Saturday, December 29, 2012

my wedding preparation #1

Assalamualaikum and very good evening people..


pejam celik pejam celik rupanya tinggal 8 minggu nak kawen.. eh, mai nak kawen!!???
jangan ditanya sebab aku pon macam tak caye.. biar je masa berlalu sampai tiba hari dan waktunya. time tu baru nak gelabah kot. mesti ada orang akan cakap "eh, anak kak Jainah tu dah kerja ke? da nak kawen? macam muda lagi je.." bla bla bla.. apa korang nak ngate, ngate lah.. family and aku akan jawab JODOH DAH SAMPAI.  since aku form 4 dah couple dengaan hanis. dah agak lama hubungan ni. jadi tak salahkan kan nak halalkan apa yang belum halal?  So,  think carefully. 


ahaa..sementara aku tak kerja lagi,  [ incik KPM cepat la panggil kiteorang interview..kami nak masuk sekolah cepat-cepat..nak gaji..nak gaji..nak duet...!!] so, aku berpeluang buat persiapan kawen apa yang patut. memula sekali lepas sahaja habes grad, terus daftar kursus kawen. OK DONE!



then, langkah seterusnya terus serbu jakel untuk beli kain chffon baju nikah for me and him. rasanye kalau nak tempah kat taylor memang beli kain adalah perkara first kene buat kalau tak kau memang gigit jari sebab taylor tak sanggup jahit last minit then kau sarung lah baju raya tahun lepas je. wakakaka.. aku beli bulan 10, januari nanti baru siap. waaaa lame nye? its normal. ada sorang taylor dekat-dekat dengan rumah aku ni, tahun ni kau bagi kain, lagi 2 tahun pon belum tentu dia siapkan. sadis tak? itu kejam. so, ill so excited tunggu baju nikah siap. not totally siap, sebab lace kat lengan + pinggang nak jahit sendiri. Shawl + veil? langsung tak sentuh lagi. ada tu haaa dalam locker! lalallallaaa... RELAX.. KAN ADA LAGI 8 WEEKS.. pingsan~



Pastu projek pertama aku adalah buat munga telor. Ngade tak munge telor nak buat sendiri? buweekkkk.. kononnya taste aku and hanis ni kira same to same la.. tak minat munga bling-bling penuh kilat-kilat tu sebab kebanyakan kedai kat Ayer Hitam tu memang jual munge bling-bling. So, mari ke Nilai 3.. owhh tak sangka material munge pon lebeh kurang same.. cuma ada 1 kedai ni nama ZC. kedai ni memang memenuhi citarasa aku and hanis.. munge-munge yang dijual banyak diperbuat daripada kertas like tisu paper.. ape ek nama betul dia? hahaha.. 





alamak kabur plak.. yang kat  vase atas tu ye kawan-kawan.. tapi camtu lah ala-ala munge yang paling memikat hati..macam sweet je.. sebatang RM4.50.. owhh kalau beli 100 batang? pingsan~ Bila dah usya-usya munge tu, maka jeng jeng jeng.....




terhasil lah munge telor ini... tak lah sama sebijik. aku dah kurangkan bahan siket..kalau kedai tu bubuh 4 reben, aku bubuh 2 reben je.. ngeh3.. 2 bulan jugak ahh aku siapkkan dengan jayanya.. itu pon tak hari-hari buat..bila kene bebel dengan mak baru sebok cari reben.. gunting pon sampai tertanggal uollsss.. err cane?



then, wat HIV test + hantar borang nikah.. alhamdulillah lulus! wahh gitewww macam amek final exam pulak kan. eh, aku sampai kul 2 pagi kot study.. time tu lah nak double check bacaan Qunut, al-fatihah, segala rukun2 sume.. jenis-jenis air bagai.. hahha memang ntah darjah berapa kan belajar.. selami ni macam wat tak endah je kan. bagus jugak Johor ni.. dengan cara ni kita macam check balek betul ke bacaan kita sebelum ni? jangan hentam keromo je cik oiii.... nak jadi wife/hubby/mommy/daddy, so bab agama ni perlu ditekankan. eceh.... eceli bacaan dah betul, cume bila ada orang nak check kita tu yang jadi nebes... muahahhaaa...pastu terus deal dengan tok kadi yang nak nikahkan kita..InsyaAllah da booking dah. after solat jumaat nanti.. 



next? beli barang hantaran.. alhamdulillah da beli da semua kecuali cokelat. bole tak beli sekarang? ke bole lemau? okey tak yah beli dulu.. yup totally barang sume beli kat SOGO. sale kan.. muahahhaa senang.. 1 hari beli je sume terus.. DONE!



lagi? beli goodies untuk guest. yang tu serah kat kakak-kakak and mak la.. aku ikut je.. tapi untuk goodies je memang duet habes banyak jugak ahh.. so yang ni in progress la..awal lagi kan? nanti akhir jan or awal feb baru start packing semua la kan. RELAX dulu..



owhh kad kawen? bunting/banner? kad kawen sangat lah simple! hard cover je tempah kedai.. tapi Mai yang gedik ni nak jugak pasang tagging + reben bagai. ye bakal penganten sanggup ikat reben sendiri. so nanti kad-kad korang tu aku yang decorate taw! muahahhahahaaa... kalau tak comel jangan kutuk, yang pasti jangan buang! gitewwww? bunting/banner plak abang ipar sponsor..katernye..harap-harap tantek la ye!


tapi-tapi, best la menDIY everything untuk majlis sendiri. baru rasa kepuasan. kalau cantek boleh ahh bangga senyum sorang-sorang. kalau huduh boleh ahh jerit histeria. cer kalau sume nye tempah. pastu buruk. ko nak nangis?  duet da terbang daaaa....kalau ikutkan, baju penganten + pelamin pon aku nak buat sendiri..!


camne plak dengan bridal? owhh yang ni memang nightmare la.. paling menakutkan uollssss...  masa survey tu memang mulut manis di bibir.. meyakinkan sungguh.. bila da deposit, contact nak discuss lagi terus tak angkat call, nak jumpa kat kedai pon asyik busy mengandam je.. pelisss la.. masuk januari ni memang aku nak push die! kalau korang nak tahu, semua bridal same je kot..maaf kalau anda adalah mak/pak andam atau anak mak/pak andam. tapi dieorang sume ni nak ikut kate die je.. eh, yang nak kawen sekarang aku ke kau?kite nak macam gini, sure nanti haslnye jadi lain.. its normal.. be ware!  for my bridal, aku macam da dapat rasa je maybe aku akan nangis kot nanti hanya disebabkan bridal. huhu..



SPA? facial? errr setakat ni spa tak wat lagi. maybe tak akan buat kot.. aku mandi munge + susu sendiri aci tak?  nak suruh la anak-anak sedara aku mandikan + gosok-gosok badan aku guna sabun buih banyak-banyak.. jimat pon jimat.. wakakaka.. LOL..  kalau facial tu baru je wat last week.. eceli dapat vaucher murah sket la. memula macam malas ahh nak layan bende alah macam ni. tapi bila hanis suruh try, so aku try la.. sumpah tak nak buat lagi! memula tu dia cakap 2 jam ahh.. so aku macam bayangkan yang best-best je kan.. mesti dia urut-urut muka aku sedap-sedap. yup sejam pertama tu memang best la..sampai macam nak tido je kan. bila masuk second hour terus dia stim muka aku..then disebabkan alhamdulillah muka ni tiada jerawat, maka selamatlah tak kene picit dengan dia.  takde jerawat tapi ada blackheads la pulak kan. haah aku memang ada blackheads area hidung.. normal ahh kan balckheads kat hidung.. lalallalalaaaa... tapi seyes sakit wa cakap sama lu.. sampai terkeluar jugak ahh air mata ni tahan saket.! then, die soh aku tambah duet plak sebab nak buat hard and soft mask. ggrrrrrr.... sukati ko lah..cepat ahh siapkan muka aku ni..da nak masuk jam ke 3 da tak siap-siap.. isk3. Conclusion adalah menyakitkan dan menghabiskan duet je if nak wat every month.. boleh plak die tanya "awak guna pencuci apa before ni?"  " i guna safi balqis perfect 10 je.."  then die balas " owhh produk ape tu?" ZZzzzzzzzzz. malas aku nak layan cina ni.




rasa macam dah kebas pulak punggung ni duduk lama-lama. okey lah nak tidur la. kita sambung next entry boleh? hehe.. see ya!

8 comments:

  1. wow..wow...mai da nak tawen, besnye ^_^ congrats dear,

    ReplyDelete
  2. congrate mai..jangan lupe ajak nadia okayh..hehehe

    ReplyDelete
  3. wah, adik kita nie nk kawin dh.. bgus2.. :)

    ReplyDelete
  4. WOW seriously times flies so fast. Congrats Mai & Hanis! Happy untuk korang. Jangan lupa jemput tau :)

    ReplyDelete
  5. cik ayuri: tq laling... hehe okey nadia jgn x dtg ye..hehe

    ReplyDelete
  6. yanna d'zone: kan! cam x caye.. okey mst jemput..=)

    ReplyDelete

student tanye cikgu jawab =))