zaman muda mudi gini memang nak malas memanjang.tapi kalau aku tak attend ceramah or tak dengar ceramah tak semestinya aku ni jahil sangat-sangat tentang agama..isk3.. kat johor selain kene masuk sekolah rendah n sekolah menengah, kiteorang ade masuk sekolah agama. kalau time sekolah rendah belah pagi, kami akan gi sekolah agama belah petang. kalau sekolah menengah belah petang, kami akan ke sekolah agama belah pagi..sekolah agama ni dari darjah 1 sampailah ke darjah 6. then masuk sekolah darjah khas..! yang mana sampai ke sekolah khas agama ni memang boleh dikatakan power lah.. kalau tak lulus final exam tak boleh naek darjah.. so nak dijadikan cerita ak memang sampai ke sekolah darjah khas.. aku rasa dari darjah satu ak memang dapat top 1 2 3 lah.. darjah khas pon dapat pangkat 1..! memang dalam hati masa form5 aku pernah cakap aku nak jadi ustazah kalau SPM ak terukss.. gituuuu...!

so berdasarkan cerita di atas, bukan nak tunjukkan yang aku masuk sekolah agama tu aku dah hebat.. tapi nak cakap yang aku pon telah dididik dengan penuh ilmu agama.. ak nak tegaskan yang aku ni bukanlah jahil agama sangat..tak perlulah nak tegur-tegur aku macam tu sekali..huhu..apa yang penting terima kasih atas ucapan anda yang berjela-jela tadi.. insyaAllah aku akan memantapkan lagi pengetahuan agama aku lagi.. demi masa depan diri sendirik jugak..tak gitu..hehhee.. awak yang tegur saya tu, maceh lah ye.. over lah awak ni.. nak bergurau pon tak boleh.. okey pasni aku dah x mau komen pasal perkara macam tu lagik.. nak dok diam-diam jek..kata orang berdiam lebeh baek.. okey wasalam..

Sunday, May 6, 2012

bbuuuwaaaa nak nangis



walaupun bercuti balek kampung namun hati tak pernah tenteram memikirkan tentang Minmin.. 
tibe-tibe batery wat hal tak boleh start.. sekarang tak napat nak cek sama ada air batery yang habis or kene tukar batery baru sebab masih di kampung.. owhhh esok penentu segalanya..!!! kalau air batery jek its okey..tapi kalau kene tukar batery....????  sighhhhhhh... kenapa harus terjadi kepada aku yang lemah nie??? sapekah yang sudi menolong wanita lemah seperti aku??



p/s: tak mau beli kete 2nd hand lagik.. cepat lah kau keje Mai.. aku dah tak sabar-sabar beli new born Minmin.. insyaAllah.. 

Tuesday, May 1, 2012

DINNER SEM8


hye guys assalamualaikum..!

wow blog dah berwajah baru eh? nampak sangat ak dah lame tak update blog..
seyesly sedar tak sedar minggu lepas dan minggu ni sangatlah sebok..! kelas, tesis, program dengan kanak-kanak sekolah, dinner lagi.. sekarang dah kat kampung pon sebok jugak..sebok sebab my fiuture kakak ipar mau kawen..tak sabar nak tengok die kawen dis wiken..mesti tantek!


30 APRIL 2012

adalah hari dinner kelas ak..! yeaaayyy akhirnya kiteorang dah sampai ke kemuncak semester 8. lepas praktikal nanti masing-masing akan membawa hala tuju sendirik.. 


sebelum ni ak pernah cakap dalam hati ak yang ak tak akan sedey pon nak tinggalkan zaman belajar ak especeli akan meninggalkan UUM.. memang tak sabar-sabar lah nak tinggalkan beban belajar sume ni. tapi rupenya TIDAK sama sekali..!!!! belom ape-ape lagi dah nangis time dinner kemarin.. seyes baru sedar erti persahabatan yang dah dijalin selama 4 tahun..! yang mana tak bape rapat pon seperti erat pulak malam tu.. sama-sama peluk, sama-sama nangis..! habes make-up ak..giiituuuuu..=p


ye dinner kiteorang tak buat pon kat hotel grand2..
just buat kat dewan yang selalu dibuat untuk kiteorang exam.. (DEWAN TE)
tapi ia nya sangat bermakna..! ;)


thanks kepada pensyarah-pensyarah yang sudi memeriahkan lagi dinner ni.. anda memang BEST..! tersentuh dengar ucapan mereka kepada kami.. semoga tuhan sentiasa memanjangkan umur pensyarah-pensyarah dan mengampunkan dosa mereka yang telah banyak memberi ilmu dan tunjuk ajar kepada kami.. 
we LOVE u..!


so, jom layan gegambo..=)


 as simple as me



my kelasss....mate!


apabila cikgu-cikgu melaram.....








at last we r together again..! tq Allah..



bersama pengarah projek dinner..! incik NICK yg suwit...=p


with my chinese kelasssmate..!


persembahan ZAPIN JOHOR  dari cikgu-cikgu... suwiittttt 


dan pada malam tu, kawan ak nama WAFA  ni kene menyanyi.. dan hendak dijadikan cerita die ajak ak teman die nyanyi..kire berduet ahh nie.. hik3 malu laaa kite...!
tak sanggup rasenye nak nyanyi lagu yang perlu nada tinggi-tinggi nie..huiiii kang keluar suara ayam cane? malu weh..! so ak pilih lagu TINGGAL KENANGAN  




konon feeling habes kau MAI..!!! 

ade ahh kawan ak rakam video..sumpah ak x sanggup nak dengar dan tengok.. poyo jek!! tp dengar komen-komen dieorang cakap best, comel, suwiit... errrr tang mana yang sedap ak pon tak kompem lah kan....!! wakakakaa.. alah okey ah tu kan..berani jugak ak nak nyanyi depan orang ramai..rasa nak nyanyi lagik pulak..okey mai da start OVER..!



fuhhhh letih eden menaip mengupload..
semoga kenangan ini akan sentiasa segar sampai bile-bile..

i lap uolsss...


bai