Wednesday, December 23, 2015

Dilema Mommy



Hi guys Assalamualaikum.


Antara dilema seorang ibu adalah time nak hantar anak ke taska/play school. Allah je yang tahu betapa leganya hati masa hantar Nia kat rumah kakak sendiri sebelum ni. Sumpah takde rasa risau langsung. I kerja dengan happynya kat tempat kerja. Siap selalu balik lewat dari sekolah je daripada waktu sebenar. (Eh,bukan suka-suka balik lewat. Tapi buat kerja yang bertimbun & meeting yang tak tentu masa habisnya bila). So kalau balik lambat siket pun akak i chill je.


Tapi sekarang i dah pindah rumah sendiri kat Nilai Impian. Jauh dari rumah kakak. Memang amat mustahil untuk hantar Nia kat sana lagi. So, me decide cepat-cepat cari taska/ play school untuk Nia. Kat area sini semua muda-muda lagi dan semua gigih bekerja. Mana ada yang duduk rumah volunteer nak jaga anak orang. Plus iols memang tak kenal siapa-siapa. Tapi i fikir biarlah Nia duduk school. Nia boleh belajar something selain aktiviti tidur. So i terjumpa taska fun learning. Baca review pun mommies cakap puas hati. Tengok facebook dia pun banyak aktiviti fun learning yang agak meyakinkan hati kitorang. I pun terus laju-laju contact principal school tu booking untuk Nia. Untuk todler Rm350. Harga macam okey-okey lah.


1. Visit taska/ play school

- Hubs and i visit taska tu. Tapi masa tu hari Sabtu. Takde budak-budak kecuali teacher je yang tinggal kat situ. Environment semua cam puas hati. Bersih. Ada CCTV. Memang suasana yang fun untuk budak-budak. Memang dah survey taska lain. Tapi i memang tertarik dengan Taska Zaza Cerdik ni. Principal dia pun sangat mesra. Then i register je terus. Malas nak fikir banyak kali.


view kat school. konon-konon hepi masa ni.


2. Orientation Day

- Tiba lah masa yang menebeskan mommy. Next week i dah start ada meeting kat school. So minggu ni memang kene jugak test hantar Nia kat school. Seminggu sebelum memang i dah explain kat Nia yang Nia akan duduk school. (Even dia tak faham. Tapi i cerita jugak kat dia). Umur 10 months memang tak tau pape kenss.

- Pagi after 8.30 am i hantar Nia kat school. Memang nangis lah dia masa teacher amek bawak masuk. Nak buat camne. Bertabah lah Nia. Hurmmm. Sepanjang hari i whatsaap teacher tanya pasal Nia. Teacher cakap Nia okey. Harap-harap betul lah apa yang teacher cakap. Petang 3.30 i amek Nia awal. Masa Nia nampak i dia terus macam tak sabar nak capai i. Duduk dalam car seat terus ketawa and cakap-cakap bahasa baby dia tu. (Mesti dia nak cerita kat mommy kan). Tapi mommy tak faham.

- Balik rumah dia continue main mainan dia. Malam tu lepas maghrib Nia tido awal. Hahaha letih agaknya seharian kat school.




aloooo syian anak mommy.





Nia kat school dia


3. Pengasuh vs Taska/play school

-  Hantar Nia kat pengasuh memang i rasa tenang sebab kakak sendiri yang tolong jaga. Semestinya dia jaga Nia macam anak dia sendiri. Kalau Nia demam pun kakak jaga okey. Lagipun kakak dah ada 3 orang anak. Kompem dah ada pengalaman kan. Thats why i memang 100% lega.


- Taska/ playschool? Mesti cari yang under JKM. Review bagus. Ada CCTV. I nak anak i kat situ dia belajar something new. Selain daripada tidur, i nak Nia kenal dunia luar. Tahu berkawan. Tahu abc, 123, bentuk, rasa, dll. Before ni Nia takut orang dewasa. Hopefully bila duduk school dia jadi seorang yang berani. Before ni Nia tanak pegang botol susu. Puas mommy ajar tapi dilepaskan je botol tu. Tapi baru sehari duduk school dia dah pandai pegang botol susu. Itu yang i nak. Belajar.


I tak berani nak tulis lebih-lebih. Kena bagi Nia masa untuk menyesuaikan diri kat school. I tak minta lebih. Hari-hari i doa agar Nia jadi bijak, membesar dengan sihat, cepat bila belajar dan paling penting happy kat school. I harap teacher kat sana jujur dan sayang anak i sama macam dia sayang kanak-kanak lain. I kene kuat semangat,sentiasa berdoa dan tawakal. I percaya kalau kita buat baik kat orang, orang akan buat baik dengan kita. Jumpa kat entry seterusnya. Harap entry tu nanti i akan tulis point-point yang happy tentang Nia kat school dia. Amin.. see ya.