Friday, December 26, 2014

Popia Goreng simple

Assalamualaikum and hai guyss..!


Kali ni nak share resepi Popia Goreng yang simple dimple senang gila..! Bahan pun yang senang-senang je. Tak guna ayam or daging sebab kalau guna ayam cincang ni takut cepat basi. Sebab iolss kan bekerjaya, so kene simpan dalam fridge, kalau tak tau nak makan apa, senang je keluarkan and goreng. Boleh lah tahan seminggu gitu..



So, lets try..!


Kan dah cakap, mudah je kan.. owhh plus guna sedikit minyak untuk menumis and  1 sudu kecik garam untuk bagi sedap.



Tumis je bawang merah dan bawang putih. Lepas tu masukkan kiub ayam. Then masukkan carrot,sengkuang dan taugeh. Tak perlu lama sangat, agak-agak sayur dah layu, boleh matikan api dan biarkan inti sejuk kejap baru menggulung.



Tak tahu macam mana nak gulung popia? or kompius? ke lupa? Ecececceeee... sini kite ajarkan sekali..!



* lekatkan hujung dengan bancuhan ----> (bancuh 2 sudu tepung gandum + air)



Gulung sampai inti habis. Lepas tu simpan dalam bekas dan boleh start goreng. Balance tu boleh masukkan dalam fridge. Makan esok, lusa, tulat...!



Sos?

Ermm kalau malas sangat, korang gaulkan je sos dengan sedikit air panas. Jadilah sos pencicah..! (malas gila kan...) Hihihi..




Senang je kan? 

okey papai...!



Tuesday, December 2, 2014

Baby & Mommy Checklist

Assalamualaikum


Entry kali ni nak share checklist keperluan baby and mommy. Sama jugak aku sendiri pun google sana sini untuk dapatkan info. Mana yang kita rasa kita patut beli, haruslah beli. Mana yang rasa kurang perlu better tak payah beli. Ikut kemahuan dan kemampuan sendiri senang cerita. Hihihi kadang-kadang orang lain cakap tak perlu, tapi kita rasa nak jugak. So depends lah..


Untuk barang baby, aku start beli siket-siket masa mengandung 5 or 6 bulan. Kena beli siket-siket lah uolsss kalau beli selepuk mau pengsan oiii.. Sebab barang baby ni ada yang murah dan ada yang mahal. So better setiap bulan bermula 5 bulan tu belilah siket-siket supaya tak terasa duit mengalir bagaikan air. So, entry ni jugak aku share sekali dengan harga. Bukan untuk menunjuk-nunjuk, tapi supaya senang untuk mommy to be tahu budget yang diperlukan before pergi shopping. sama jugak dengan aku, kadang-kadang bila search tu mesti nak tahu berapa budget yang diperlukan untuk membeli. Takde lah nanti sampai kedai terkene kejutan harga pulak kan. Tapi jangan risau, apa yang aku beli selalunya pilihan yang paling berbaloi dan berpatutan serta tak mahal senang cerita termurah mengikut kesesuaian barang. heeee =) 



Newborn (clothing) / 0-3month / 0-6month

Bil Item Qty Brand Price RM      (each)
1 Baju lengan pendek & seluar 5 Pureen/Disney 6.50/9.00
2 Baju lubang-lubang & seluar 5 Purren/Anakku  6.50
3 Baju lengan pjg & seluar 4 Anakku/Pigeon 12.00
4 Short Rompers 10 FOS/Carters 10.00
5 Sleepsuit/jumpsuit 5 Disney/instagram 30.00/13.00
6 Barut 8 Pureen/ManjaKu 5.50/8.00
7 Bedung corak comel 2 Carters/instagram 10.00
8 Blanket corak comel 2 Carters/instagram 10.00
9 Hat 2 Baby expo  5.00
10 Mittens & Booties 10 Pureen/Cuddle/Tollyjoy 5.00/6.30/6.90
11 Handkerchief 10 Manjaku 8.90 (set)
12 Bib 3 Baby expo 5.00/8.00
13 Seluar harian 3 Baby expo 5.00
14 Baju jalan cantik



Baby Care & Grooming

Bil Item Qty Brand Price RM (each)
1 Towel 2 Anakku  12.00
2 Set mandi (shower,shampoo,lotion,bedak) 1 Anakku  13.90
3 Yuyie oil/telon 1 Cap Limau  5.90
4 Nappy rash cream 1 Dropoline 11.90
5 Sikat rambut baby  1 Fiffy 7.90
6 Clippers baby nail 1 Tommee Tippee  13.90
7 Scissors 1 Tommee Tippee 14.90
8 Safety Pins 1 Fiffy 2.80 (peket)
9 Cotton Buds baby 1 Guardian
10 Cotton Ball  1
11 Baby Oil  1
12 Thermometer 1



Diapering


Bil Item Qty Brand Price RM (each)
1 Diapers Newborn & Small 4 Drypers 24.90
2 Changing mat 2 Anakku/Fiffy 19.90/11.90
3 Wet tissue pack 2 Anakku  5.00
4 Wet tissue bottle 1 Pureen 8.90
5 Bath tub 1 Ikea 19.90
6 Bakul baju kotor cartoon 1 Ikea 15.90
7 Cloth detergent 1 Pureen ABD 17.90


Bedding

Bil Item Qty Brand Price RM (each)
1 Mattress set (Tilam,pillow,bolster) 1 Baby Love(expo) 78.00
2  Quilt set mattress (quilt,pillow,bolster) 1 Maryamsdream (instagram) 190.00
3 Mosquito nett mattress 1 Smartkidz 39.90
4 Baby cot  1 Mudah.my
(New not pre-loved)
250.00
5 Mattress for baby cot  1 Manjaku 99.00
6 Bumper pad for baby cot 1 Ikea 59.00
7 Playgym  1 Simple Dimple 79.00



Feeding


Bil Item Qty Brand Price RM (each)
1 Newborn bottle 4oz 2 Tommee Tippee 20.00
2 Berus pembersih botol 1 Tommee Tippee 26.90
3 Bottle drying rack 1 Fiffy 11.90
4 Breast pump set (electric) 1 Autumnz Belum beli
5 Cooller set bag 1 Autumnz Belum beli
6 Steamer 1 Autumnz Belum beli



After baby deliver

1. Car seat - Perlu beli sebab nak hantar baby ke nursery. Maybe Sweet cherry tak nak yang mahal.
2. Stroller - Perlu beli untuk jalan-jalan. Maybe Quinny sebab nak yang ringan and senang aku nak sorong.                        
3. Baby carrier  - Tak tahu lagi nak beli atau tak. Emm kalau beli maybe Bobba 4G.


Extra. maybe beli maybe tak beli. Haha

1. Mainan baby
2. Almari baju baby
3.Penyidai baju baby


Mommy checklist


Bil Item Qty Brand Price RM (each)
1 Nursing bra 3 Autumnz 33.00(Belum beli)
2 Nursing pad (1 kotak) 1 Pureen 9.00
3 Maternity pad 2 Kotex/Pureen 7.00/9.00
4 Niple cream 1 Belum beli
5 Set berpantang 1 Shaklee/Tanamera     
6 Bengkung 1
AMWAY
(kakak bagi)
50.00
7 Kain batik/skirt 5
8 Button blouse 5
9 Tukang urut 1
10 Air zamzam/selusuh 1
11 Sweater 1
12 Stokin 1



Kesimpulannya:

1. Ini antara checklist yang aku dah beli and ada yang belum beli tak kurang juga ada yang kakak bagi (dia punya lah dah tak pakai lagi). Hehe.. Kuantiti tu tak semestinya, maybe terlebih atau masih tak cukup. takpe, nanti boleh beli lagi jika perlu.


2. Beli barang-barang ni tak kisah kat mana-mana pun. Selalunya beli kat kedai Manjaku kat Bangi. Kat Manjaku ni harga dia dah kira murah dah.. semua benda kompem ada kat sini. Kalau nak shopping baju baby selalu aku pergi kat Jusco lebih banyak pilihan dan murah. SOGO pun okey jugak, tapi malas nak redah LRT, kalau naik kereta jem pulak. Haha. Kalau kat Ikea tu beli barang yang kat Ikea jual murah, tapi kat luar jual mahal. Contoh Bath tub, kat luar ada yang jual RM26, seratus lebih pun hado.


3. Baby expo? Ermm yang ni sekali je aku pergi time kat Midvalley. lepastu taubat taknak pergi dah. Sebab ramai sangat manusia berpusu-pusu, rasa lemas sangat. Sekali pergi tu, beli je apa yang patut yang dirasakan kat luar mahal. 


4. Pureen wholesale punnnnn taubat tak nak pergi dah. Hahaha.. Senang cerita apa-apa yang baby sale macam dah tak nak pergi. Sebab terlalu ramai, parking jauh, kena jalan jauh, berebut barang, beratur panjang. Lepas tu penat. Hahahaha.. Harga tu murah lah dua tiga ringgit daripada harga pasaran biasa. 



5. Baby cot. Antara barang keperluan yang ramai orang cakap tak payah beli tapi i iz degil nak jugak beli. Biasalah first baby kan, semua yang comel-comel ni ingin ada. tapi aku akan cuba supaya baby cot ni digunakan bukan hanya hiasan semata-mata. By the way, baby cot yang aku beli ni rasanya sangat murah sebab siap sekali ada roda. So that boleh tolak cot ni ke sana ke sini dengan senang tanpa ada bunyi geseran lantai. Hihi.. 



6. Set Bersalin. Yang ni setelah aku google berhari-hari, aku dah nekad dah tak nak beli yang set. Ramai cakap banyak benda dalam set tu yang dorang tak guna habis/ tak guna langsung. Soooo, kenapa aku nak beli jugak kan. sebab aku kenal aku ni siapa. Hihihi kompem tak makan jamu/minum teh herba ke apa benda lagi tu. Oleh itu, aku beli loose contoh,



- Brown Herba Soup Tanamera untuk mandian RM15.00
- Faminin wash Tanamera RM26.00
- VCO capsule (untuk pelancaran before bersalin) RM39.90 


Yang tu je kot set berpantang ala-ala tradisional kononnya. Nanti mak aku mesti sediakan air rebusan serai wangi untuk mandian. Pilis or Tepal tu emm tak yah lah rasanya.. kakak aku pun macam tak pakai je. Owhhh bengkung jenis ikat Zipzap brand AMWAY pun dah ada kakak aku bagi. Hehe


Yang lain aku pilih set berpantang modern iaitu Set Berpantang Shaklee 


- (ESP,Alfafa,B-complex,Zinc,Ostemetrix). 
Kebetulan ada pil yang aku dah ada. So, beli yang tak ada je lagi. Jimat siket lah... 



Rasanya tu je untuk entry ni. Sorry guyss panjang lebar pulak explanation iolss.. Lagi sekali ingin katakan, ini hanya sebagai guide sahaja, terpulang kepada mommy to be kat luar sana untuk nak refer or tak. Hihi.. Percayalah, keperluan baby pertama ni sangat memerlukan simpanan budget yang banyak. Ini baru checklist before baby deliver, nanti bila baby dah keluar, rasanya macam-macam lagi yang kita sebagai parent kena sediakan. (Tarik nafas... hembus kuat-kuat) Hihi..



See you on next entry!



Monday, December 1, 2014

sakit-sakit manja sepanjang mommy pregnant

Assalamualaikum

Alhamdulillah aku dah selamat menyelesaikan tugasan sebagai Pengawas Peperiksaan SPM bagi tahun 2014. Pengalaman pertama yang agak seronok juga sebenarnya. Memula tu sangat sedih kenapa tengah sarat mengandung (7 bulan) macam ni pihak sekolah nak juga aku pergi jaga SPM. Mentang-mentang cikgu baru dan muda, maka kene mengikut arahan sahajalah. Tapi tak sangka, pengalaman pertama jaga SPM ni sangat memudahkan. Dapat sekolah yang senang untuk aku pergi pagi-pagi (tak jauh and stress dengan jem pagi yang maha dasyat), dapat Ketua Pengawas yang baik dan bertimbang rasa, kawan-kawan lain pun memahami aku dan dieorang tak bagi aku kerja berat and berjalan sangat. Syukur..


Macam dah lama tak update blog cerita tentang pengalaman pregnant anak pertama. Alhamdulillah minggu ni dah masuk 32weeks = 8 bulan. Cepatnya masa berlalu..! Sepanjang tempoh pregnant ni aku tak banyak sangat ragam. Alhamdulillah tidak merasai morning sickness sepanjang 1st trimester. Cuma adalah muntah 2x sebab minum susu time sahur pukul 5 pagi. Lepas tu takde muntah-muntah lagi dah. Masuk awal 2nd trimester ada pening-pening kepala tempoh dalam seminggu gitu. Lepas tu macam biasa takde pening lagi. Time 2nd trimester jugak aku ada alami sakit gigi. Tak pasti lah sakit gigi or sakit gusi. Yang penting berdasarkan pembacaan aku kat google, time pregnant memang akan rasa sakit gigi. Tapi lepas aku amalkan OsteMatrix Shaklee alhamdulillah dah tak sakit gigi. Uolss try lah..!



mommy 4 month



mommy 5 month..!


mommy 6 month

mommy 7 month


Tapi, bila masuk 3rd trimester, masyaAllah macam-macam mula sakit. Doktor cakap sebab baby dah semakin membesar, so baby menekan tulang kita.


1. Mula rasa kejang kaki bila malam. (simpul biawak) orang tua cakap. Kadang-kadang kalau jalan lama-lama time shopping pun tiba-tiba je kaki kejang. Ni mesti mummy tak minum susu ke? Maybe! tapi mummy dah ganti dengan pil kalsium. Lepas amalkan pil kalsium, agak jaranglah kene kejang kaki kecuali cuaca sejuk sangat.


2. Sakit belakang badan. Ermmm yang ni selalu sakit bila tengah driving. Huhuhuhu sangat menguji kesabaran. Kadang-kadang rasa nak nangis. Dah lah perjalanan dari rumah ke sekolah 40-50 minit (kalau tak jem). Tangan kanan pegang stereng, tangan kiri urut-urut belakang badan. Mampu buat?? Dah letak bantal pun still tak membantu. Ubatnye hanya baring kat tilam. Wakakaka.. Tapi tiap malam hubby memang tolong urutkan kaki and belakang badan. rasa selesa lah siket.. Ecececcee...


3. Sakit pedih ulu hati. Haaaa yang ni lagi siksa uolsss. sakit ulu hati selalu datang menyerang aku bila malam lepas makan sampai lah time nak tidur. Sakit tang ni seolah-olah tak bagi kita baring. sebab kalau baring lagi semakin sakit dan pedih. acaner tu?? Ubatnya kene duduk tegak bersandar kat bantal. Pernah beberapa malam aku tidur sambil duduk. Tragis jugak lah.. 


4. Sakit malas. Hihihi yang bukan buat-buat malas tau. Tapi memang rasa malas. malas nak masak, malas nak mengemas, malas nak mandi pun ada jugak. Hahahaa.. Yang ni mintak maap eh, tak ada ubat! tapi takde la aku teruk sangat, buat jugak lah semua kerja rumah, cuma malas. emmm
Setakat ni, hanya 4 penyakit tu je yang aku rasa sepanjang 7bulan-8bulan ni. Lepas ni tak tahu lah rasa apa pulak kan. Mintak dijauhkan la...





Antara bahan ubatan yang aku gunakan sepanjang pregnant. Hihi

- Obimin (untuk nutrisi baby)
-OsteMatrix (Kalsium)
-Bio-Oil untuk sapu kat perut setiap malam untuk elak strecmark. Harap-harap berjaya!
-Losyen Yusmira/Mustajab untuk sapu kat kaki dan otot nak elak kaki lenguh-lenguh
-Losyen Vaseline untuk sapu kat tapak kaki bagi elak permukaan kaki berkerak, sapu kat kaki, kat tangan. Sebab kulit kita yang tengah pregnant ni mudah kering, so nak bagi lembut lah tu konon...
- Susu coklat yang jarang sekali aku minum sebab memang tak susu susu even flavour apa pun.



Tapi yang seronok sangat bila dah masuk 6bulan ke atas tu, setiap hari kita boleh main-main dengan baby dalam perut. Sebab lebih kurang setiap 1 jam baby akan menendang or mengeliat ke agaknya. Hihi amazing angattt!! Kuasa Allah kan! Time macam ni jugak, selalu lah berbual dengan baby. Kadang-kadang rasa risau kenapa baby macam tak gerak-gerak je. 


"Baby..kenapa petang ni baby macam tak gerak je? gerak la..." , kata Maizatul Farahin si risau. 

Tak lama lepas habis ayat kerisauan aku tu, tiba-tiba baby tendang! Kuasa Allah kan..! Yup komunikasi itu sangat penting... 


Next week ada check up dengan doctor. So far aku dah booking hospital dan untuk 3 bulan terkahir before deliver ni memang check up dengan doctor kat hospital ni. Harap-harap baby okey. Kalau baby okey, mummy pun okey. Kalau tak mummy risau.. huhu..




Next entry : checklist barang baby and mummy!
papai..

Thursday, November 6, 2014

Resepi Mexican Bun sedap, mudah, nyum-nyum



Hi guys assalamualaikum..!

Hari ni macam rajin lah nak update resepi roti mexican bun  atau nama seangkatan dengannya roti boy/ papa roti / mama roti. Alaaaa korang mesti cakap, "kalau nak makan setakat sebuku dua tu beli jelah. Baru RM2 seketul". ye dok? Tapi perempuan yang comel dan rajin pasti nak try buat sendiri dengan air tangan sendiri. Baru suami sayang lebeh.. eceh!


Untuk doh roti, aku gunakan breadmaker Noxxa jenama AMWAY. Lebih senang guna breadmaker. Bubuh je bahan, terus jadi doh. Tak yah nak menguli bagai. 

Bahan DOH roti :


  1. 500g tepung high protein
  2. 250ml susu segar (sejuk)
  3. 1 biji telur
  4. 6 sudu gula biasa (ni dah kurang manis)
  5. 60g buttercup
  6. secubit garam
  7. 3/4 peket yis mauripan


Masukkan segala mak nenek tadi ke dalam bekas breadmaker. Dimulakan dengan bahan cecair, bahan kering dan atas sekali yis. Set doh. (1jam 30minit)


Tadaaaa! Doh roti dah siap.


Owhhh, sementara tunggu doh roti tu, korang perlu siapkan TOPPING.

Bahan topping:

  1. 200g butter (100g)
  2. 160g gula halus (80g)
  3. 3 biji telur (1 1/2 biji)
  4. 200g tepung gandum (100g)
  5. 1 peket nescafe 3in1 @ coffee 3in1 @ nescafe kosong
  6. perasa /pewarna coklat (untuk warna bagi gelap siket)


** yang berwarna pink tu aku guna untuk buat topping setengah adun. Sebab makan untuk 2 orang kan.. malas nak membazir kalau banyak lebih. 

Cara-cara:

  1. Mix butter bersama gula.
  2. masukkan telur
  3. masukkan nescafe 3in1 
  4. masukkan perasa/pewarna coklat
  5. Gaulkan dengan tepung.
  6. masukkan ke dalam bekas piping. 
  7. masukkan ke dalam peti sejuk. Biar dia rehat dalam tu.



How about FILLING?

Untuk Filling, boleh gunakan pilihan korang sendiri :

  1. Hirisan Buttercup @
  2. Hirisan coklat bar @
  3. Jem 


Aku suka yang lite lite je. Nanti masukkan je Buttercup dalam doh kecik-kecik tu. Yang ni akan diajar kat bawah. 


  1. Okey berbalik dengan doh tadi, Bila doh dah siap, keluarkan doh dari acuan breadmaker tu. Then korang kene tumbuk-tumbuk doh tu guna penumbuk tangan korang. Biar kasi angin keluar. 
  2. Bahagikan doh tadi menjadi 15 biji (50g) setiap 1.
  3. Ambil doh kecil tu, buat kepingan di tapak tangan korang, dan masukkan sedikit BUTTERCUP sebagai filling. Then korang buat bulat-bulat.
  4. letak 4 biji dalam 1 tray. Kalau tak nanti melekat pulak kalau letak rapat-rapat.
  5. Biarkan doh yang dah letak filling tu naik 2x ganda.


Bila doh dah naik 2x ganda, baru boleh pipe kan topping ke atas doh tadi.

Hehehe comot lah pulak aku buat. =p


Dah siap piping, masukkan ke dalam oven. Make sure korang dah panaskan oven dulu tau. 170 celcius. Bakar selama 20 minit.



Yeayyyyyyy!!!! dah siap..! Topping tu memang akan melimpah ruah macam tu. sebab aku pipe topping tebal-tebal and banyak. Kalau korang tak nak melimpah macam ni, korang pipe la topping tu nipis-nipis je. Eceli yang macam ni lagi sedappp ohhhh! nyum nyum nyum..


Tips :

** Kalau nak buat roti pastikan cuaca pada hari tu panas. Baru doh naik dengan cantik.

** Kalau lah korang dah puas makan, tapi mexican bun ni ada lagi balance, konon nak buat breakfast pulak untuk esok pagi, make sure korang panaskan semula roti ni kat dalam oven tau. Barulah rangup semula. Hihihi..



Selamat mencuba uolssss...!

lebiu.. papai.


Monday, October 20, 2014

Trimester 2 mommy

Hi guys Assalamualaikum..!


Sekolah menengah area Selangor or KL kebanyakannya dapat cuti seminggu untuk Perayaan Deepavali. Hihi dapatlah aku berehat kejap kat rumah sebelum kena jaga exam SPM awal bln November ni. Bunyi macam sedeh je kan mommy preggy kene jaga SPM. Tapi takpe lah, insyaAllah aku kuat lagi. Biar satu hari nanti anak mommy baca blog ni, dia tahu mommy dia seorang yang kuat walaupun badan kecik.. krik krik krik..



Sekarang beby dalam perut ni dah 26 minggu (6 bulan lebeh senang cite). Untuk trimester kedua ni, aku selalu jugak sakit badan. Kadang tengah driving tu lah sakit badan suka menyerang. Terpaksa la sebelah tangan pegang stereng sebelah tangan urut-urut belakang badan. Kata orang sebab beby da semakin membesar, so that beby akan menekan tulang belakang kita. Kaki belah kiri pulak selalu jugak lenguh and kadang-kadang simpul biawak. Orang tak suka minum susu, hurmm rasakan kau Maizatul..! sobs3.
Tapi tiap-tiap malam akan suruh Hanis urutkan kaki and badan lah. Hihihi 



Tapi selera makan aku sentiasa ada. Alhamdulillah sejak preggy makan memang tak ada masalah, malah tak ada pun alah apa-apa. Cuma simptom 'malas' sikit tu ada lah. Dalam seminggu 3x je mood masak tu datang. Hari lain memang malas nak masak. Mulalah kelip-kelip mata kat Hanis soh order dominos la, makan KFC la, makan Chicken chop lah.. Hehehehe..



Dan disebabkan aku kuat makan, berat aku bulan lepas naik hampir 4 kilo lebeh. Huguhughugu.. Alah sebenarnya ceritanya macam ni. Aku datang kat klinik tu kul 8 malam. Tapi Doctor tu tak sampai-sampai lagi. So, lepas daftar aku pergilah makan nasi goreng kampung kat kedai mamak sebelah klinik tu. So, bila doctor timbang berat aku naik lagi sekilo daripada berat sedia ada. Menyesal mommy makan tadi..!!
Tapi apa-apa pun lebih baik kita kena minum air gula, sebab boleh detect if kita ni ada diabetes atau tidak. Bahaya untuk beby kalau kita tak kesan diabetes ni. Gitewww kekdahnye...!




So, kesimpulannya aku kene jugak minum air gula. Kena puasa 8jam dulu sebelum minum air gula. Nasib baik air gula kat klinik ni ada flavour orange and doctor ni siap buatkan sejuk lagi. Sedaplah sikit. Rasa dia macam minum air orange yang teramat manis. Tak likat, memang sedap. Aku boleh licinkan air dalam mug ni dalam masa 2 minit je. 



Tapi lepas minum, doctor suruh balik rumah. After 2 jam datang semula. Dalam masa 2 jam ni memang rasa loya gila. Nak muntah pun hado. Tapi jangan sampai muntah, nanti kena minum semula. Uiiii jangan cari nahas! Alhamdulillah bacaan gula di bawah paras diabetes. Means selamat lah!! Tapi apa-apa pun still kena jaga makan and berat badan. Kalau tak kene minum lagi.. Mak tak sanggup uollssss!



Yang atas sekali tu, masa mula-mula pergi jumpa doctor, nak make sure kompem ke aku ni preggy. masa ni 5 weeks. Kecik je kan macam benih kacang panjang.. wakaka..


Yang second ni masa 10 weeks. Dah nampak macam beby yang kecik. ada tangan and kaki yang kecik. Hihi masa ni tangan beby gerak-gerak. Nampak macam comel je...



Haaaa, yang ni mommy suka! Dah nampak beby besar. Cepat gila beby membesar. Dah ada tulang belakang, jari kaki and jari tangan, jantung and size semuanya doctor cakap normal. Alhamdulillah.
Gender?? Hihi nanti lah ye. Tungguuuu...!


Kandungan dalam 5 bulan kita dah boleh rasa beby gerak-gerak. Seronokss sangat tau. Time ni dah boleh bual-bual dengan beby, time ni lah tarik telinga hubby suh dia dengar apa ada dalam perut. Kahkahkahkah. Time ni jugak seronoks nak shopping barang beby. Betul orang cakap, memang best shopping beby sruff! Tapi aku kadang-kadang blur, tak tahu nak beli apa, padahal dah bawak list dah. Kena banyak google and baca feedback mommy-mommy kat luar sana baru senang nak membeli. 


See you at next entry. Papai...!

**hospital and taska tak cari and book lagi. Acaner ni Johan??



Tuesday, October 14, 2014

Resepi Jemput-jemput Bawang Paling Mudah

Hye guys assalamualaikum..!

Hihi baca tajuk pon rasa dah lawak. Yelah kompem semua orang pandai buat jemput-jemput bawang. Tapi maybe ada adik-adik atau kakak-kakak kat luar sana yang baru nak belajar menggoreng jemput-jemput. Jadi, i nak share resepi lah walaupun kedengaran mudah, tapi kadang-kadang tak menjadi sedap.

ini resepi paling mudah, simple, senang kacang, guna bahan apa yang ada kat dapur je..


Bahan-bahan :

1. tepung gandum - sesuka hati nak berapa banyak.
2. bawang merah besar - 1 biji
3. ikan bilis - 1 genggam
4. air biasa + sedikit air suam
5. garam - 1 sudu kecil
6. baking powder - 1/2 sudu kecil

** kalau ada daun bawang / jagung / daun kucai / udang lagi lah sedap.. hihi..



Cara-cara

1. tuang tepung gandum ke dalam bekas. kalau untuk makan 2 orang je, tuang je lah siket. nanti takut membazir.

2. Potong dadu bawang merah besar

3. ikan bilis

4. masukkan garam + baking powder

5. gaul dengan air biasa + air suam sampai sebati. Jangan cair sangat dan jangan keras sangat.


** i tak suka letak air panas or air suam semata-mata. sebab ia boleh menyebabkan jemput-jemput korang meresap minyak.


6. biarkan adunan dalam beberapa minit. maybe 5 or 10 minit. bagi lah masa baking powder tu bertindak balas. hihi.

7. owhh ye.. dalam masa korang buat preparation tu, panaskan lah minyak siap-siap dalam 10 minit gitu.

8. goreng  sampai warna keemasan baru sedap..






okey dah siap..!! makan cicah sos dan  minum dengan teh O panas time sarapan or minum petang memang syiokk!!!

selamat mencuba..!



Tuesday, September 2, 2014

Makan-makan Hari Raya


Hye guys assalamualaikum..!

Entry ni dah lama taip, tapi sekarang baru ada masa nak sambung menaip and publish. Hahadoi sori ye baru nak update cerita hari raya. hihi..



i paksa suami beli lampu ketupat.. lalallalaaaaaa


Puasa tahun ni seperti tahun-tahun yang lepas, kite and kakak kite bisnes kuih raya. Alhamdulillah sambutan masih memberangsangkan. Terima kasih semua pelanggan, tahun depan mohon order lagi. hihihi.. Tapi maybe tahun depan aku dah tak bisnes kot, kakak je teruskan perjuangan. Antara beskot yang 'Hot selling" tentunya Tart Nenas Gulung and Nestum Chocolate..! 


ini antara beskot sebelum deliver ke ejen. 

Alhamdulillah kite telah berjaya berpuasa Ramadhan dengan jayanya tanpa ada morning sickness. Eceli ada lah muntah 2x time sahur sebab cannot go lah dengan susu. I memang tak suka susu..! Menci..! 
Okey suasana raya tetap sama sebab rumah kite and rumah belah suami dekat sangat. So kerja kiteorang jap kat sana jap kat sini. Raya kali ni azam aku adalah makan banyak. Sebab time puasa berat menurun 2kg. Untuk mengelak daripada kene bebel, maka aku makan dengan bersungguh-sungguh setiap kali datang beraya rumah sedara sekiranya dihidangkan makanan. hihi.. So hasilnya berat aku naik semula 2kg time raya. Syabas!!



Raya pertama kami. Tahun ni masih berdua. Time ni preggy 3 bulan.


 
Eh, anak dah 3 rupenye..!


Anak emak..! 

Macam biasa, tahun ni pun tak sempat nak amek gambar 1 family. Menci tau.. Sume dok sibuk makan, sibuk uruskan anak-anak pagi raya tu. Hurm harap-harap raya haji ni dapat amek gambar 1 family...!


Okey, raya rahun ni lagi sekali aku konon-konon buat makan-makan untuk family aku. See, title pun hanya 'makan-makan' not open house. Sebenarnya bukan tak nak buat open house, tapi macam takde kawan je kat KL ni.. hihi... pastu timing asyik tak kene je. Last-last buat makan-makan family je ahhh... 



Bukan open house so menu nye pun tak banyak lah kensss.. Menu utama adalah Mee Kari. Pastu suami kate dia nak roti jala. Hahahahaa sebenarnye kat dalam gobok tu tepung ada 1 bekas segitu je.. So i bancuh je tepung yang hado, maka hasilnya pun segitu je lah.. Saja nak buat tambah-tambah menu untuk dimakan dengan kuah kari. Pastu kakak i belikan satay Kajang Hj Samuri. yeayyyy i suka! Pastu i ada buat samosa. Pastu i buat fruits coktail yang simple je. Janji anak-anak sedara i suka! Then suami buat air teh O panas and air anggur. Tembikai harus ada.



Umah tak hado set meja makan. So memasing duduk bersila je lah ye.. Tunggu rumah baru nanti baru beli meja makan..hihi



my kakak ipar dan anak kenit pompuan dia yang comel..!



ni Eza and her hubby.. orang paling last sampai rumah i..hahhahaa



kekonon i pun ada kuih raya. gitewwww



Bila dah kenyang, akhirnya seme orang lepak.. ngeh3..!


So macam tu lah raya i tahun ni. Mungkin lepas ni ada kot kawan sekolah i nak datang rumah even dah habis raya. hihihi takpe.. i suke kalau orang datang rumah, tapi nebes nak hidangkan makanan ape tu yang lebeh. 
by the way tq semua yang sudi datang and tq my hubby yang bertungkus lumus menolong bini dia ni dari segala benda.. hihihi.. semoga tahun akan datang dapat buat open house pulak.. 

papai!



Friday, July 25, 2014

Aidilfitri 2014


Assalamualaikum semua..!



Diam tak diam hari ni adalah 27 Ramadhan. Maksudnya dah 27 hari kita semua umat Islam berpuasa. Ramadhan jangan pergi! Tahun 2014 adalah tahun yang aku rasa dan aku percaya tahun ni adalah tahun kesedihan. Sebab untuk family aku sendiri pada tahun ni kitorang kehilangan pakcik tersayang. Dan kawan sekerja aku pun kehilangan ayah dan ibu tercinta. Rakyat Malaysia juga telah dikejutkan dengan kehilangan MH370 yang masih tiada lagi kabar berita dan berita terhempasnya MH17. Tak ketinggalan penduduk Gaza yang tak henti-henti dikejami oleh puak Zionis yang kejam. Semoga kita semua kuat menghadapi dugaan semua ini. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. 



Jadi tahun ni adalah tahun ke dua aku berpuasa dan beraya menjadi isteri orang. Alhamdulillah. Tapi puasa kali ni merupakan tahun paling malas untuk aku. Sejak berbadan dua (hamboiii berbadan dua kau), aku adalah seorang yang pemalas. Malas gila nak masak. Rasanya baru 6 kali kot aku masak untuk berbuka. Sahur jangan haraplah. Memang laki aku yang sediakan. Memang selalunya aku bangun, lepas tu pergi toilet gosok gigi pastu stanby atas tilam tunggu laki iteww bawak makanan and air. amboiiiiiiii...kalau mak aku tau perangai buruk anak dia ni...!!! hihihihi.. Makanan tu bukan nasi pun.. macam biskut ke, roti ke, nugget ke, or makanan yang dipanaskan. pastu makan kurma, susu coklat and acid folic. 




Tapi bab shopping rajin la pulak..! hihi biasalah.. Mai kan.. kaki shopping. Syukurlah baju raya sendiri, baju raya suami, mak abah semua ada. ahaaaa tahun ni pun iteww jual biskut raya lagi. Alhamdulillah tahun ke-3 myLinda Cookies berniaga. Masih mendapat sambutan yang memberangsangkan. Walaupun sebenarnya kakak and aku sentiasa tak cukup masa, kadang-kadang sampai tengah malam bersengkang mata. Kuih Tart Gulung adalah kuih paling leceh.. Lap air mata.. Then Chocolate chips pulak senang, tapi 1 adun hasilnya siket. So kene buat banyak kali. Yang lain tu boleh bersabar lagi ahh.. Apa-apa pun really enjoy berniaga ni tau. At last dapat siapkan semua order. TQ guysss! 



Macam biasa raya kitorang senang je. Sebab rumah mak and mertua dekat je. So boleh ke sana dan ke sini. Tapi dekat pun kadang-kadang gaduh jugekkk.. Berebut nak tidur mana. haihhh..! Tapi biasanya memang rumah mak aku lah yang paling lama lah kan. Harussss la!!!! wekkk :p




Di sini iteww nak memohon ampun dan maaf kepada semua umat Islam yang menyambut Aidilfitri. Maaf Zahir Batin terutama kepada suami tercinta sebab aku selalu merajuk dengan dia (sebab mengade), kepada mak abah serta keluarga mertua semoga kalian semua sihat selalu dan panjang umur. Aku masih belum bersedia untuk kehilangan kalian semua dan selalu sangat mendoakan mereka dalam keadaan sejahtera. Kepada kakak-kakak dan abang ipar serta anak-anak saudara maaf zahir dan batin. Tak lupa kepada kawan-kawan, 0-0 ye!! Halalkan makan dan minum dan sekiranya ada terkasar bahasa. 



Tak sabar nak balik kampung. Petang ni oiiii!!!!! ho ho balik kampung...
ho ho... hati girang...!





SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN..!!!





Wednesday, June 11, 2014

i'm pregnant

Assalamualaikum and hye guyss...!



Ini cerita minggu lepas and hari ni baru ada mood menaip.
Amaran, entry ini panjang!!!



Alhamdulillah and yes i'm pregnant..!!! Finally setelah lama menunggu berita gembira akhirnya berjaya. Setahun 3 bulan adalah jangka masa yang agak lama bagi pasangan yang inginkan cahaya mata sendiri. Kalau tengok fesbuk kawan-kawan yang baru je naik pelamin terus share berita happy dorang. I iz telan air liur je baca status dorang. hihi.. takpe, maybe belum ada rezeki. Semua kejadian adalah telah tertulis oleh-Nya. Seperti mana yang kawan-kawan tahu kite ni kahwin diusia yang muda. ecehh muda ke?? 24tahun masa tu. So, mak kite masa sebelum kawen ada cakap la dia risau kalau saya mengandung awal plus masa tu saya belum lagi posting sekolah before kawen. And masa tu, kite macam tersentap. Tapi bila difikir-fikir maybe mak risaukan saya. Lepas kahwen pulak my hubby kene kerja 3 bulan kat Japan. Ia adalah cabaran yang gila-gila nye lah sebab kena tinggal. So, lepas hubby balik dari Japan lah masa tu kite betul-betul siyes, "Yes, Mai nak beby" and perasaan nak jadi ibu tu sangat membuak-buak. 



Tapi dari bulan ke bulan macam belum dapat petanda yang i iz pregnant. Pernah delay 1 weeks period and masa tu berharap sangat. Tiba-tiba pagi tu im period. lepas tu menangis. isk3. Kat sekolah pun selalu la kakak-kakak tanya, "Mai, da bape bulan?" i jawab "0 bulan.." dorang pun gelak. hoho. And kawan-kawan pun ada cakap kalau delay seminggu jangan check lagi, tunggu sampai at least 2 weeks. okey paham roger and out!



My fren, Fara and dia adalah seorang nurse. Dia kadang-kadang wassup i and tanya i dah ada ke belum? and dia selalu jugak la bagi tips and nasihat. And 1 nasihat dia yang i tak akan lupa adalah dia suruh i cakap dengan mak and minta izin nak pregnant. sebab mak pernah cakap jangan dulu. lepas tu i fikir-fikir betul jugak cakap kawan i tu. 1 ari i msg kakak i. hahaha and i suruh kakak cakap kat mak,  tolong doakan i mengandung. And rupanya, mak i tak pernah putus-putus doakan i supaya mengandung. Lepas tu, time kakak i pergi umrah pun, doa first yang i kirim kat depan kaabah adalah doa nak cahaya mata.



Owhhh tetiba teringat 1 hari my Geng Jemahss and i hang out kat Times Square. Masa tu i pakai long skirt. dorang bising la, sebab nak main roller coster apekah kalau pakai skirt? hahahaa okey fine i memang taknak naik, i nak main mainan kanak-kanak je. And salah sorang dari kawan i tu nama dia Fas. Dia memang lah sopan santun orangnya. and dia pun awal-awal lagi cakap tak mau main roller coster sebab nak jaga perut. Bila masing-masing sibuk shopping baju, i cakap lah yang i haus sangat. pastu i tarik tangan Fas untuk temankan i beli air. Masa tu i beli Air 7up. And i offer dia minum air i, tapi dia cakap takpe la Fas tak minum. Okey takpe. Pastu sambil jalan sambil minum air, Fas tegur, "ishh ishhh macam mana nak jadi mommy ni minum pun comot". Erkkk gullppp i tengok baju i terkena air. Sejak dari tu, i terus nak jadi lebih mature dari sebelum ni.. And i tak pernah pun kecil hati dengan kawan i tu, sebab dia yang sedarkan diri kite ni. Cara dia yang matured and tak minum air gas menjadikan saya pun nak jadi ibu macam dia. Fas sekarang preggy 7months! tahniah...!


Kawan i Eza pun selalu bagi tips kat i. Sebab, dia rajin buat research and membaca. tak macam i, menadah je apa orang bagi. wakakaka.. Dia ada suggestkan i untuk pergi urut bidan. Tapi i ni selalu je tak sempat and sebenarnya tak tahu nak pergi urut kat siapa? So suami and i masih percaya kepada rezeki. So, Eza, kite harap sangat you pun akan dapat berita gembira macam kita. kalau bukan sekarang, mungkin akan datang itu pasti. insyaAllah. 



So last period i  21April2014.  Masa ni i da delay 10hari. i macam okey sabar sabar.. tak mau harapan pelsu..hihi.. i dah start tanya member, macam mana nak beli pregnancy test? Ahkasss sori sangat sebab i memang seumur hidup tak pernah beli UPT. Delay seminggu pun tak pernah cek UPT. Tapi kali ni instict mommy to be tu kuat.. Petang tu MSG hubby cakap nak keluar gi kedai beli sayur. padahal nak menyinggah sekali gi Watsons. Okey dah depan mata, i tak tahu nak pilih which one? Main bedal je beli 1 murah and 1 mahal. Masih rahsia dengan hubby. Then, esok paginya, bila hubby dah keluar gi kerja, dengan nebesnya i masuk toilet and buat UPT tu. And masa check ni i da delay 13hari. rasa nak cukupkan 14hari baru nak check tapi hati tak sabar nak check jugak hari ke13. Anddddd it was double line and positive and too clear!!! Masa ni rasa syukur tak terkata. 





pastu pikir macam mana nak bagitau hubby. Okey aritu tu dia sampai rumah lambat..dalam 8..30. i macam nak start geram tapi control.. lepas je makan, i bawak dia naik bilik suruh dia buka laci. pastu dia pun nampak la UPT ni, then dia tengok. i nampak tangan dia mengigil.. i plak senyum-senyum sambil gulung-gulungkan rambut.. wahahahaa bengong pun hado! So, malam tu tak pergi lagi klinik. esok lah baru pergi.




esoknya, pergi check kat klinik untuk kompemkan dengan doc. And doc tu terus suruh i baring untuk scan kantung beby. See..! rahim i ada kantung beby...!!! masa ni terlalu kecil lagi. Doc cakap i dah 6weeks masa ni. syukur sangat. Hubby nampak excited..Dia pula yang banyak tanya bila tengok beby kat scanner. 


SO, kat sini i nak share siket apa yang i amalkan semasa nak pregnant :


  • Baca Quran setiap pagi selepas subuh. (Sebab i mengajar sekolah sesi petang, so i free time pagi.)
  • Makan kurma at least 1 biji tiap pagi. (Before this i tak suke kurma, tapi i fikir kurma ni ada 1000 jenis kebaikan, so apa salahnya i cuba makan.)
  • Amalkan acid folic. (Before this i try shaklee, tapi macam tak serasi. then try Amway, alhamdulillah bagi tindak balas yang pantas.)
  • Puasa sunat. (i fikir dengan cara puasa i boleh bersihkan perut yang semalam maybe makan yang bukan-bukan..haha.)
  • Sedekah. (i cuba bagi sedekah semampu yang ada. kadang-kadang hulur duet kat pakcik yang minta sedekah time kat traffic light, makcik kat restoren, and belikan baju kat kawan yang ada anak kecik. Dalam hati sentiasa doa supaya mereka mendoakan saya semula. )
  • Segala tips yang ada kat internet macam posisi and bla bla saya try.. hihi
  • i kannn jenis yang ikut pantang larang. kalau orang cakap jangan makan itu ini, i memang takut nak makan. So, segala jenis buah and sayur  (nenas, tembikai, tauge, timun, betik, serai, bla bla bla) memang i tak makan. Black pepper pun sama. Pernah i order burger, then tengok banyak gila black pepper, i sanggup tak makan. Bihun yang ada bubuh black pepper pun i takut nak makan. kadang-kadang sup dorang bubuh white pepper pun saya takut nak makan.. sobs3. 
  • Doa. (doa setiap masa, doa ibu bapa adalah penguat segala doa. )

Tanda i pregnant :

  • Sebelum tahu i prengnant i makan banyak gila. simptom sama macam nak period. kadang pun i kompius.
  • Breast sakit. selalu kalau nak period sakit dalam 3 hari je. tapi ni sampai 2 minggu pun still sensetip macam tak selesa.
  • Tiap pagi perut macam tegang. Macam nak period tapi tak period.
  • Kadang-kadang pening kepala.
  • Kerap sangat buang air kecil. 
  • Delay period sampai 2 weeks and check UPT!
  • Bila dapat tahu dah kompem pregnant, tiba-tiba je selera makan menurun.
  • Asyik nak tidur like a beby!
  • Pernah muntah awal pagi jam5.30 a.m
  • Kaki kiri selalu lenguh.
  • Mengidam.

Rasanya i takde banyak muncul simptom. macam biasa-biasa je. setakat ni belum lagi morning sickness yang teruk.. Fuhhh berdebar pulak rasa. So, next 3 weeks doc suruh i buat check up lagi. Hopefully sangat rahim saya kuat, beby and i sihat. Then baru buat buku pink! 




till i type again. xoxo mommy to be!