Monday, May 11, 2015

Tips Elak Baby Jaundis


Hi, Assalamualaikum


Nak share tips dan amalan untuk elak baby daripada jaundis / kuning. Sebelum ni banyak baca kat google untuk elak baby jaundis. Dalam hati cakap, okey aku try, nak tengok berkesan atau tak for my baby nanti. Alhamdulillah syukur my baby tak terkena jaundis/kuning. Macam tak percaya bila pergi klinik kesihatan nurse cucuk ambil darah baby. Bacaan hanya 5.9 sahaja. Maknanya tiada jaundis. Memang peluk cium-cium my baby masa tu. Mommy happy!



So, antara amalan yang mommy to be kena amalkan adalah :

1. Kurma - sehari sebiji pun okey


2. Pati Jus Delima - I beli jenama Gulsan tu. memang sebotol habis sepanjang preggy. Bancuh Pati jus delima dalam cawan,masukkan dalam peti sejuk. minum sejuk-sejuk baru best. Hari-hari minum. 


3. Madu : Ermm yang ni tak selalu. Sebab cannot go laa.. manis sangat. Tapi ada la minum 2 3 kali. 


4. Kacang pandai : Yang ni suka makan. Tapi sakit gigi la kunyah banyak-banyak.


5. Air zam-zam : Minum selalu. 


6. Susu kambing : I is tak suka susu. So susu kambing ni i tak amalkan la.


7. Kismis : Kismis pun i tak suka makan. 


8. Baca quran & doa



Tips supaya baby kuat :

** For me yang tak boleh telan susu, i gantikan dengan supplement kalsium daripada shaklee (Ostematrix). Alhamdulillah takde sakit gigi dan kurang kekejangan apabila malam. Yang lagi seronok, badan baby pun kuat, kepala dan tengkuk baby pun kuat. So, tak takut nak dukung my baby sebab baby kuat. (banyaknya penggunaan perkatan kuat. Haha)



Tips kulit dan rambut baby bersih ketika dilahirkan :


** Bila kandungan masuk 9 bulan, amalkanlah minum air kelapa muda. Hari tu setiap minggu hasben balik kerja belikan. 4 biji RM10 kat area Cheras. Sedapnyeeee.. Rasanya 12 biji i minum sepanjang bulan ke-9 tu. Resultnya, alhamdulillah kulit dan kepala baby bersih. Takde kerak-kerak or kekotoran yang seumpama dengannya. 




Korang try la. InsyaAllah berkesan. Mommy disiplin dan rajin, baby pun akan sihat nanti. :)