Wednesday, July 29, 2015

Enfalac A+


Assalamualaikum and hi guys


I nak share pengalaman menyusukan my baby. Demi Allah I pun nak jadi macam mak-mak di luar sana yang berjaya menyusukan baby sehingga umur 2 tahun. Sememangnya Allah Maha Mendengar. Kerana ketika saya mengandung saya sering bercakap di dalam hati. "Boleh ke aku menyusukan anak nanti? Aku ada susu banyak ke tak?" Apabila seseorang itu yakin dia mempunyai susu dan akan menyusukan anaknya, maka memang banyak rezeki susu untuk anaknya. Begitulah sebaliknya. So, aku adalah yang sebaliknya. Menyesal sangat-sangat sebab ada pemikiran tak yakin  macam tu. Untuk anak kedua nanti, aku nak tanam azam kuat-kuat bahawa SAYA ADA BANYAK SUSU BADAN. SAYA NAK BF BABY SAYA!


Rezeki susu badan untuk my baby setakat usia 3 bulan sahaja. Itu pun dah puas segala tips dan milkbooster saya beli dan cuba. Tetapi baby menangis sebab susu semakin kering dan bila saya buat pumping or power pumping hasilnya memang menyedihkan. I tak pernah give up! Tapi akhirnya kalah bila usaha yang dibuat takde hasil. Emm.



Moment mengumpul susu badan selepas baby kenyang direct feed untuk bekal masa I kerja nanti. Mengonon bila baby tidur, I nak kumpul EBM. Tapi tak lama.



So, lets me share penggunaan susu formula yang terpaksa mak-mak bagi sekiranya tiada jalan lain untuk baby kesayanggan kita. (Ayat redha).


*Masalah bila minum susu formula adalah kekerapan baby berak. Kalau tak berak hari-hari itu akan menimbulkan kerisauan dan masalah kepada mak dan baby.








Memula I try bagi susu S26. Harga yang berpatutan dengan kandungannya yang bagus. RM46 or 40 something la. Eceli dah beli dalam 2 kali. Tapi stop setakat itu sebab baby macam berak selang 2 or 3 hari. Tak puas hati.





Next! Try Anmum. Harga RM52 lebih kurang macam tu. Sebab ada member cakap baby dia minum Anmum bagus je. I pun excited nak tukar kat baby I. Memula minum baby luak susu. Aigooo. Tapi lama-lama baby minum je. I biarkan baby minum Anmum sampai dah beli 3 kali. Sesungguhnya I menyeksa my baby sebab minum anmum membuatkan dia SEMBELIT!! Tak pernah I tengok my baby menangis time berak. Memang keluarlah seketul najis macam tahi kambing. Sedih. So memang Pangkah! x x x x x









Then my hasben cakap, apa kata kita bagi semula susu S26. Sebab dulu minum berak lembut cuma selang 3 hari. Tapi try yang S26 Gold sebab khasiat kononnya lebih bagus. Harga RM65 something kot. Hurmm I agreed je lah time tu. Tapi bila try bagi minum beberapa hari, my baby tetap berak selang 3 hari dan sembelit. Kecewa!
I cepat-cepat tanya member lain pulak. Member cakap anak dia dulu minum Novalac okey and bagus je. Okey cepat-cepat search. Then baca-baca tulis Novalac IT adalah rumusan khas untuk baby sembelit. Ape lagi, terus teks hasben suruh beli hari tu jugak. Harga RM75 something. Beli kat Giant sebab Novalac ni tak semua kedai ada jual. Google banyak cakap beli kat Giant kompem ada, then beli je lah kat Giant. Resultnya lebih mendukacitakan. Masalah berak selang 3 hari masih berlaku, malah I perasan kulit my baby jadi kasar dan keluar allergic merah-merah kat badan dan kaki. OMG!

** Sebenarnya sejak try S26 Gold I dah perasan kulit my baby macam tak lembut. Bila bagi minum Novalac IT bertambah dasyat la sehingga kulit mengelupas teruk. (Allergic maybe)
Then terus bawak ke klinik. Doctor cakap memang my baby allergic susu lembu. Haihh masalah sembelit tak selesai, tambah pula masalah allergic. Doctor suruh kami try bagi my baby susu yang mengandungi Hypoallergic (HA). Memang rumusan khas untuk baby yang ellergic susu lembu. Last try baru cuba Isomil sebab soya. Tapi Doctor suruh try susu lembu yang mengandungi HA dulu.





Bila try NAN HA ni Alhamdulillah kulit baby dah tak mengelupas. Maksudnya pulih daripada allergic. Dah tak sembelit. Hari-hari berak. Dah beli dekat 8 kali. Nampak setuju di situ. Tetapi I sedar kentut my baby busuk gila dan eceli minum NAN HA ni najis baby jadi warna HIJAU. Berak okey sEmua okey cuma najis hijau. Hurmmm mula lah I rasa tak puas hati.



Time checkup baby, kat klinik I pergi ni dapat sample susu free. Memandangkan kat klinik tu takde sample NAN HA, so doctor bagi Dumex Mamex Gold HA. Dah 8 tin beli NAN HA, maka I try bagi minum Dumex Mamex HA ni. Sebab alasan dah dapat susu free, apa kata try. Alhamdulillah hari-hari berak dan najis warna kuning dan kentut dah tak busuk gila. Hahahaha.. Harganya kalau kat kedai RM35 dan kadang-kadang kat kedai lain jual RM39. Tapi 450g sahaja. Dah 4 tin kecil I try.

I sengaja ask to my hasben. Apa kata kita stop bagi susu yang ada HA. HA ni mahal la. kita should try milk with out HA. Jiran I baby dia minum Enfalac A+. I tengok bambam gila. Mula lah I berkira-kira nak bagi my baby Enfalac A+ jugak. Pada I, I tak kisah tentang duit asalkan ia adalah terbaik untuk my baby. I try google ramai yang berpuas hati bila bagi baby dieorang Enfalac A+. Dieorang cakap susu ni seperti sama dengan susu ibu. Menipu je. Wakaka.. Tapi jika kandungannya menyamai susu ibu memang I happy la even memang maybe harapan pelsu.  Harga untuk 1 peket RM75. Tapi kalau beli sekali 2 peket dapat harga RM135 / RM140. So far my baby berak hari-hari dan warna najis kuning. Sekarang my baby dah boleh makan solid food. Alhamdulillah still beraknya okey.
** Tips beli susu formula kena pandai survey semua kedai yang berhampian dengan rumah la. Kadang kedai tu murah brand lain-lain. Kedai harga yang agak okey adalah kedai ubat cina. Kedai Manjaku pun okey jugak.



Ni lah my baby yang bucuk-bucuk tu. Hihi
Kepada reader, I harap uolss tak judge kami yang tak dapat meneruskan BF selama 2 tahun. Tolong memahami situasi kami. Tak semua rezeki itu hadir dengan mudah. I dah berusaha walaupun niat pada awalnya tak yakin. Tapi tak bermakna kami mak-mak yang tidak BF perlu dikecam. Bersyukurlah kepada rezeki masing-masing. Yang penting anak-anak sihat. Anak I Alhamdulillah sihat. #syukurselalu.
Sharing is caring. Assalamualaikum