Monday, July 30, 2012

ISNIN

hye hye assalamualaikum..


Rindu lah dekat mak.. rindu nak puasa kat rumah.. seyesly seumur hidup,aku tak pernah bangun untuk sediakan sahur.. alih- alih pukul 5 pagi abah or mak dok kejut aku.. then aku gosok gigi sambil tak buka mata, jalan pergi dapur terus duduk kat kerusi.. kat pinggan memang mak dah bubuh nasi panas, cawan abah dah tuang teh o panas, aku tinggal cedok lauk je.. cenggitu lah sahur aku dari kecik sampai besar uolsss...! cer bayangkan kalau mak dah tak sehat or dah tak ade? (pelisss jangan fikir dan tak nak bayangkan eceli..) so hargailah mak abah kita ye adik-adik.. ehemmm.. 


bila duduk kat U, lagi dasyat.. terus tak bangun sahur oii... makan sebelum tidur je senang.. konon university life busy sangat..! tapi mantain je sampai petang sebab kelas pon seketul dua ketul jek..mane nak penat..balek kelas pergi bazaar then gedegungg pengsan atas katil..dengar azan bangun..! best kan life U?? happy go lucky.. tak ada kotmitmen langsung..


sekarang zaman praktikal.. duduk rumah sewa katenye.. baru tahu susah senang kan.. kene bangun sahur..! kalau tak cukup air, kompem kat sekolah tekak kau kering nak mampui.. sebab kat sekolah ni 24jam cakap none stop dengan bebudak.. sighhh. pastu tak larat lah nak beli memanjang.. fulus weh fulus.. duet minyak kereta lagi..sewa rumah lagi.. fotostate macam-macam lagi.. hadiah untuk student lagi.. ohoiiii... jadi nak tak nak aku perlu berlatih memasak.. tapi, ada sorang hauzmate aku yang rajen or senang cerita die suka masak-masak.. lega ceq..! tapi manusia kan, mesti ada penatnya.. so bila dia tak larat nak masak, aku lah yang amek turn masak tu.. soalannya, mampukah aku masak??? ye taw, kat umah pon kekadang aku masak.. ekskiusmi....!!! KADANG-KADANG okey... bila terpaksa dan dipaksa sahaja... wahahhaa..! eceli aku suke buat dessert like puding, cake, kuih dll berbanding masak-masak benda berat. sebab macam kiut je bila pandai buat benda-benda remeh macam dessert tu.. gituu.. ?











ini namanya TRIFFLE.. fisrt try kononnya.. kelihatan agak comot sedikit layer nya kan..! hewhewhew.. aceli triffle ni macam sesuai ahh tuk bufday party budak-budak.. budak-budak mesti suke makan..!


walaupun aku tak teror masak, tapi aku try jugek masak.. naseb lah laki aku nanti.. you dun wori my dear, lepas habes praktikal ni janji belajar masak betul-betul..! eh one more thing, aku tak pandai langsung siang ikan and ayam.. takpe, mengaku awal-awal lebih baik kan kan kan..! ngeeee! 



aku memang suka makan lauk ikan cencaru belah bubuh lada camtu.. 
*sila jangan gelak sebab ikan takde ekor*


pencapaian yang agak memuaskan bila aku dah pandai masak ayam masak merah dengan jayanya..! yeahh clap clap clap.. *eh, cuma kurang kuah..*




next time cuba masak menu lain pula ye.. kesimpulannya, aku kena rajen belajar masak..! sekian.. okbai


1 comment:

  1. sama.. mak dah prepare siap2 baru kejut semua org.. time kt uni pun makan dulu baru tido.. nk tunggu bangun sahur mmg takkan terbangun la jwbnye.. huhu

    ReplyDelete

student tanye cikgu jawab =))