Tuesday, September 15, 2015

Solid Food for baby (Frozen)


Hi Assalamualaikum.


Alhamdulillah my baby dah 7months sekarang. Sejak umur 6 bulan dah bagi dia makan. Sebenarnya mak dan kakak-kakak dah suruh bagi makan awal lagi. Tapi i je tak nak bagi sebab trend zaman sekarang kena bagi baby makan umur 6 bulan demi kebaikan usus baby dan sebab-sebab kesihatan lain, tak macam zaman dulu umur 3 bulan dah kasi bubur/nestum. (sorry, tapi hidup sihat je kita yang baby zaman dulu ni kan.)



Nia 7 months. 


I pun ikut jugak trend sekarang untuk buat food frozen for my baby. Since i memang tak akan sempat bangun awal pagi nak buatkan makanan Nia, memang i prefer buat food frozen. Bagun 5.30 pagi terus kocoh-kocoh mandi and solat subuh. After that terus ke school di USJ. 
(Bdr Sg Long-USJ. fiuhhhhhh lap peluh)



Di mana food frozen lebih menyihatkan berbanding bagi my baby nestum @ cerelac. So far i memang tak pernah lagi beli cerelac. So, i prefer untuk buat food frozen. Pagi-pagi tinggal masuk dalam bag Nia je untuk bawa ke rumah babysitter. 


Memula pada usia awal 6 bulan (wahh ayat aku) i ikut jadual 4 day rules. Sebab nak try perut Nia sesuai tak dengan makanan. Kalau takde keluar ellergic dan tak sembelit maksudnya okey! Memula memang i try apple, then banana, pear, lai, papaya. (i tak beli avogado/peach.. wakaka mahal beb.Sebiji RM4.50) 
Tak sampai sebulan pun..i dah try bagi Nia makan bubur nasi pula. Sebab i rasa macam tak kenyang je bagi makan fruits only. 


Jadual 4 day rule


Camne tu buat food frozen? Senang je rupenya. Cuma kalau nak buat penyimpanan stok pelbagai tu, memang lama lah aku kat dapur. Sebab memula kene buat proses kupas-kupas kulit buah, cincang-mencincang, cuci-mencuci, stim-menyetim,then baru blend. 



Ini contoh untuk kalau i nak buat stok frozen. Stok untuk seminggu.




Steamer! 

I tak beli baby cook, beli pengukus je. Alasan hasben, boleh buat kuih/ kek kukus. 
Baeklah..alasan diterima. Lulz




Untuk buat frozen:

apple / lai / pear

- Cuci buah, kupas kulit, buang biji, cincang apple, stim 5 minit, tunggu sejuk kejap, blend dengan sedikit air/susu ebm.


banana / papaya

-kupas buah, buang biji, blend dengan sedikit air / susu ebm. 
(tak perlu rebus @ stim)


kurma

- buang biji, kupas kulit, stim 5-10 minit, tunggu sejuk kejap, blend dengan sedikit air/ susu ebm


brokoli / bunga kobis

-cuci sayur, potong-potong kecil, stim 5-10 minit, tunggu sejuk kejap, blend dengan sedikit air 


bayam @ sayur seumpama dengan bayam

-cuci sayur, potong kecil, rebus 5 minit @ sampai layu, toskan, tunggu sejuk kejap, blend dengan sedikit air rebusan tadi. 


carrot / potato / keledek / pumpkin

-kupas sayur, potong kecil, rebus 15 minit, toskan sayur, tunggu sejuk kejap, blend dengan sedikit air rebusan tadi


then masukkan dalam bekas kiub ais. Yang berpenutup comel-comel ni boleh dapatkan di supermarket giant. 
Tujuan guna bekas kiub supaya membolehkan kita guna untuk sekali makan tu guna beberapa kiub sahaja. Takde lah isitilah membazir. 



banana & apple



 kurma




hujung tu kurma, yang lain pumpkin





Bayam



Hasil selepas di frozenkan. then boleh transfer ke dalam bekas or plastik lain. Sebab bekas kiub nak buat stok lain pula kan. Jimat tempat pun ye jugak. 




 Pumpkin




Senang je untuk mommies yang bekerja. Pagi-pagi tinggal bawa food frozen. Nanti babysitter tinggal cairkan je. Cara difros boleh rendam dalam air panas macam susu ebm juga. (Masukkan buah frozen dalam bekas, pastu rendam dalam air panas.)




Ready to feed your baby!


I bagi Nia makan fruit time breakfast dia. Lebih kurang kul 9 pagi camtu la. pastu baru mandikan Nia, susu, main and tidur. Nanti bangun tidur tengah ari lepas dah main-main, kul 1 ke gitu, bagi Nia makan bubur nasi pulak.
Fruit paling feveret Nia adalah banana and papaya. Harusla sebab manis kan.
Tapi momies kena pandai la gilir-gilir bagi fruits ni.  




Cara buat bubur nasi :


- I belajar dengan my friend. Cuci 1 pot beras, toskan beras, letak beras atas kuali panas tanpa minyak, balik-balikkan beras sehingga kering, blend beras sehingga hancur, simpan jadikan stok beras baby.


- Bila nak masak bubur, ambil 2 or 3 sudu beras hancur tadi, letak air then guna api slow untuk masak. Boleh juga guna slow cooker. Tapi i x beli slow cooker, just buat guna periuk comel je. dalam 10 minit boleh matikan api. (Jangan sampai hangus uolsss)


- Masa masak bubur nasi tu, boleh campurkan dengan 2 kiub ayam frozen juga. Kasi sedap siket maaa.



Cara buat chicken frozen :


-Ambil isi ayam, rebus isi ayam 5-10 minit, tunggu sejuk kejap, blend dengan sedikit air. 





 kiub ayam frozen. 
Senang, campak je dalam bubur nasi.



Bubur nasi Nia. 
Yang ni nasi kosong je. Nanti tinggal letak seketul bayam/carrot/pumpkin/kurma beserta sedikit ikan bilis yang dah dikisar. 



Kadang-kadang kalau malas, i masak sekali untuk 2 hari makan. Ada mommies yang masak bubur nasi hari-hari takut nasi tu basi. Tapi i rasa macam okey je simpan dalam fridge untuk 2 hari. Depends la kan. 



Stok makanan frozen Nia.
Tak banyak sangat stok sebab i malas. Kahkahkah




Budak tak sabar nak makan.


Alhamdulillah Nia jenis suka makan. Jenis excited nak makan. 
Setakat ni licin je mangkuk makanan dia. 
Cuma kalau dah last-last tu mula la dia main sembur-sembur tanda da kenyang. 



Picture from my sis @ babysitter Nia. 


Okey till then. Harap entry ni dapat memberi inspirasi untuk mommies yang baru nak start buat food frozen for baby. Hihi. 



Lepas ni nak try buat sup ikan pula. Bila da besar siket nanti, makin senang la menu makanan baby ni kan. Dah boleh makan macam orang dewasa makan. 



Bye!




4 comments:

  1. I pon macam u ... buat frozen food n... semua homemade...
    I ade 21 resepi ....which is i rase berbaloi sangat buat ..sbb baby makan ..now bby nk masuk 9 months...
    I pon mommies bekerja... so pepagi just kukus n letak dalam bekas... biase i bekalkan 2 jenis makanan + biskut ...

    Antara senarai makanan yg i buat frozen
    Nasi ayam sempoi
    Nasi Tomato
    Bubur Nasi carrot dgn ikan tenggiri
    Caramelized apple & banana with cinnamon [ puree apple + banana + serbuk cinnamon]
    Pasta shrek [pasta + puree brokoli + cheddar cheese + oregano]
    Greek Potato Salad [puree potato+egg yolk+puree brokoli+puree carrot + yogurt]
    Chicken curry with carrot + asparagus [Puree isi ayam+puree carrot+puree asparagus+cheese cheddar+unsulted butter]
    spaghetti bolognaise simple [pasta+puree isi ayam+tomato+stok ayam+cheddar cheese+oregano]
    tomato soup [puree tomato+puree potato+stok ayam+air] cicah dengan roti
    bubur nasi aneka [beras+carrot+brokoli+kismis+kentang]....

    semua ini hasil perkongsian dr sahabat blog nama shakina farhan...tq shakina farhan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh seronoknye baca menu2 sis.
      tq for info..

      Delete

student tanye cikgu jawab =))