Monday, October 20, 2014

Trimester 2 mommy

Hi guys Assalamualaikum..!


Sekolah menengah area Selangor or KL kebanyakannya dapat cuti seminggu untuk Perayaan Deepavali. Hihi dapatlah aku berehat kejap kat rumah sebelum kena jaga exam SPM awal bln November ni. Bunyi macam sedeh je kan mommy preggy kene jaga SPM. Tapi takpe lah, insyaAllah aku kuat lagi. Biar satu hari nanti anak mommy baca blog ni, dia tahu mommy dia seorang yang kuat walaupun badan kecik.. krik krik krik..



Sekarang beby dalam perut ni dah 26 minggu (6 bulan lebeh senang cite). Untuk trimester kedua ni, aku selalu jugak sakit badan. Kadang tengah driving tu lah sakit badan suka menyerang. Terpaksa la sebelah tangan pegang stereng sebelah tangan urut-urut belakang badan. Kata orang sebab beby da semakin membesar, so that beby akan menekan tulang belakang kita. Kaki belah kiri pulak selalu jugak lenguh and kadang-kadang simpul biawak. Orang tak suka minum susu, hurmm rasakan kau Maizatul..! sobs3.
Tapi tiap-tiap malam akan suruh Hanis urutkan kaki and badan lah. Hihihi 



Tapi selera makan aku sentiasa ada. Alhamdulillah sejak preggy makan memang tak ada masalah, malah tak ada pun alah apa-apa. Cuma simptom 'malas' sikit tu ada lah. Dalam seminggu 3x je mood masak tu datang. Hari lain memang malas nak masak. Mulalah kelip-kelip mata kat Hanis soh order dominos la, makan KFC la, makan Chicken chop lah.. Hehehehe..



Dan disebabkan aku kuat makan, berat aku bulan lepas naik hampir 4 kilo lebeh. Huguhughugu.. Alah sebenarnya ceritanya macam ni. Aku datang kat klinik tu kul 8 malam. Tapi Doctor tu tak sampai-sampai lagi. So, lepas daftar aku pergilah makan nasi goreng kampung kat kedai mamak sebelah klinik tu. So, bila doctor timbang berat aku naik lagi sekilo daripada berat sedia ada. Menyesal mommy makan tadi..!!
Tapi apa-apa pun lebih baik kita kena minum air gula, sebab boleh detect if kita ni ada diabetes atau tidak. Bahaya untuk beby kalau kita tak kesan diabetes ni. Gitewww kekdahnye...!




So, kesimpulannya aku kene jugak minum air gula. Kena puasa 8jam dulu sebelum minum air gula. Nasib baik air gula kat klinik ni ada flavour orange and doctor ni siap buatkan sejuk lagi. Sedaplah sikit. Rasa dia macam minum air orange yang teramat manis. Tak likat, memang sedap. Aku boleh licinkan air dalam mug ni dalam masa 2 minit je. 



Tapi lepas minum, doctor suruh balik rumah. After 2 jam datang semula. Dalam masa 2 jam ni memang rasa loya gila. Nak muntah pun hado. Tapi jangan sampai muntah, nanti kena minum semula. Uiiii jangan cari nahas! Alhamdulillah bacaan gula di bawah paras diabetes. Means selamat lah!! Tapi apa-apa pun still kena jaga makan and berat badan. Kalau tak kene minum lagi.. Mak tak sanggup uollssss!



Yang atas sekali tu, masa mula-mula pergi jumpa doctor, nak make sure kompem ke aku ni preggy. masa ni 5 weeks. Kecik je kan macam benih kacang panjang.. wakaka..


Yang second ni masa 10 weeks. Dah nampak macam beby yang kecik. ada tangan and kaki yang kecik. Hihi masa ni tangan beby gerak-gerak. Nampak macam comel je...



Haaaa, yang ni mommy suka! Dah nampak beby besar. Cepat gila beby membesar. Dah ada tulang belakang, jari kaki and jari tangan, jantung and size semuanya doctor cakap normal. Alhamdulillah.
Gender?? Hihi nanti lah ye. Tungguuuu...!


Kandungan dalam 5 bulan kita dah boleh rasa beby gerak-gerak. Seronokss sangat tau. Time ni dah boleh bual-bual dengan beby, time ni lah tarik telinga hubby suh dia dengar apa ada dalam perut. Kahkahkahkah. Time ni jugak seronoks nak shopping barang beby. Betul orang cakap, memang best shopping beby sruff! Tapi aku kadang-kadang blur, tak tahu nak beli apa, padahal dah bawak list dah. Kena banyak google and baca feedback mommy-mommy kat luar sana baru senang nak membeli. 


See you at next entry. Papai...!

**hospital and taska tak cari and book lagi. Acaner ni Johan??



Tuesday, October 14, 2014

Resepi Jemput-jemput Bawang Paling Mudah

Hye guys assalamualaikum..!

Hihi baca tajuk pon rasa dah lawak. Yelah kompem semua orang pandai buat jemput-jemput bawang. Tapi maybe ada adik-adik atau kakak-kakak kat luar sana yang baru nak belajar menggoreng jemput-jemput. Jadi, i nak share resepi lah walaupun kedengaran mudah, tapi kadang-kadang tak menjadi sedap.

ini resepi paling mudah, simple, senang kacang, guna bahan apa yang ada kat dapur je..


Bahan-bahan :

1. tepung gandum - sesuka hati nak berapa banyak.
2. bawang merah besar - 1 biji
3. ikan bilis - 1 genggam
4. air biasa + sedikit air suam
5. garam - 1 sudu kecil
6. baking powder - 1/2 sudu kecil

** kalau ada daun bawang / jagung / daun kucai / udang lagi lah sedap.. hihi..



Cara-cara

1. tuang tepung gandum ke dalam bekas. kalau untuk makan 2 orang je, tuang je lah siket. nanti takut membazir.

2. Potong dadu bawang merah besar

3. ikan bilis

4. masukkan garam + baking powder

5. gaul dengan air biasa + air suam sampai sebati. Jangan cair sangat dan jangan keras sangat.


** i tak suka letak air panas or air suam semata-mata. sebab ia boleh menyebabkan jemput-jemput korang meresap minyak.


6. biarkan adunan dalam beberapa minit. maybe 5 or 10 minit. bagi lah masa baking powder tu bertindak balas. hihi.

7. owhh ye.. dalam masa korang buat preparation tu, panaskan lah minyak siap-siap dalam 10 minit gitu.

8. goreng  sampai warna keemasan baru sedap..






okey dah siap..!! makan cicah sos dan  minum dengan teh O panas time sarapan or minum petang memang syiokk!!!

selamat mencuba..!