Monday, May 25, 2015

Nia's story


Hi readers.







Sejak ada baby ni, memang takde masa nak update blog. Ni pun dok dalam draft kemain lama. Sekarang baru sempat nak update. Nia dah masuk 4 bulan. Kejap je masa kan? Alhamdulillah. Lepas je habis pantang 40 hari, terus je balik rumah Kajang sebelum nak masuk kerja. Konon-konon la nak latih diri jaga anak sendiri tanpa bantuan mak abah. Memang betul-betul mencabar la mula-mula tu. First time tu rasa berdebar gila bila hasben pergi kerja pagi-pagi. 
I pandang Nia,Nia pandang i. Wakaka. "Please be nice with me, Nia sayang".  As usual, bangun pagi main-main dulu dengan Nia. Kadang Nia nak tidur lagi sekali sebelum mandi pagi. Dalam kul 9 or 10 tu baru mandi. Lepas mandi mesti susu then tidur sampai tengah hari. Kalau mood baik Nia tidur 2jam. Kalau tak, setengah jam je uolss.. memang memang.....!!!







Now dah start kerja, Nia tinggal dengan my sister kat area Balakong. Memang mencabar lah sebab kul6 pagi Nia dah kene ikut my hasben keluar sekali pergi kerja. Hurmm before kul6 jugak lah budak kecik ni dah pandai bangun. Mata bulat senyum memanjang. Nia memang......excited!! Alhamdulillah. I selalu doa agar Nia happy kat rumah sendiri and rumah orang. Tak mau Nia sedih-sedih. Kalau i balik dari sekolah ambil Nia, selalu Nia tengah tidur or tengah susu. Pastu sengeh-sengeh bila nampak i. Happy letewww.



By 2 months ++ Nia dah pandai cakap-cakap. Haha bahasa baby la kensss. I excited gila. Masa tu dalam kereta. Nia macam berusaha keluarkan suara dia. Lepas daripada tu memang tak henti dia bercakap. Seronok la layan dia cakap.



Anak bapak. Hahaha


Bila 3 bulan lebeh pulak, dah tunjuk dah belang dia. Kemaruk nak meniarap pulakkk. I macam, eh betul ke baby 3 bulan dah boleh meniarap? Hampir 2 minggu jugak Nia berlatih sendiri. Lama-lama aik, meniarap dah budak ni? 




Tapi lama-lama Nia mengaruk sebab penat dada dia. 



Ape lagi ek perkembangan terbaru Nia?
owhhh bab ajar dia ABC 123. Agak nampak la minat tu. Sebab Nia akan tenung warna-warna and gambar tu. Macam serius sangat belajar. Kahkahkah. Tapi untuk baby, cukup 5 abjad sekali belajar. tipss.



Study time with papa.



Pastu, alhamdulillah baby cot yang i beli berguna sangat. Kalau malam, i tidurkan Nia depan TV dulu sebab kitorang memang spend masa kat depan TV sampai kul 10. Pastu i angkat Nia terus letak kat baby cot. Sebab tu Nia tak sedar pun dia tidur kat mana. Hihi. Nanti kul 2 pagi gitu Nia merengek nak susu, then tidur semula. Camtu lah setiap hari.





Sweet dream~



Tapi tak semuanya indah belaka. Satu hari masa kat kampung Nia melalak-melalak kul 4 pagi. Memula ingatkan nak susu, tapi Nia menangis kuat lain macam. I sangat panik masa tu sebab Nia tak pernah macam ni. Pastu i tepuk-tepuk pujuk suruh tidur semula. Pagi tu terus pergi klinik, doctor cakap ada ulser kat tekak Nia maybe panas dalam sebab tu Nia takde selera susu. Alaaaa syiannn. Then doctor bagi ubat suruh titik kat tekak Nia. Pastu baru Nia nak susu semula. 





Lebih 5jam tahan taknak susu. Syiannn Nia


Eceli i yang suka window shopping. Boring la duduk rumah kalau weekend. Memula risau jugak Nia okey ke kalau bukan kat rumah? I beli Boba 4G kat kedai Lunatots. Eh, suka lah Nia kat dalam boba. serius! Tak sampai 10 minit mata dah terlelap kesedapan dalam boba. Kalau 2jam kat shopping mall, memang 2jam lah Nia tidur.  I happy la,senang la nak jalan-jalan. Kehkehkehkeh. 


Tapi papa la yang pakai boba. Bukan mommy. Hehu


So, sejak umur da nak masuk 4 bulan hari tu, i saja nak train Nia pegang botol susu sendiri. Konon-konon je ni, baru pegang kejap dah lepaskan dah. aigoooo



Botol tomme tippe yang cute.
Rm30 kalau beli kat ig. Kalau kat kedai Rm40 kot



So Nia, be a good baby okey. But don't grow up too fast pwincesss...! Mommy always lebiu. Kalau Nia degil tak nak tidur then mommy marah, tu maknanya mommy marah manja je. Lepas tu Nia dah tertidur, mommy menyesal marah Nia. Pastu mommy kiss you non stop! (mintak maap leteww).




Okey bye. See next yaaa!



1 comment:

  1. Ohoiiii, dh ada baby dh dia. Kejap je kan. Sat lagi setahun, happy birthday to you. Hihi. Selamat menjadi mommy.

    ReplyDelete

student tanye cikgu jawab =))