Friday, March 13, 2015

Dania Adreena lahir ke dunia



Hi Assalamualaikum everyone!





Aku jenis yang tak reti cerita depan-depan apa yang aku rasa. So kat sini aku nak share pengalaman masa operation keluarkan Baby Nia. Nia, baca nanti kalau dah besar tau. This for u beby. 



Before ni aku ada tulis Surat Untuk Baby 'N' kan. Tunggu punya tunggu sampai dah due date, aku pun pergi kat hospital untuk check sama ada baby dah engage or belom. Malangnya lagi sekali doc buat VE kepala baby masih belum engage.  Kalau boleh aku nak bersalin normal tak pun try to induce dulu. Tapi doc cakap langsung tiada bukaan, so no point u induce, nanti u akan rasa sangat sakit tapi pintu u tak buka-buka. Senang cerita tulang punggung aku kecik, pintu tak nak bukak. Since baby pun dah kurang gerak so aku rasa sangat susah hati. Perasaan 'mak-mak' ni feeling dia lain macam siket. Husband suruh extand lagi hari untuk tunggu, tapi semahunya aku tak nak. Sebab mental dah ready nak deliver, so aku tak nak tunggu-tunggu lagi. So finally kami terpaksa memilih untuk elective caesarean. Bila dah discuss betul-betul, doc suruh kol hospital untuk book tarikh yang kita nak. 




Sabtu and Ahad tu macam biasa aku still round 1 shopping mall ke shopping mall lain kononnye nak excersice bagi jalan terbuka. Lastly husband yang sakit pinggang dan belakang yang teramat sangat siap dapat MC from doc. Erkk ni siapa yang patut rasa sakit ni? Aku sihat walafiat je lagi. hihi..  




Isnin malam tu bermulalah episod sedih pilu aku. Start packing baju and siapkan segala keperluan after bersalin, letak depan pintu rumah. Sebab lepas ni nak berpantang kat Johor. Sempat lagi aku bersihkan dapur sebab aku jenis tak suka tinggalkan rumah kalau dapur not clear. Lepas dah siap, aku baring kat katil. Terus moody. Pandang orang sebelah lepastu terus nangis. I said, sorry for everything then peluk nangis sekuat-kuatnya kat bahu dia. Aku rasa takut sangat yang teramat nak hadapi untuk esok. Husband pujuk, jangan nangis abg kan ada esok teman syg. Tapi aku terus je menangis teresak-esak sampailah tertidur. 




Pagi lepas subuh terus ke hopital. Kul 7 pagi kena ada kat sana sebab kul 8 pagi dah ready untuk caeser. Sampai je sana nurse tanya nak bilik apa, then aku jawab nak single room. Lepas tu nurse suruh aku tukar pakaian. Then aku kena baring kat katil and nurse masukkan tiub air kencing. Feelnya sangat tak selesa time nurse nak masukkan tu. Banyak kali aku keraskan kaki sebab takut. Jangan keraskan kaki tau. Ermm memang tak sakit cuma ngilu siket je pastu akan rasa macam nak kencing,kencing je. Masa ni dah nervous. Bisik dengan hasben, "bila kita nak balik? Jom balik". Gila ke hape.







Beg mak budak sampai 2. Bag baby 1. Tapi tak guna mana pun barang. Nyesal bawak beria.



Ni bilik masa tu. Pakej kalau ceaser 3 hari 2 malam. Sangat selesa macam kat hotel pulak.
Aku nak bilik yang normal single room. Tapi dapat yang ni. Bila dapat bill aik nape mahal pulak? Rupanya ni bilik Dulax. Sebab single room biasa dah ada patient lain. LOL
Terpaksa upgrade RM200. Sedangkan single room kena ugrade RM60 per 1 night
Hmm apa-apa jela. 



Around 7.45 pagi doc bius datang. Dia explain pasal ubat bius tu pastu aku kena sain borang. Bila da setel doc setelkan drip kat tangan kiri. Lepastu nurse sorong aku atas wheelchair ke labour room. Husband boleh masuk dan kene tukar baju kat 1 bilik tu. Sampai dalam labour room, aku rasa menggigil sangat-sangat. Sejuknya kat dalam tu tahap dewa. Aku duduk kat atas katil tu. Doc bius explain lagi. Aku dengar sekali lalu je. Soalan aku hanya 1, berapa jam ubat bius saya akan habis? LOL. Owh dun worry nanti around 12 or 1 pm ubat tu akan habis siket demi siket. 



Then aku disuruh duduk membongkok sambil peluk bantal. Doc bius mula masukkan suntikan jenis spinal (Spinal injection) di tulang belakang. Tak sakit langsung. Pastu aku start baring and doc bedah aku pun sampai. Masa tu aku dah mula rasa kesan daripada ubat bius tu. Rasa macam benda merayap-rayap kat badan, rasa macam nak mual tapi tak muntah.Tapi sekejap je rasa macam tu then okey. Doc suruh aku angkat kaki kanan, mula-mula boleh angkat siket, beberapa saat kemudian terus berat sangat dan tak boleh angkat lagi untuk kedua-dua kaki. So maksudnya ubat dah berkesan then START! (wah githcuuu!)



Maka bermulalah operation tu. Husband kat kanan, doc bius kat kiri aku. Rasa cuak sangat. Mulut tak henti baca selawat and lailahaillaanta.... Doc cakap u tak akan rasa sakit, cuma bila i tekan-tekan perut, u akan rasa tapi still tak akan sakit. Alhamdulillah aku tak menangis dan tak kena pasang bantuan oksigen. Hihi kuat jugak aku ni rupanya. 



Tepat 8.18 pagi aku dengar suara baby menangis. Dalam hati, eh tu suara baby aku ke? Cepatnye? Doc cakap, "ini baby, ini baby, baby dah keluar". Ya Allah leganya.. Pastu staff nurse ambil baby untuk dibersihkan and inject vitamik K and HepB. Husband pun terus ke tempat nurse tu untuk tengok baby and azan dan iqomat. Masa tu doc sedang berhempas pulas menjahit perut aku semula. Tak sakit jugak. Then staff nurse bawak baby kat aku yang sedang dijahit tu. Aku cium-cium baby sebelum baby dibawa keluar daripada labour room. Alololo halusnya kulit Nia, wanginyaaa bau syurga. Maybe dalam setengah jam gitu doc siap jahit. Aku tengok habis baju doc and nurse tu penuh darah. Walaupun dalam tu sejuk gila tapi aku tengok doc tu berpeluh-peluh. Lepastu aku dibersihkan and ditukarkan dengan baju yang tak berdarah. Pastu doc and doc bius tu sendiri yang sorong katil ke bilik aku. Hihihi baik and ramahnya doc tu. Sambil naik lift sorong katil pun boleh bual-bual dengan aku lagi. 






Syiannye baby Nia. Time ni Nia tengah melalak atas kaki mummy.


Sampai je bilik, aku disuruh rehat and tidur. Doc and nurse cakap u akan rasa mual, menggigil, pening or rasa gatal-gatal macam benda merayap. Tapi alhamdulillah aku tak merasai semua kesan tu kecuali rasa macam benda merayap-rayap kat badan je. Baby masa ni ada pada nurse and aku terus tidur sampai tengah hari.








Ni la Nia..Budak yang tak mo kuar-kuar dari perut mommy tu.
Semoga jadi anak yang solehah ye beby.


Hari pertama, nurse sentiasa datang tiap beberapa jam untuk tengok tekanan darah and tukar drip, cucikan bahagian bawah, tukarkan pad, masukkan ubat tahan sakit kat bontot. Huuwaaa segannya rasa tapi terpaksa serah diri je lah. Pagi hari kedua lepas doc datang check kul 9 pagi, nurse cabut tiub air kencing. Fuhhh lega. Tak suka la benda alah ni. Then aku disuruh try bangun untuk pergi ke toilet untuk berus gigi and cuci muka. Seharian just berbaring, mak aii sakit badan oi. Memula kena baring mengiring dulu, pastu try tampung guna tangan untuk duduk. Husband nak tolong. Nurse terus cakap takpe biarkan dia buat sendiri. Tak guna punya nurse, baru i nak romantik siket. Hahaha. Then slow-slow aku try jalan sambil tampung perut guna tangan. Alhamdulillah aku takde rasa nak pitam. Feel selepas operation perut rasa menegang. Hari kedua and tiga tu nak kencing rasa ngilu. Macam baru belajar nak kencing pulak rasanya. hihi. Lagi satu urat kentut pun rasa macam terputus je aku rasa. Sebab nak kentut tu macam malu-malu je dia nak keluar. Hari ketiga gitu baru okey. One more thing time camgini memang tak boleh nak ketawa, batuk and bersin. Omaiii. So yang datang melawat tu jangan sesekali buat lawak. Hahaha..




Petang and malam parents, family and kawan-kawan datang melawat aku. Tapi kat hospital ni baby tak dibenarkan berada di bilik bersama mommy kalau ada visitor. Maybe dieorang tak nak baby dapat jangkitan daripada luar kot. So visitor datang dapat tengok baby daripada cermin bilik khas tu je. Waktu melawat kat sini dari pukul 9 pagi-11 malam. 


Sian baby Nia. Masa kat hospital susu badan aku tak keluar lagi. Aku try feed dia, tapi mengonon jela. pastu baby mengamuk sebab susu tak keluar. Hihi. Nurse tolong picit-picit susu i pun still tak keluar.Baby terpaksa minum susu formula dulu. Balik rumah after urut baru susu keluar la. Tu pun belum banyak sangat. 




Nia with nenek, Ni masa nak check out.


Aku memang puas hati dengan servis kat hospital ni. Nurse dia semua baik la. Before nak balik tu siap bekalkan baby Nia susu ready made (exp boleh tahan 5 bulan) 5 botol untuk bekalan nak balik Johor. So aku tak payah nak bancuh susu dalam kereta. Lagi satu, nurse kat sini akan hantar patient and baby sampai masuk dalam kereta. Best lah hospital ni. 




Nurse yang paling aku suka. Kalau shift dia je mesti aku rasa lega. Sebab dia paling baik.

Hashtag: gemoknye si tudung biru tu. sape tu. tak sangka iolss. ni bukan mai yang sebenar. Hurmmm



Pakej Caeser kat Britannia Women & Children Specialist Centre, Kajang ni RM4800 (4 bed). Kalau nak single room kena top up RM60 per night. Tapi nanti akan ada charge pelbagai. Aku kene rm5990.  Okey lah harga dia. Aku memang nak cari pakej yang berpatutan + single room. Layanan semua baik puas hati la. Hihi cuma buat check up pregnancy kat sini agak mahal tapi kalau puas hati and tak kisah takpe. 



Last but not least, terima kasih atas doa kalian semua. Untuk insan yang bernama Hanis Syahmi, terima kasih banyak-banyak atas segalanya. I really Love You. Kita sama-sama jaga Nia ye. *Lap air mata*



Okey, itu sahaja. Terima kasih luangkan masa membaca. 



7 comments:

  1. Sama pengalaman kita dik...1st baby czer..
    Semoga dpt deliver normal utk baby2 seterusnya ye..

    #comel sgt baby nia

    ReplyDelete
  2. Ha tolddd you, brittania awesome kan! Same experience with me cerita u ni. Hehe cuma kak su nak bangun pastu rasa nak pitam, nak kencing sakit! Hee. Sama la nurse tu gak anta kat kete. Sy less than 5k je sbb mungkin bila awak over queen size . Hahaha . Sy tekan bell byk kali. Sebb bek xover rege. N dia bagi je bawak baby masok tym ada visitor. Mungkin dia da ubah rule kot now.

    ReplyDelete
  3. Suhaida : haaaaa nape kak su murah je? Mmg pun..bilik 2 mlm da rm400 sbb over besar. Pastu hidung beby ade kuar air siket2 sbb nurse tak habis sedut air ketumban ke kot. Then nurse sedut lg tu pon kene cas. Ggrrrr.. Tp ok la x over 6k or 7k dgn layanan yg superb baik.

    ReplyDelete
  4. Mummy ain : tq kak ain.. Harap2 nnt second beby dpt try normal jugak.

    ReplyDelete
  5. Congratulations :) Comel sangad baby Nia =)

    ReplyDelete

student tanye cikgu jawab =))